Sarah Vandewoude
Sarah Vandewoude Stercke vrouw

Sarah Vandewoude

Stercke vrouw

Daarom koesterde ze als adolescent de duidelijke ambitie om het onderwijssysteem te veranderen. “Na mijn opleiding stond ik zeven jaar voor de klas, maar ik wou veel meer doen dan puur lesgeven. Elk extra project nam ik vol gretigheid aan, tot ik merkte dat ik zowat de enige was met die houding. Eigenlijk was ik een ondernemer binnen het onderwijs. Daarom ben ik er in 2015 uitgestapt en meteen mijn eigen bedrijf begonnen.”

Dat was ‘Social Media voor Bedrijven’, tot Sarah merkte dat die ondersteuning alleen niet volstond. “Intussen zijn we vijf jaar verder en ondersteun ik samen met Creactiv bedrijven bij hun integrale marketing- en communicatieaanpak. We geven opleidingen, verzorgen adviestrajecten, waken mee over de strategie en helpen bij de implementatie. Via het project connectyourdots.be organiseren we voor ‘doeners met ambitie’ in groep ook groeitrajecten.”

Trots?

“Blijkbaar slaag ik er telkens goed in om op een uitnodigende manier teams mee te krijgen in een groter verhaal. Vaak is de eerste samenwerking een opleiding, bijvoorbeeld voor salesteams. Meestal vertrouwen die mensen mij al snel informatie toe over problemen die onderhuids leven, bijvoorbeeld over de relatie met de marketingdienst. Dan betrekken we ook die mensen bij het gesprek en creëren we stilaan gezamenlijk een flow die iedereen, ook medewerkers van andere departementen, met elkaar verbindt. Zo gaat de ‘social selling’ eigenlijk geleidelijk over in teambuilding. Dat mogen ervaren, als de lijm die iedereen verbindt, maakt me fier.”

Visie?

“Ondernemen is lef hebben, durven met je hoofd tegen de muur lopen, maar na het vallen telkens weer opstaan en verderdoen. Het is eigenlijk een levenshouding. Kijk naar mijn grootvader van 93: ongelooflijk hoe actief hij nog is en hoe goed hij zijn enorm netwerk gebruikt. Hij krijgt, net als ik, heel veel gedaan van mensen. Het doet me plezier dat mijn zoontje van acht ook ondernemerschap ademt. Hij bouwde onlangs zijn eigen bedrijfslogo in LEGO, liet zijn eigen visitekaartjes maken en heeft intussen zelfs zijn eigen website www.noahdebruyne.be. Persoonlijk ondernemerschap is iets wat je niet vroeg genoeg kunt leren. Het zou een vak op school moeten zijn. Daarom juich ik een initiatief als Junior Argonauts (ondernemerskampen voor jongeren) ook fel toe. Eind dit jaar start ik met zes andere volwassenen nog een project waarbij we twaalf jongeren uit het vijfde en zesde leerjaar meenemen in de toekomst. We zoeken antwoorden op vragen zoals: hoe zal de wereld er in 2040 uitzien? Welke rol kan ik daarbij invullen?”

Persoonlijk ondernemerschap zou een vak op school moeten zijn.

Maken vrouwen het verschil?

“Tijdens een lezing over de verschillen tussen beide genders, maakte Dirk Draulans ooit de vergelijking met de oertijd. Toen waren mannen jagers en vrouwen verzamelaars. Het verklaart misschien waarom mannen tijdens een shoppingjacht naar een broek effectief met broeken naar huis komen, terwijl vrouwen vanalles – behalve die broek – hebben gekocht. Dat bewustzijn over hoe ons brein werkt, zou in het onderwijs gerust veel meer aan bod mogen komen.”

Tips voor starters?

“Laat je omringen met de juiste mensen en durf daarin investeren. Zeker een kwalitatieve entourage over financiële en juridische aspecten is absoluut geen overbodige luxe. Als ondernemer moet je ook fouten durven maken. Missen is menselijk, we zijn geen robots. Laat je niet afschrikken door een negatieve ervaring. Iemand zei me ooit: bij elke kans die je krijgt, ‘get the mic’. Neem elke gelegenheid te baat om jou en je bedrijf voor te stellen en je expertise te delen. Dat is van cruciaal belang voor de uitbouw van je netwerk.”.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels