Remote work management pak je zo aan!
Koen Van der Schueren Falq

Remote work management pak je zo aan!

Praktijck - Falq

Sinds maart is telewerk de norm. Dit vergt aanpassingen voor werknemers en werkgevers. Door de aanhoudende situatie voelen veel werknemers zich onzeker, eenzaam en minder gemotiveerd. Werkgevers spelen een belangrijke rol met een doelgerichte, authentieke aanpak. De remote werkcultuur is de toekomst. Daarbij hoort ook remote work management: online coachen, digitaal en vanop afstand leiding geven. Hoe pak je dit aan? Koen van Arnoko Consult legt het uit.

Communicatie

Communicatie blijft key. Hou je werknemers op de hoogte. Geef hen duidelijke, overzichtelijke boodschappen en wees helder over je verwachtingen. Doe dit frequent zodat je collega’s hun connectie met het team, de organisatie én elkaar houden. 

Hou ze ook tevreden en gemotiveerd. Bied een duidelijk werkkader en geef hen voldoende vrijheid en vertrouwen om zich te organiseren. Creëer een dynamische en aangename remote werksfeer en geef zelf advies en tips om het werkbaar te maken én te houden. Voorzie geregeld overlegmomenten. Zorg ervoor dat iedereen op die momenten zijn of haar bijdrage kan leveren en vraag zelf ook feedback. Plan ook regelmatig persoonlijke gesprekken met je medewerkers, luister naar hun knelpunten en zoek samen naar oplossingen. Feedback is cruciaal: vraag door als je geen overtuigend antwoord krijgt. 

Digitale versnelling

Zorg ook dat je medewerkers over performante technologie beschikken om efficiënt vanop afstand te werken. Bepaal welke tools ze nodig hebben en zorg dat deze op punt staan zodat iedereen er vlot mee kan werken. Niets is zo frustrerend als middelen hebben die niet (correct) werken. 

Bied opleidingen aan. Je medewerkers moeten zich ontwikkelen om de digitale versnelling bij te benen en klaar te staan voor de toekomst. Werk samen met partners die online opleidingen verzorgen, voorzie zelf webinars voor on-the-jobtraining of investeer in een opleidingsportaal waar je interne en externe opleidingen aanbiedt. 

Future-proof retentie

Focus op de opstart van nieuwe medewerkers. Ze hebben omkadering en advies nodig. Zorg voor aangepaste coaching, maak duidelijke afspraken, geef tips en vraag feedback. Hoe sneller zij zich op een dynamische en efficiënte manier integreren, des te sneller ze bijdragen aan de werking en de resultaten van je organisatie. Belangrijk: stel de nieuwe collega online voor aan de anderen. 

Is de remote werkcultuur geïmplementeerd? Organiseer een online afterworkaperitief of een kleine attentie. Zo’n positief gebaar doet wonderen. Bouw verder aan de cultuur, blijf evalueren en bijsturen waar nodig. Een korte online survey of feedbacksessie creëert betrokkenheid. En vergeet niet: iedereen krijgt graag een digitaal schouderklopje. 

Monitor je acties als manager via een checklist of een teammanagementapp (Trello, Slack …). Zo weet je snel waar en wanneer het fout begint te lopen. Wil je het heel professioneel en geïntegreerd aanpakken, investeer dan in een online workforce engagement of performance management tool. 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels