Sociale verkiezingen tijdens corona
Barbara Van Goeye SD Worx

Sociale verkiezingen tijdens corona

Praktijck - Vandelanotte

Nu de sociale verkiezingen zijn uitgesteld naar de tweede helft van november, staan ruim 6000 bedrijven voor een dubbele uitdaging. Enerzijds moeten ze de bevroren kiesprocedure vanaf september nieuw leven inblazen, anderzijds is het zaak om een actieplan uit te dokteren voor een coronaveilige stembusgang.

Lange rijen wachtenden of veel mensen samen op een kleine oppervlakte: in coronatijden is het ‘not done’. Deze sociale verkiezingen kunnen dus hoe dan ook geen herhaling zijn van de vorige edities. Gelukkig heb je opties om je verkiezingsdag(en) veilig te laten verlopen:

Piste 1: alsnog kiezen voor elektronisch stemmen

E-voting ruimt vele praktische issues van de baan op het vlak van social distancing en hygiëne. De wetgever kwam hier intussen ook aan tegemoet: ondernemingen die nog geen akkoord hadden rond elektronisch stemmen, krijgen tot de nieuwe proceduredag X+56 de kans om er alsnog voor te kiezen. Dat gebeurt via een akkoord met alle vakbonden die een kandidatenlijst indienden.

Met andere woorden: mits goede afspraken is er veel mogelijk om vlot en eenvoudig een e-voting te organiseren. Al blijven er wel een spelregels gelden. Elektronisch stemmen mag vanaf de gebruikelijke werkpost – bijvoorbeeld de eigen pc van de werknemer – in het bedrijf. Buiten de onderneming is e-voting alleen toegelaten van op een computer die verbonden is met het bedrijfsnetwerk (bv. via een VPN-verbinding).

Piste 2: stemmen per brief invoeren

De wet rond sociale verkiezingen biedt ondernemingen eveneens de mogelijkheid om een stemming per brief in te voeren. Bij een schorsing van de arbeidsovereenkomst, bijvoorbeeld, of voor kiezers die niet aanwezig kunnen zijn tijdens de openings­uren van het stembureau. Ook voor een stemming per brief heb je het akkoord nodig van alle vakbonden die kandidaten voordroegen, ten laatste op proceduredag X+56.

Piste 3: organisatorische ingrepen

Organiseer je toch een fysieke stembusgang, dan moet je allicht sleutelen aan de opstelling van je stembureaus. Het maakt hierbij niet uit of je voor e-votingkiosken op de werkvloer gaat of voor een klassieke papieren stembusgang. Zo moeten de in- en uitgaande stromen van kiezers strak georchestreerd worden om de sociale afstand te garanderen. Om nog maar te zwijgen over de handhygiëne en het ontsmetten van oppervlakken, potloden en ander materiaal.

Ook een aangepaste uurregeling kan soelaas brengen om de social distancing te garanderen. Je krijgt de kans om je uurregeling – in overleg met ondernemingsraad en/of comité – uit te breiden en opnieuw aan te plakken.

Alles over de sociale verkiezingen vind je op: www.sdworx.be/SocialeVerkiezingen.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels