De perfecte schuimkraag met groene energie
Jannes Soutaer
& Yves Benoit
Extra-Power -
Brouwerij De Brabandere

De perfecte schuimkraag met groene energie

Testimonial - Extra-Power - Brouwerij De Brabandere

Wat als je de bouw van een nieuwe hoogspanningscabine niet ziet als een noodzaak, maar wel als een opportuniteit? Dan laat je als brouwerij meteen ook een zonnepark installeren op je dak. De Brabandere, brouwerij van onder meer het koersbier Kwaremont, ging in zee met ExtraPower. “Hun gedetailleerde simulaties en ontzorgende aanpak staken er meteen bovenuit.”

Al in 2017 lag het idee voor een zonnepaneleninstallatie voor het eerst op tafel bij brouwerij De Brabandere in Harelbeke. Toen een renovatie van de elektriciteitscabines zich in 2019 opdrong, kwamen de plannen in een stroomversnelling. “Het was het ideale moment om de volledige elektriciteitshuishouding op onze site aan te pakken”, zegt Automatisatie-Maintenance & Facility Manager Yves Benoit.

Complexe evenwichtsoefening

ExtraPower is expert in zonneparken voor bedrijven. Ook voor De Brabandere werkten ze een nauwgezette voorstudie uit. Hoeveel panelen, op welke daken en hoe uit zich dat in groene elektriciteit voor de productie? Al die vragen gaven de simulaties vorm. Jannes Soutaer, CEO van ExtraPower: “We gaan voor elk project op zoek naar het perfecte evenwicht. Tussen investering en rendement, maar ook tussen eigen verbruik en productie die op het net belandt.

Hier wordt de zonne-energie voor 75 procent aangewend voor eigen gebruik. De overige 25 procent zal aan een kleine 100 gezinnen groene stroom leveren.”

Concreet installeerde ExtraPower 2.864 zonnepanelen op de daken van brouwerij De Brabandere, goed voor 1.045 kilowatt piek. “Daar stopt ons duurzaamheidsverhaal niet”, benadrukt Yves Benoit. “We hebben ook geïnvesteerd in waterzuivering met biogasrecuperatie en onze nieuwe blikkenlijn gebruikt uitsluitend recycleerbare materialen. Ondanks de vele gemiste inkomsten in het coronajaar 2020, besloot de familie De Brabandere om door te gaan met de geplande investeringen. Zo zijn we helemaal klaar voor de toekomst.”

Kleine details met grote impact

ExtraPower brengt jarenlange ervaring met zich mee. Dat uit zich in de finesses van hun aanpak en hun installaties. “De strings naar de omvormers maken wij bijvoorbeeld anderhalve meter langer. Dat lijkt een detail, maar het kan veel problemen vermijden. Moeten we na verloop van tijd omvormers vervangen en hebben de nieuwe modellen hun aansluiting op een andere plaats, dan verliezen we geen tijd met het uitlengen van strings. Voor de klant maakt dat meteen een groot verschil op de factuur. Ook dat is ontzorgen, tijdens de uitvoering en op lange termijn.”

ExtraPower
extrapower.be
Brouwerij De Brabandere
brouwerijdebrabandere.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels