Katty Carion
Katty Carion Stercke vrouw

Katty Carion

Stercke vrouw

Ik wou op mijn zestigste niet op mijn carrière terugblikken met een gevoel van spijt omdat ik het nooit als zelfstandige had geprobeerd. Dus heb ik op mijn 36ste de stap gewaagd.” Aan het woord is Katty Carion, bezielster van Domocura en Carion Facility Services. Dochter uit een ondernemend nest, waar vader en moeder café- en casinospelen exploiteerden en importeerden. Dat familiebedrijf zet haar broer verder, terwijl haar zus met haar echtgenoot een keukenzaak runt. Zelf koos ze doelbewust voor de sociale economie, een markt waarin ze voorheen al actief was als werkneemster.

Mijn moeder heeft me altijd gezegd: zorg dat je als vrouw op je strepen staat, wees niet afhankelijk van een man. Het is één van de redenen waarom ik in 2008, als alleenstaande moeder van twee dochters, de sprong naar het ondernemerschap waagde. Het systeem van de dienstencheques vond ik het ideale antwoord tegen zwartwerk en om vrouwen die nog te veel verankerd zijn aan het traditionele beeld van ‘moeder aan de haard’, zichzelf ook professioneel te laten ontplooien.”

Trots op?

“Inmiddels geef ik via Domocura (dienstenchequebedrijf) en Carion Facility Services (b2b-schoonmaakbedrijf) werkgelegenheid aan ruim 200 mensen. Met CFS ben ik gestart toen ondernemers me de vraag stelden om, naast hun privéwoning, ook hun kantoor of bedrijf te poetsen. Zeker de laatste vier jaar heeft CFS een hoge vlucht genomen. Ik ben er altijd in geslaagd mijn bedrijven te combineren met de zorg voor twee dochters, die altijd bij mij waren. Inès (21) studeert nog, Eline (25) is recent in Geraardsbergen met haar eigen immobiliënkantoor gestart. Omdat ik het zo druk had, ook door mijn engagement als plaatselijk UNIZO-voorzitter en voorzitter van de Economische Raad, leerden zij al op jonge leeftijd heel zelfstandig zijn. Ook dat maakt me fier.”

Zorg dat je als vrouw op je strepen staat, wees niet afhankelijk van een man.

Visie?

“Ondernemen is een levenswijze, geen ‘nine to five’-job. Je moet beseffen dat je professionele en je privéleven voortdurend door elkaar lopen. Het is iets waar je altijd mee moet bezig zijn, al is het maar door tijdens het weekend bereikbaar te zijn. Wie dat er niet voor over heeft, begint er beter niet aan. Zeker in het begin is dat wel een grote aanpassing. Je moet ook om kunnen met de verantwoordelijkheid dat veel gezinnen qua inkomsten deels of volledig van jou afhankelijk zijn. Het was één van de redenen die mij deden denken dat ik dit maar vijf jaar zou doen, maar ik doe het echt dolgraag en elke dag nog met volle goesting.”

Maken vrouwen het verschil?

 “Ja, door hun groot gevoel voor empathie. Als vrouw sta je meer open voor het menselijk aspect. Niet dat wij hier elke dag voortdurend over emoties praten, maar de mens achter de medewerker is belangrijk. Pas op, ook ik moet soms hard zijn, want de boel moet natuurlijk blijven draaien. Dat neemt niet weg dat ik onze mensen op alle mogelijke manieren probeer te helpen. Als dat nodig is, maak ik met plezier de nodige tijd vrij om naar hen te luisteren. Dat is vermoedelijk iets wat ik onbewust heb meegekregen van mijn vroegere bazen, ook allemaal vrouwen. Door de huidige schaalgrootte van mijn bedrijven kan ik niet elke medewerker meer persoonlijk ontmoeten, maar ik lees wel grondig hun cv en formulieren, zodat ik goed op de hoogte ben van hun (thuis)situatie.”

Tips voor starters?

“Wees goed voorbereid. Werk je businessmodel grondig uit en sta 100% achter je idee. Besef dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Zeker gedurende de eerste jaren is het knokken en heb je regelmatig eens tegenslag, maar het komt eropaan dan niet bij de pakken te blijven zitten. Het helpt als je een goed netwerk uitbouwt van mensen met wie je eens van gedachten kan wisselen.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels