Samen voor een bruisende lokale economie
Norbert De Mey
& Sofie D'hondt
Industrie

Samen voor een bruisende lokale economie

Regio Deinze - Industrie

Verspreid over twaalf industriezones telt Deinze meer dan 500 bedrijven. Het ondernemersplatform Deinze Industrie wil de onderlinge samenwerking stimuleren en vormt de brug met het lokale bestuur.

Na een periode van 20 jaar als gemeenteraadslid en 14 jaar als schepen neemt Norbert De Mey (Open Deinze) eind dit jaar afscheid van de politiek. De voorbije twee jaar was hij bevoegd voor financiën, sport, ICT en industrie. Huidig gemeenteraadsvoorzitter Sofie D'hondt uit Hansbeke volgt hem op.

Tijdens zijn politieke carrière heeft Norbert De Mey altijd zijn hart voor de lokale economie getoond. Zo was hij één van de drijvende krachten achter Deinze Industrie, het ondernemersplatform dat de drie bedrijvenverenigingen van de stad Deinze – Deinze Noord, Rond de Watertoren en De Prijkels – overkoepelt. Sinds de fusie met Nevele zijn ook al een zevental bedrijven uit die deelgemeente toegetreden. “Bij onze ondernemers groeit het besef dat verbondenheid belangrijk is. Zo vormt Deinze Industrie de brug met de lokale overheid en de vereniging stimuleert ook de onderlinge samenwerking. Het is nu eenmaal leuker om zaken te doen met je buurman”, zegt Norbert De Mey.

STERCK. Volgend jaar mag Deinze Industrie tien kaarsjes uitblazen. Hoe is het initiatief van start gegaan?

Norbert De Mey: “Het economische weefsel van Deinze is van oudsher heel erg gevarieerd en bestaat uit zowel handelaars, kmo's en grote bedrijven zoals Demival en Versele-Laga. Elk van die spelers heeft echter andere noden. De afdeling lokale economie beschikte niet over voldoende mensen om de noodzakelijke samenwerking te stimuleren en op te volgen. Daarom namen we het initiatief voor het ondernemersplatform Deinze Industrie. De centrale coördinatie van de vereniging is in handen van Yannic Demeyer van het bureau voor zakelijke communicatie Zalm.biz.”

Demival in cijfers
  • 3 bedrijvenverenigingen (+ zevental bedrijven uit Nevele)
  • +220 ha oppervlakte
  • 4% werkloosheid in Deinze (september 2020, Bron VDAB)
  • 1500 vacatures in Deinze (september 2020, Bron VDAB)

Infodagen, groepsaankopen en Jobcafé

STERCK. Welke activiteiten staan er allemaal op het programma van Deinze Industrie?

De Mey: “Deinze Industrie wil in de eerste plaats een klankbord zijn voor de ondernemers. De eerste realisatie was een informatieve website. We zien dit als een interactief communicatiekanaal waarmee we onze leden snel en regelmatig proberen te bereiken. We delen informatie over wegenwerken, over de arbeidsmarkt, over subsidies enzovoort. We proberen kort op de bal te spelen. Bij het begin van de coronacrisis hebben we bijvoorbeeld een demofilm gemaakt waarin we de belangrijkste veiligheidsmaatregelen op de werkvloer in beeld hebben gebracht. Dit gebeurde in samenwerking met maatwerkbedrijf Demival.”

STERCK. Welke concrete activiteiten heeft Deinze Industrie de voorbije jaren al georganiseerd?

De Mey: “Dat is intussen al een lange rij. Ik denk aan infodagen over onder andere mobiliteit en milieu, groepsaankopen van automatische hartdefibrillatoren en fietshelmen, netwerkavonden en onderlinge sport- en teambuildingcompetities. Op korte tijd is ons Jobcafé uitgegroeid tot een echte klassieker. Heel wat van onze bedrijven zijn permanent op zoek naar interessante profielen. Ondanks het feit dat Deinze een scholierenstad is met meer dan 6000 leerlingen, raken de vacatures moeilijk ingevuld. Met onder andere de organisatie van een jobbeurs proberen we iets te doen aan de mismatch op de lokale arbeidsmarkt. Tijdens de jongste editie van september konden laatstejaarsstudenten en andere geïnteresseerden kennismaken met 40 aantrekkelijke werkgevers uit de streek. Met resultaat want twaalf bedrijven lieten al weten dat ze op onze beurs minstens één aanwerving hebben gedaan. Op de planning staat ook nog de organisatie van een webinar waarin we onze bedrijven helpen bij hun employer branding.”

STERCK. Waar haalt Deinze Industrie zijn financiële middelen vandaan?

De Mey: “De verschillende bedrijvenverenigingen betalen een financiële bijdrage voor de werkingskosten. Daarnaast doet ook het stadsbestuur haar duit in het zakje.”

Industrie_Norbert_De_Mey_Sofie_D'hondt

Ruimte om te ondernemen

STERCK. Sinds begin 2019 zijn Deinze en Nevele gefusioneerd. Heeft Deinze Industrie al toenadering gezocht tot bedrijven uit de nieuwe deelgemeenten?

De Mey: “Dat is een uitdaging voor mijn opvolger. Sofie heeft alvast het grote voordeel dat ze afkomstig is van Hansbeke.”

Sofie D'hondt: “Nevele telt enkele heel mooie bedrijven. Probleem is dat er niet echt een bedrijvenvereniging bestaat. Intussen hebben al zeven bedrijven zich aangesloten bij Deinze Industrie en ik hoop dat er in de toekomst nog velen zullen volgen. In februari gaan we een infoavond organiseren en we hopen dat daar heel wat Nevelse bedrijven zullen op afkomen. Het is de ideale gelegenheid om kennis te maken met elkaar en met het ondernemersplatform.”

STERCK. Over de toekomst gesproken. Ruimte om te ondernemen wordt steeds schaarser. Is er nog potentieel in Deinze?

De Mey: “We zijn alvast blij met de recente uitbreiding van de Prijkels door Veneco. Daar komt 55 ha bedrijventerrein bij waarvan 14 ha op het grondgebied van Deinze. Alles samen kan deze uitbreiding tot 2000 nieuwe arbeidsplaatsen creëren. Daarnaast zijn we bezig met de ontwikkeling van een kmo-zone op de site Dossche. We hopen het dossier binnen een tweetal jaar af te ronden.”

D'hondt: “Voorts blijven we uitkijken naar extra mogelijkheden in Nevele. Langs de E40 lijkt ons de ideale locatie voor de inplanting van een nieuw industrieterrein, maar de realisatie hiervan zal niet meteen voor morgen zijn.”

STERCK. Nog enkele weken en je mag de schepensjerp overnemen van Norbert. Hoe verloopt de overdracht?

D'hondt: “Heel vlot. Norbert is dan ook een goede en ervaren leermeester. Een extra voordeel is dat we op het stadhuis hetzelfde bureau delen. Op die manier heb ik al veel van hem opgestoken.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels