Unieke wijn-ervaringen creëren
Eva Grootvriendt,
Inge Groorvriendt
& Yanick Dehandschutter
Vinea

Unieke wijn-ervaringen creëren

De Test - Vinea

www.vinea.be

Inge en Eva Grootvriendt van de Lennikse wijnhandel Vinea en topsommelier Yanick Dehandschutter kennen elkaar al veel langer. De zussen selecteerden drie nieuwe wijnen uit hun aanbod en lieten Yanick blind proeven.

Vinea_Yanick_Dehandschutter_Inge_Eva_Grootvriendt

Sinds het najaar van 2020 huist wijnwinkel Vinea in een prachtig nieuwbouwpand langs de Assesteenweg in Eizeringen, Lennik. De omstandigheden zijn er ideaal om kennis te maken met een ruime waaier aan wijnen uit Frankrijk, Spanje, Italië, Oostenrijk en Griekenland: een pak ruimte, sfeervolle inrichting en veel lichtinval.

Eva en Inge Grootvriendt verwelkomen er de klanten op een hartelijke manier en nemen hen mee op een rondreis doorheen een eigenzinnige selectie van topwijnen met als rode draad 'finesse'. “We hechten veel belang aan voldoende aciditeit in onze wijnen. We zoeken naar wijnbouwers die erin slagen om kracht te koppelen aan fraîcheur”, legt Inge uit.

Vinea_Inge_Eva_Grootvriendt Inge en Eva Grootvriendt

Alhoewel ze allebei eerst actief waren in de hr-wereld, werden ze uiteindelijk toch gebeten door de wijnmicrobe. De appel viel overigens niet ver van de boom want hun vader Johnny is een pionier in de Belgische wijnwereld en heeft een reputatie als één van de grootste proevers van ons land. Letterlijk iedereen die interesse heeft in wijn, kan bij Vinea terecht: van particulieren, verenigingen tot professionele klanten zoals horeca, winkels en bedrijven. “De mooiste beloning voor ons zijn tevreden klanten”, klinkt het bij Eva en Inge.

Kind aan huis bij Vinea is Yanick Dehandschutter. Geboren in een horecafamilie nam hij ruim tien jaar geleden de scepter over van restaurant Sir Kwinten. Het wijnrestaurant is gevestigd in een statig herenhuis op de markt van Sint-Kwintens-Lennik. Yanick is één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de nieuwe generatie sommeliers die ons land rijk is. Hij deelt graag zijn kennis door wijnadvies te geven, degustaties te organiseren en hij staat bedrijven ook graag bij voor een specifieke vraag of voor een leuk project rond wijn.

Uit hun aanbod selecteerden de zusjes Grootvriendt drie wijnen die Yanick blind gaat proeven. Benieuwd of hij erin zal slagen om ze juist te plaatsen. De manier waarop Yanick de wijn analyseert en beschrijft doet iedere wijnliefhebber watertanden... 

Vinea

1. Malagousia 2020 Ktima Gerovassiliou, Epanomi, Griekenland

Yanick: “Deze wijn heeft een lichtgele kleur met een opvallende schittering. De eerste neus verraadt een heel aromatische druif. Ik ruik een explosie aan fruit, vooral steenfruit. Ook daarna blijft het fruit royaal aanwezig: een rijpe perzik, ik neig zelfs naar exotisch fruit zoals mango. Aanvankelijk lijkt de wijn niet zo complex en niet zo kruidig, maar na het walsen gaat hij open en komt er wat kruidigheid en extra mineraliteit, zelfs wat ziltigheid, naar boven. Het is minder gebruikelijk voor witte wijn, maar deze mag je zeker karafferen.”

“Het eerste wat opvalt bij het proeven, is het frisse mondgevoel. De zuurtjes zijn aanwezig, maar ze zijn wel mooi geïntegreerd, de wijn is in balans. Het mondgevoel is heel aangenaam dankzij een leuke, licht romige textuur. Deze wijn heeft niet op vat gelegen, maar misschien wel 'sur lie' (een oude wijntechniek waarbij de wijn – nadat hij uitgegist is – nog vier tot vijf maanden blijft rijpen op de droesem). Ik proef namelijk iets van amandelen. De afdronk heeft een redelijke lengte.”

“Samengevat is deze wijn gemaakt van een aromatische druif die heel wat fruit in het glas brengt. Ik proef zelfs wat snoepjes. Ik denk dat deze wijngaard de zee ziet. Hij komt zeker uit een matig klimaat, wellicht uit Noord-Spanje of Griekenland.”

Vinea_Yanick_Dehandschutter

Eva: “Heel wat zaken kloppen want het gaat om de Malagousia 2020, een Griekse wijn waarvan de wijngaarden op een tweetal kilometer van de zee liggen. De Malagousia is inderdaad een weelderige, volumineuze florale druif. Ze was bijna verdwenen, maar wijnmaker Vangelis Gerovassiliou heeft deze in de jaren 70 opnieuw aangeplant en op dit moment is de malagousia weer wijdverspreid. We hebben het je niet gemakkelijk gemaakt want een derde van deze wijn heeft op oude vaten gerijpt. Dit verklaart de verwarring over de 'sur lie'. De aciditeit van deze wijn is gelinkt aan het korte, maar krachtige zomerseizoen in dat gebied. Vangelis Gerovassiliou staat bekend als de nummer één van Griekenland en de zesde beste wijnmaker wereldwijd. Deze wijn behoort terecht tot één van de 50 beste wijnen van Griekenland.”

Yanick: “Een leuke wijn waarmee je een echte liefhebber kunt verrassen. Hij kan als aperitief, maar komt helemaal tot zijn recht in combinatie met schaal- en schelpdieren. Het lijkt me een goed idee om die te grillen want anders kan de wijn te overheersend worden. Een crème van knolgroenten, gemarineerde algen en een krokantje maken het bord helemaal af.”

Vinea

2. Barbadelo 2019 Bodegas Adegas Terrae, Galicië, Spanje

Yanick: “Deze wijn heeft een fijne, niet zo geconcentreerde kersenrode kleur. In de neus ruik ik veel rood fruit zoals kersen en rode bessen. Niet overrijp, wel net geoogst fruit met een zuurtje. Bij het walsen verdwijnt het fruit wat op de achtergrond en komen er subtiele toetsen van witte peper naar voren. Geen zware specerijen, maar een delicate kruidigheid.”

“In de mond zijn de tannines aanwezig, maar ze zijn heel subtiel. Ze zijn niet dominant, ze ondersteunen de fruitigheid. Deze wijn heeft een sappige textuur alsof je in krokant rood fruit bijt. De afdronk is opvallend lang. Het fruit blijft aanwezig, maar de nadruk komt steeds meer op de zuren te liggen.

“Het is duidelijk dat deze wijn niet zongerijpt is, maar uit een koeler klimaat komt. Ik vind echt niks van warmte terug. De druif heeft niet veel kleur, heeft geen dikke pel en zit hoog in de zuren. Het beetje peper doet me denken aan cabernet franc, maar ik denk dat we in Spanje zitten met de mencia-druif.”

Vinea_Yanick_Dehandschutter Yanick Dehandschutter

Pajot Yanick Dehandschutter (32) groeide op in een rasechte horecafamilie. Het was dan ook geen verrassing dat hij als 15-jarige naar de hotelschool trok waar hij zich onder andere verdiepte in de oenologie. Met succes want hij was nog altijd maar een twintiger toen hij al alle sommeliertitels die er in ons land te winnen vallen op zijn palmares had staan. Later riep ook de prestigieuze restaurantgids Gault & Millau hem uit tot Sommelier van het Jaar 2019.

Inge: “Helemaal juist. Deze wijn komt uit het noordoosten van Spanje, uit het groene Galicië. Pablo Estevez is de wijnmaker en hij is voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot de beste wijnmaker van Spanje. De Barbadelo 2019 is een monocépage en bestaat voor 100 procent uit de mencia-druif die manueel geoogst werd.”

Yanick: “Ik zou deze wijn durven serveren bij vis. Een vissoort met een stevige textuur zoals bijvoorbeeld een witte zeebaars. Om de tannines aan te kunnen, zou ik opnieuw opteren om de vis te grillen. Daarbij hoort een zuiderse vinaigrette met olijfolie, kappertjes, tomaat en sjalot. Ik vind dit iets moeilijker bij vlees, tenzij misschien een stukje jong rund en daarbij een slaatje met een zurige vinaigrette.”

Vinea

3. La Franc Touch 2019 Château Carbonneau, Sainte Foy Bordeaux, Frankrijk

Yanick: “De kleur is alvast veel intenser dan die van zijn voorganger. Opvallend is de waterachtige rand en de gekleurde tranen. In de eerste neus merk ik een kruidigheid op met heel wat aardse tonen zoals gebrande koffie en wilde specerijen. Na het walsen, komt het fruit erdoor. Dit is precies het omgekeerde als de vorige wijn.”

“In de mond proef ik jong, krokant fruit zoals zwarte bessen. De kruidigheid blijft echter ook aanwezig. Ik durf net niet de term 'rustieke kruidigheid' te gebruiken. Mooi aan deze wijn is dat het zwarte fruit en de aardse kruidigheid een continu duel voeren. In de afdronk haalt het fruit de bovenhand. Deze wijn zit iets hoger in tannines, maar blijft wel sappig. Het is nog een jonge wijn die zeker een bewaarpotentieel van minstens vijf jaar heeft. Karafferen is een aanrader.”

“Deze wijn komt opnieuw uit een gematigd klimaat en volgens mij zitten we nu in Bordeaux. Ik twijfel tussen een cabernet sauvignon uit een koel jaar en een goed gemaakte cabernet franc.”

Vinea_Inge_Eva_Grootvriendt

Eva: “Ik zal je helpen. Het is een 100 procent cabernet franc die vijf maand vatlagering heeft gekregen. We bevinden ons inderdaad op de rechteroever in Bordeaux. Sainte Foy Bordeaux is een vrij recente gemeentelijke AOC die zich heeft afgescheurd van Entre Deux Mers. Het domein is in handen van de familie Carbonneau. Nadat de twee zonen de zaak van hun vader hadden overgenomen, zijn ze de biologische weg ingeslagen. Ze gaan zelfs een stap verder door te experimenteren met biodynamie.”

Yanick: “Ik sta zeker open voor biologische wijnen. Natuurlijk ben ik tegen allerlei vormen van manipulatie zoals toevoeging van gisten, aroma's en kleurstoffen. Er zit dus zeker muziek in. Qua foodpairing denk ik in de eerste plaats aan lamsvlees of kalfsrib. Om de frisheid van de wijn te benadrukken, mag het vlees kruidig bereid zijn en ook de garnituur mag wat kruidigheid bevatten zoals een duxelle van champignons. Ik zou niet te rijk in sauzen gaan. Zeker geen choronsaus. Een pure, fijne jus met daarbij wat gegrilde groenten lijkt me ideaal.

Vinea

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels