De kracht van kwetsbaarheid
Joost Callens Polemieck

De kracht van kwetsbaarheid

Polemieck

Kwetsbaarheid getuigt van authenticiteit. Het durven tonen, maakt het plaatje van je mens-zijn volledig. Je kwetsbaarheid toegeven aan anderen vormt een heel krachtig instrument om hen te helpen in hun kracht te gaan staan. Voor veel mensen betekent het een houvast om te weten dat de ander ook twijfels, angsten en onzekerheden heeft. Het is dus best oké om te zeggen dat iets je niet gelukt is, of dat je het niet weet. Dan beseffen anderen dat ook zij zichzelf kunnen zijn, om fouten te maken waar ze toekomstgericht uit kunnen leren en er nog anderen uit te laten leren. De vrijheid die je mentaal creëert als je je zwaktes toegeeft en ze niet meer hoeft te verstoppen, maakt heel veel energie vrij, die je positief kan gebruiken om het beste van jezelf te geven.

Wie zich kwetsbaar opstelt, toont meteen ook zijn geloofwaardigheid. Dat is noodzakelijk voor de leiders van vandaag, want de sensitiviteit in de samenleving neemt toe. Het is mijn rotsvaste overtuiging dat mensen de ongenaakbare leidersfiguur steeds vaker zullen verwerpen. Almaar minder mensen zullen nog naar zo’n leider willen luisteren, laat staan eronder willen werken. Dat is een bijzonder positieve evolutie.

Joost_Callens

Kwetsbaar zijn, betekent ook fouten durven maken. We moeten weg van het idee dat fouten maken slecht is. Als leiders en medewerkers het gevoel hebben dat falen mag, zullen ze sneller experimenteren en vernieuwende ideeën proberen, met meer durf ondernemen. De meest innoverende ondernemingen zijn degene die na misschien wel 100 verkeerd gelopen projecten, uiteindelijk wel tot een grensverleggende vernieuwing zijn gekomen. De start-ups in Silicon Valley zijn er het beste bewijs van. Ze proberen, mikken meteen groot en ver en beginnen gewoon opnieuw als het niet lukt. Ze bijten zich vast in hun droom, onder het credo: falen is oké, opgeven niet. Zelf heb ik het meest geleerd van opdrachten of projecten die minder succesvol verliepen. Die start-upmentaliteit is een aantrekkelijke werkvorm die bedrijven toelaat wendbaarder te worden. Daar wil ik de komende jaren echt op inzetten.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels