Bouwen met prefabbeton
Carlos
& Charles Valcke
Valcke

Bouwen met prefabbeton

Praktijck - Valcke

Wie vandaag zijn of haar onderneming wil uitbreiden met nieuwe kantoren, productie- of logistieke ruimte kiest ongetwijfeld graag voor een degelijk en kostenbesparend project met een zo klein mogelijke milieu-impact.  

Waarom bouwen met prefabbeton die vraag beantwoordt, verklaren wij aan de hand van enkele aspecten. Deze zijn belangrijk om in het achterhoofd te houden bij de keuze voor nieuwbouwprojecten.

1. Brandveiligheid

Betonconstructies beschikken standaard over een brandweerstand van één uur. Het materiaal vat zelf geen vuur en houdt de verspreiding naar andere compartimenten van het gebouw tegen. 

Na een brand kan het gebouw vaak eenvoudig hersteld worden. Hierdoor genieten bedrijfspanden in beton de meest voordelige brandverzekeringspremies. 

In tegenstelling tot metaalconstructies behandeld met een brandwerende verf, vraagt een betonstructuur absoluut geen onderhoud voor het behouden van de oorspronkelijke brandweerstand.

2. Comfort

Beton biedt heel wat concrete voordelen op het vlak van akoestiek en warmtegeleiding. 

Door zijn hoge massadichtheid zorgt beton voor een doeltreffende geluidsbarrière zowel naar buiten als binnen toe. Ideaal voor feestzalen, culturele centra, de privacy op kantoor of het inperken van lawaaihinder zowel intern als naar buiten toe.

Door zijn massa beschikt beton ook over de eigenschap om warmte te capteren en vertraagd af te geven. Dubbel voordeel: in de zomer blijft het koel en in de winter blijft het warm. Dit vertaalt zich in een lagere energiefactuur.  

3. Onderhoudsvriendelijk

Bedrijfspanden in beton vergen nauwelijks onderhoud. 

Gebouwen zijn onderhevig aan dagelijkse slijtage en verwering. Het harde, stevige oppervlak van prefabbeton weerstaat dag in dag uit aan intensief gebruik.

4. Milieuvriendelijk

Beton heeft niet het imago ecologisch te zijn, maar niets is minder waar. In de context van het ontginnen, de afvalverwerking en recyclage van de grondstof is beton beslist te koppelen aan duurzaamheid. 

Het is een product gemaakt uit materialen van natuurlijke of herwonnen bronnen. Nieuwe grondstoffen zijn in grote hoeveelheden voorradig en lokaal winbaar. Hierdoor blijft de vervuilende impact qua transport uitermate beperkt.

Bovendien wordt betonafval omgezet tot betonpuin. Dit wordt vervolgens gebruikt als funderingsmateriaal en als grondstof in nieuw beton. Dankzij deze aspecten is beton 100 % recycleerbaar.

5. Duurzaamheid

Prefabbeton is bestand tegen regen en winderosie. Het kan de vries-dooicycli van vele opeenvolgende winters probleemloos aan.

Beton bestaat uit inerte grondstoffen zoals zand en grind die niet reageren op chemische stoffen. Beton kan dus met een gerust hart gebruikt worden in agressieve omgevingen. Voor drinkwatervoorzieningen of zelfs opslag van potentieel schadelijke vloeistoffen is beton uiterst geschikt.  

De lange levensduur heeft als gevolg dat vele bedrijfsgebouwen in beton nog een hoge restwaarde hebben.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels