Krachtige coupé met rijcomfort voor elke dag
David Bert
Frederik Joos
BMW 4 coupé

Krachtige coupé met rijcomfort voor elke dag

De Test - BMW 4 coupé

De nieuwe BMW 4-reeks coupé oogt sportief en maakt die belofte waar in power achter het gaspedaal. Maar vergis je niet: ook om op het gemak door het stadcentrum te rijden, is dit de ideale bolide. Rijdend salon en krachtpatser in één? David Bert, fleetmanager bij Verstraete in mould labels, onderwierp de blitse coupé aan een uitgebreide test.

BMW_4_Coupe

Terwijl hij vol ongeduld wacht op zijn nieuwe BMW iX3 – zowaar zijn allereerste BMW – mag fleetmanager David Bert alweer in een andere krachtpatser van het Duitse premiummerk plaatsnemen. Niet zomaar de eerste de beste. Wel de gloednieuwe 430i, een coupé met een indrukwekkende grille, elegante vormen en een getemd beest onder de motorkap. Maar zoals we allemaal weten, durft ook een getemd beest nog wel eens uitbreken. “Op de expresweg heb ik de wagen toch even in sportmodus gezet”, bekent onze testrijder. “Ik wist toen nog niet hoeveel pk hij precies had – 258 bleek later – maar als je het gaspedaal induwt, krijg je meteen vol vermogen. De sportieve rijder kan hier zonder twijfel veel plezier aan beleven.”

BMW_4_Coupe

BMW_4_Coupe

BMW_4_Coupe

BMW_4_Coupe

Coup de foudre

Met een professioneel parcours van onderhoudstechnieker tot fleetmanager heeft David al heel wat auto’s van dichtbij leren kennen. Dat hij tijdens die lange carrière nog niet zelf met een BMW reed, ligt vooral aan de leasingmaatschappij die lange tijd vaste partner was bij Verstraete in mould labels. “Twee jaar geleden stapten we over naar een nieuwe maatschappij, waardoor BMW ook in ons pakket kwam”, legt David uit. “De meeste medewerkers kiezen voor een premiummerk en daarin is BMW goed vertegenwoordigd.” BMW Sales Advisor Frederik Joos vult aan: “BMW De Mey ligt op een kilometer van hun bedrijfssite. Dat heeft zijn voordelen voor de service natuurlijk. Wie toch in eerste instantie bij zijn vertrouwde merk wil blijven, nodigen we met plezier uit voor een testrit. Alleen zo kan je de juiste keuze maken.”

David_Bert_Verstraete Verstraete in mould labels

Verstraete in mould labels legt meer dan dertig jaar ervaring met het offsetdrukken van labels op polypropyleen voor spuitgieten, blaasgieten en thermoformeren voor. Dagelijks maakt het bedrijf ruim 50 miljoen labels voor de verpakkingsindustrie. De labels komen op uiteenlopende producten terecht, zoals zuivel, salades, gezondheidsproducten en nog veel meer. Een wereldwijde marktleider in IML van Belgische bodem. Met een grondige materiaalkennis, geavanceerd onderzoek en nauwgezette kwaliteitscontroles als stevige fundamenten. Dit gecombineerd met een unieke bedrijfscultuur en klantenfocus, maakt dat dit sterk groeiende bedrijf uit Maldegem steeds op zoek is naar enthousiaste medewerkers.

En dat zo’n testrit zijn effect niet mist, beaamt ook David na zijn dagje met de nieuwe 4 reeks coupé. Hij koos ervoor om een echte blind date te hebben met de wagen. “Ik had bewust vooraf geen foto’s opgezocht en ik was aangenaam verrast. De nieuwe grille maakte meteen indruk. Volledig in zwarte uitvoering, zo zou ik het ook kiezen. Het bruine leder oogt chique en zit comfortabel. Al zou ik zelf eerder voor een zwart of een beige interieur opteren.” Zoals het bij een moderne coupé hoort, gaat het raampje een tikje omlaag bij het openen van de deur en komt de gordelhouder spontaan vooruit. BMW is gekend voor zijn customer centricity, zo blijkt andermaal in deze 430i. Als rijder – en als passagier evenzeer – moet je bovenal comfort ervaren. Van het instappen tot het parkeren en sluiten van de wagen. “Als rijder kan je een profiel aanmaken, geregistreerd op je sleutel. Die onthoudt je gewenste temperatuur, de zetelstand en de instellingen van de muziekinstallatie. Als je instapt, detecteert de wagen automatisch welke sleutel er gebruikt wordt en wie er dus gaat rijden. De instellingen worden vanzelf aangepast”, weet Frederik. “Geen discussie meer tussen de verschillende gebruikers over de zetel die te dicht of te ver staat, bijvoorbeeld.”

BMW_4_Coupe

Perfecte wegligging

Als geen ander in de nieuwe 4 reeks speelt de coupé het cockpitgevoel ten volle uit. De indrukwekkende schermen staan op de rijder georiënteerd. De display achter het stuur stel je in naar eigen wens. Wijzertjes of digitale snelheidsmeter? Je gps op het scherm voor je? Of liever de bediening van je radio? Alles kan. En zo start de echte BMW-beleving nog voor je de weg op gaat. “Wanneer de wagen start, gaat je aandacht sowieso naar al die indrukwekkende schermen. Temeer omdat hij zo stil start. Ik had even het gevoel dat ik in een elektrische wagen zat. Je merkt aan alles dat dit een moderne topauto boordevol technologie is. Neem nu de online navigatie. Die werkt erg intuïtief. Een beetje zoals een smartphone. We besloten naar het kruispunt van twee rivieren te rijden. De gps zocht en vond meteen de juiste coördinaten en gaf prima aanwijzingen om er vlot te geraken.”

BMW_4_Coupe

Van beheerste krachtpatser in de stad tot ronkende motor op open wegen: dankzij de lange wielbasis behoudt de coupé zijn perfecte wegligging. Zelfs met de harde wind die er op de testdag staat. De wielbasis is slechts acht centimeter korter dan die van de 8 reeks coupé, de grootste broer uit de familie. En dat merkt ook David tijdens het rijden. “Deze wagen kleeft echt aan de grond. Of je nu in sportmodus rijdt of niet. Des te opvallender is het dan hoe vaak de lane assist ingrijpt. Dit is de eerste wagen waarmee ik rijd die lane assist heeft en dan besef je pas hoe vaak je anders de witte lijn overschrijdt. De eerste keren is het wel wat schrikken dat je stuur plots tegendraait. Voor mij zou dit iets minder gevoelig mogen afgesteld zijn. Ik hoorde van Frederik dat er drie standen zijn, dus op zich geen probleem.”

BMW_4_Coupe

Verrassend veel ruimte

Zet je je kroost regelmatig af op school, doe je uitgebreid boodschappen of ga je graag met het hele gezin kamperen? Dan is deze coupé misschien niet meteen de beste keuze als eerste wagen. Het is en blijft een coupé en die staan nu eenmaal niet gekend om hun grootte. En toch biedt deze coupé opvallend veel ruimte. De koffer heeft een volume van 440 liter. Dat is lang niet elke coupé gegeven. Passagiers achteraan houden voldoende ruimte boven het hoofd. De achterbank staat iets hoger dan de voorzetel. Door die andere zitpositie ontstaat er meer beenruimte. Het is die expertise en engineering waarmee BMW telkens weer het verschil maakt. “Samen met de hoge afwerkingsgraad”, vult David aan. “Over de hele lijn geniet je van mooie, kwalitatieve materialen en een detaillistische afwerking. Dat is precies de reden dat ik zonder twijfelen voor mijn nieuwe bedrijfswagen zelf voor BMW gekozen heb. Deze coupé was niet meteen een optie als bedrijfswagen. Maar voor iemand die zoekt naar sportief rijcomfort en geen nood heeft aan uitgebreide ruimte, is dit een droom op wielen.”

Frederik Joos heeft nog goed nieuws voor wie liever niet wacht tot de kinderen het huis uit zijn of deze wagen toch als bedrijfsvoertuig wil kiezen: “Precies voor de fleetmarkt en de gezinnen komt er in het najaar van 2021 ook nog een Gran Coupé, een vierdeurs met nog meer ruimte.”

BMW_4_Coupe_BMW_De_Mey BMW De Mey

BMW De Mey is een rasecht familiebedrijf. Ondertussen staat de derde generatie aan het roer van deze BMW-concessie. Naast de familiale aanpak onderscheidt De Mey zich vooral als totaalpartner voor particulieren en voor de fleetmarkt. Naast een uitgebreid aanbod nieuwe en tweedehandswagens is er op de site in Maldegem een eigen werkplaats, carrosserieafdeling en een waar bandenhotel. Binnenkort opent BMW De Mey een gloednieuwe garage in Knokke. Om klanten uit de ruime kustregio nog beter te kunnen dienen. Ondersteund door de voortdurende innovatiedrang van hun merk en gedreven door diepgewortelde passie.

Smaakt naar meer

Was de 430i een universiteitsstudent en David Bert de prof, dan was hij ongetwijfeld geslaagd met grootste onderscheiding. “Omdat gewoon alles klopt aan deze wagen. De rijervaring is af, tot in de puntjes. Als je uit de wagen stapt, blijven de lichtlijnen nog even aan voor optimaal zicht op de omgeving, om maar een voorbeeld te geven. Of denk maar aan de comfort toegang. Nader je de wagen, dan gaat hij vanzelf open. Wandel je terug weg, dan sluit hij automatisch. Alles wat je nodig hebt om maximaal te genieten op de weg met een minimum aan inspanningen. Ik ben overtuigd!” 

BMW_4_Coupe

BMW 4 REEKS
Coupé 430i

Bevindingen

Pittige looks dankzij de elegante lijnen en de indrukwekkende grille.

Perfecte wegligging en rijcomfort, ook bij het rijden in sportmodus en over oneffen wegen.

Maximaal comfort voor bestuurder en passagiers, dankzij sterke uitrusting en technologische rijhulpsystemen.

 • Verbruik gemengd: 6,5-7,4/100 km
 • CO2-uitstoot: 150-168 g/km
 • 0 tot 100 km/u: 5,8 sec
 • Vermogen Kw/pk: 190/258
 • Emissienorm: Euro 6d
 • Afmetingen(mm): 4768(l) 1852(b) 1383(h)
 • Gewicht(kg): 1620
 • Inhoud kofferruimte: 440l
 • Basisprijs: 50.650 euro incl. btw
Top5 meest gelezen
  Top5 gedeelde artikels