Kerosine op een waakvlam
Lieven Bonamie
& Tania Diependael
BOEMM! - R&T Security

Kerosine op een waakvlam

De Dubbel - BOEMM! - R&T Security

Ze kennen elkaar, laten zich niet kennen door corona én staan allebei heel graag tussen – en niet per se boven – hun mensen: Tania Diependael en Lieven Bonamie hebben behoorlijk wat gemeen, al zijn ze dan in een andere sector actief, respectievelijk security en hr. We brachten hen samen voor een boeiend gesprek over in de lucht zwemmende vissen, Tomorrowland, een drive-in cinema, Pippi Langkous, samenwerkers (het woord ‘personeel’ is taboe) en… ondernemen.

Neen, het is allerminst toeval dat Tania Diependael meteen aan Lieven Bonamie dacht toen we haar de kans boden een inspirerende ondernemer uit te nodigen voor deze Dubbel. 

Tania Diependael: “Ik volg de carrière van Lieven al langer, onder meer via media en social media. Bovendien zijn we met ons bedrijf klant bij Digital Payroll Services, één van de bedrijven van BOEMM! Onlangs nog verraste Lieven me nog maar eens positief tijdens een coronaproof event dat ze voor hun klanten hadden georganiseerd.”

Tania_Diependael_RT_Security

Lieven Bonamie: “We pakten uit met een drive-in cinema: iedereen kon vanuit zijn bubbel, in zijn eigen auto, naar een film kijken, terwijl ik samen met onze mensen op de parking rondliep om hen popcorn en cola aan te bieden. Het was koud, het regende, maar… het was zalig weer mensen te zien.”

Tania: “Een knap initiatief, zeker omdat Lieven daar gewoon tussen zijn eigen mensen stond. Ik geef het je op een briefje: niet elke ondernemer zou dat doen. Zelf vind ik die verbondenheid met medewerkers ook cruciaal. Als wij met tientallen van onze bewakingsagenten mogen meedraaien op Tomorrowland, staan mijn man en ikzelf daar ook tussen, aan de hoofdingang. Vier dagen lang toegangscontrole op de veiligheid, 14 tot 16 uur per dag. Op de duur blijf je zelfs in je slaap de ‘tuut’ van de scanner horen.”

Zelfde golflengte

STERCK. Onlangs bundelden jullie de krachten om een geteisterde medewerker te helpen. Hoe ging dat?

Lieven: “Eén van Tania’s bewakingsagenten, een afgetrainde beer van een vent maar een erg correcte gast, werd tijdens een opdracht in elkaar getimmerd toen hij een koppel erop wees dat ze de coronamaatregelen moesten respecteren. We hebben die mens toen zo goed mogelijk opgevangen. We vonden dat gewoon onze plicht, omdat we R&T Security en haar medewerkers bijstaan in alle aspecten rond loonadministratie.”

Doe nooit met een ander wat je zelf niet graag hebt, is de leuze die als rode draad doorheen onze onderneming loopt.

Tania: “Die mens was vernederd tot in het diepst van zijn ziel. Het minste dat je dan kan doen, is hem bijstaan. We hebben de hele administratie rond dat incident afgehandeld, bekijken nu ook het juridische luik, maar vooral: we hebben hem samen goed opgevangen. Op zo’n moment moet je er zijn als werkgever, maar vooral als mens. Mede daardoor is onze agent nu al zelfzeker opnieuw aan het werk.”

Lieven: “Het zal niet het eerste en helaas niet het laatste incident zijn dat een bewakingsagent tegenkomt, maar onze samenwerking op dat moment toont vooral aan dat je de ware identiteit van een zakelijke partner pas echt leert kennen op momenten dat het fout loopt. Die ‘case’ bewees dat BOEMM! en R&T Security op dezelfde golflengte zitten als het gaat om respect voor medewerkers.”

STERCK. Het illustreert hoe belangrijk jullie dat menselijk kapitaal vinden…

Tania: “Dat is toch de normaalste zaak van de wereld? Mensen vormen het product waarrond onze dienstverlening draait. Dan moet je hen waarderen door hen zoveel mogelijk te respecteren. Dat begint bij het creëren van aangename arbeidsvoorwaarden. ‘Doe nooit met een ander wat je zelf niet graag hebt’ is de leuze die als rode draad doorheen onze onderneming loopt.”

Lieven: “Mensen staan centraal in onze organisatie. Als zij content zijn, is het werk veel plezanter. Ik kruis nog elke dag mijn vingers dat ik omringd ben door een team van 120 positieve mensen, met een leeftijd van 19 tot 57 jaar. Alles wat je als ondernemer realiseert, moet je met hen delen, zeker als zij werken met een betrokkenheid alsof het om hun eigen zaak gaat. Ik toon mijn waardering graag door de winst die we boeken, opnieuw in het bedrijf te investeren: oerdegelijke software, de uitbouw van ons kantorennet of leuke bedrijfswagens. Op die manier vloeit de opbrengst ook terug naar de mensen die voor die winst hebben gezorgd.”

Tania_Diependael Tania Diependael

Tania gaf 17 jaar geleden haar job in de privésector op om de ambitie van haar man Rudi Lagae mee gestalte te geven. Sindsdien zijn ze beide de drijvende krachten achter de bewakingsonderneming R&T Security. Je komt ze dan ook regelmatig tegen in werkplunje. “We vinden het belangrijk op de plaatsen waar we actief zijn, de sfeer op te snuiven en indien nodig onze teams bij te sturen.” Gevestigd in Munkzwalm, groeide R&T Security uit tot een gevestigde waarde in deze nichemarkt. Het team telt intussen 165 medewerkers. Tania en Rudi zijn ook de trotse ouders van zoon Gilles (17) en dochter Laura (22).

Enquêtebureau

STERCK. Waren jullie in de wieg gelegd voor het ondernemerschap?

Tania: “Ik kom uit de privésector waar ik als hr-assistente bij een groot poetsbedrijf het team aanvulde. Later deed ik de sales en de administratie voor zelfstandige redacteurs bij een redactiebureau. Mijn man werkte toen al in de securitysector en kwam me op een blauwe maandag vragen of ik geen zin had samen met hem een zaak op te starten in die branche. Als ik erin wou stappen, moest ik een hele rist opleidingen volgen en tests afleggen, waardoor ik ook de kneepjes van het vak leerde. Geloof me: bewakingsagent zijn is meer dan aan een slagboom zitten en op de knop duwen om mensen binnen te laten, zeker nu.”

Lieven: “Ik vermoed dat het waakvlammetje van het ondernemerschap altijd wel in mij heeft gebrand, maar je moet de juiste mensen tegenkomen om dat prille vuur te ontdekken. Toen ik 18 was en ging studeren, besefte ik al snel dat het studentenleven een flinke duit kan kosten. Daarom begon ik in bijverdienste met een kleinschalig enquêtebureau en verzamelde ik ook wat geld als copywriter. Na mijn studies kwam ik bij Porter Novelli terecht, een consultancybureau in Brussel. Ik reisde de wereld rond, leek voorbestemd om er mijn hele carrière te werken, tot een headhunter me in contact bracht met Philip Cracco. Ik had nog nooit van die mens gehoord, maar was meteen onder de indruk van zijn charisma. Hij zag mijn waakvlammetje en overgoot het met een emmer kerosine.”

STERCK. Hoe kijk je terug op je langdurige samenwerking met hem?

Lieven: “Philip heeft me zakelijk alles geleerd, hij was een enorme inspiratiebron én een visionair. Vaak kwam hij af met ideeën die compleet van de pot gerukt leken, maar waarvan je na twee nachtjes slapen besefte: dit is het gewoon. Dertien jaar lang hebben we urenlange discussies gevoerd, over elk detail van het bedrijf zitten brainstormen. Hij was iemand die buiten de lijntjes dacht en een heel progressief hr-beleid voerde, maar vaak verkeerd begrepen werd. Veel mensen vonden hem een excentriekeling, maar het is niet omdat je een paars pak draagt, dat je dat ook bent. Hij kwam vaak af met de gekste ideeën, maar meestal bleek dat die echt wel realiseerbaar waren. Zo liet hij ooit een tuinexpert een vijver aanleggen waarbij je door een vacuümtechniek de indruk kreeg dat zijn vissen in de lucht konden zwemmen.”

Marie-Julie (dochter van Philip): “De stielman die voor de aanleg zorgde, kreeg nadien tientallen telefoontjes van mensen die dat ook wilden. Hij heeft nog veel naar onze papa gebeld om hem daarvoor te bedanken.”

Dedubbel_Lieven_Bonamie_BOEMM_Tania_Diependael_RT_Security

Levendige spirit

STERCK. Welke impact had zijn overlijden op jou en het bedrijf?

Lieven: “In 2019, toen Philip al ernstig ziek was en voelde dat hij niet al te lang meer te leven had, vroeg hij me het CEO-schap over te nemen. Ik wou dat werk wel doen, maar zonder die titel. De ziekte had hem al zoveel afgepakt, ik wou hem die functie van CEO niet ontnemen. Na lang aandringen heb ik het uiteindelijk wel gedaan en nam ik, op zijn verzoek, ook zijn kinderen (Marie-Julie en Pieter-Jan, red.) mee in de zaak. Ik moet zeggen: één jaar na zijn dood is zijn functie meesterlijk ingevuld. Ik herken in de kinderen de spirit van Philip. Als ik met iets zit en met hen overleg, lijkt het net alsof ik met hem praat. Uiteraard mis ik de reizen die we samen deden, het samenwerken, het samen pinten pakken …  Alleen: het voelt alsof hij hier nog dagelijks rondloopt, zijn ziel is hier niet weg. We praten nog dagelijks over hem. Daardoor voelt de leegte minder pijnlijk aan.”

STERCK. Vertaalt die aanwezigheid zich ook in de manier waarop jullie het bedrijf runnen?

Lieven: “Toch wel. Net als Philip ben ik ervan overtuigd dat er in elk van ons een ondernemer schuilt. Vaak hangt het af van de kansen die je krijgt, of dat er effectief ook uitkomt. Daarom vind ik het mijn taak om, zoals Philip bij mij heeft gedaan, een emmer kerosine te gieten over de waakvlammetjes die bij ons aan de slag gaan. Eigenlijk is dat de basis van ons rekruteringsbeleid. Uiteraard gaan die talenten dan vroeg of laat hun eigen weg, maar het is des te plezanter als ze dan klant, leverancier of partner van ons worden. Mensen laten groeien is wat het ondernemerschap zo leuk maakt. Het woord ‘personeel’ zal je mij dan ook nooit in de mond horen nemen, ik gruw daarvan. Veel liever spreek ik over onze ‘samenwerkers’.”

Tania: “Daar sluit ik me volledig bij aan. Het is zalig om mensen te zien groeien, hen een opleiding voor een leidinggevende functie te laten volgen en hen vervolgens nog meer verantwoordelijkheid en betrokkenheid te kunnen geven. Als ondernemer moet je met iedereen rekening houden. Tenslotte zijn we allemaal mensen.”

Bewakingsagent zijn is meer dan aan een slagboom zitten en op de knop duwen om mensen binnen te laten, zeker nu.

Lieven: “Weet je wie mijn grote jeugdheld was? Pippi Langkous. Haar foto hangt levensgroot aan één van onze muren. Ooit sprak ze de gevleugelde woorden: ‘ik heb dit nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Dat citaat zegt het allemaal: als mensen écht in zichzelf geloven en je reikt hen kansen aan, zie je hen boven zichzelf uitstijgen. Van Philip mocht ik nooit zeggen dat iets niet zou lukken. Dan zei hij: ‘Stop met zagen en doe voort’. Zonder daar veel tralala of verbale diarree rond te verkopen. Hij was de belichaming van het West-Vlaams ondernemerschap: ‘deuredoen, nondedju’.”

Fier in uniform

STERCK. Hoe moeilijk is het tegenwoordig om gemotiveerde bewakingsagenten te vinden?

Tania: “Wie in onze stiel aan de slag wil, ondergaat eerst een heel zware screening, met een batterij aan testen en opleidingen voor hij of zij effectief agent kan worden. Die motivatie komt dus grotendeels vanuit henzelf. Het is dan onze taak om uit te vissen wat ze willen bereiken. Volstaat de functie an sich, of willen ze meer verantwoordelijkheid? Werkt hij/zij liever overdag of ’s nachts en is het gezin daarmee vertrouwd? Uit ervaring weet ik dat onze mensen aan heel veel regeltjes moeten voldoen, maar het zijn stuk voor stuk gasten die met grote fierheid hun uniform dragen. Op een evenement zijn het vaak mensen met een uniform die praktische vragen krijgen van andere aanwezigen.”

Dedubbel_Lieven_Bonamie_BOEMM

Lieven: “Er gelden strenge regels rond het aanwerven van bewakingsagenten. Wij mogen dat voor R&T Security bijvoorbeeld niet doen, we moeten ons beperken tot die loonadministratie. Ik zou het ook niet kunnen, omdat ik geen echte voeling heb met die stiel. Het lijkt mij een heel moeilijk metier, waar ik veel respect voor heb. Het is een beroep dat een onterecht stigma met zich meedraagt. In hun functie moeten ze zichzelf enorm onder controle hebben. Je mag er niet aan denken wat er gebeurt als je de ‘foute’ bewakings­agent op de foute plaats zet.”

STERCK. Tania, jullie waren tot voor de corona-uitbraak heel actief in de evenementensector. In hoeverre heeft de pandemie jullie business geschaad?

Tania: “De evenementen zijn een markt die voor ons minstens even belangrijk is als onze b2b-klanten. Mijn man en ik hebben onmiddellijk nagedacht over hoe we het zouden aanpakken. We zijn gestart met een belronde naar onze bestaande klanten, maar ook naar winkels en bedrijven. Onze mensen konden hen helpen bij het installeren en het laten naleven van de coronamaatregelen.

Ik heb dit nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan: dat citaat van Pippi Langkous zegt het allemaal.

Al snel stond onze telefoon roodgloeiend, bij tal van bedrijven en een vaccinatiecentrum werken teams van ons de klok rond, 24/7. Intussen blijven we regelmatig contact houden met onze klanten uit de eventsector. Zij vinden het leuk om ons eens te horen, wij vinden het belangrijk te tonen dat we hen niet vergeten. Intussen is het bij ons eigenlijk drukker dan vóór corona: we hebben meer recurrente klanten, terwijl events doorgaans eenmalig zijn. Dat neemt niet weg dat we daar graag de draad weer willen oppikken van zodra het kan en mag.”

Lieven: “Mijn kijk op het virus is al gevoelig veranderd. Toen de eerste lockdown werd afgekondigd, was ik ervan overtuigd dat de COVID-kous na 6 weken af zou zijn. Helaas was dat niet zo. Toch waren we goed voorbereid, wat we eigenlijk nog mede te danken hebben aan Philip: in 2017 al had hij erop aangedrongen om te werken met videomeetings. Daardoor kunnen we nu overal en wanneer we het maar willen, onze commerciële en administratieve processen invullen. Het heeft me verder positief verbaasd hoe snel onze teams zich organiseerden om coronaproof te kunnen werken. Nu ben ik vrij zeker dat we corona nog lange tijd met ons mee zullen dragen. Het heeft de attitude van de mensen veranderd, het zal nog even duren voor we elkaar weer zorgenvrij de hand zullen durven drukken. Ondanks die coronaproof meetings, vind ik het essentieel dat de mensen in elk van onze 54 kantoren (eind juni zullen dat er al 75 zijn, red.) minstens één keer per maand iemand van het management zien. Dat zijn voor mij echt wel essentiële verplaatsingen.”

Lieven_Bonamie_BOEMM Lieven Bonamie

BOEMM! is de hr-groep die Lieven Bonamie in 2017 oprichtte, samen met ‘partner in crime’ Philip Cracco. De holding overkoepelt vier bedrijven: JobFIXers (selectie van arbeiders en bouwvakkers), White & Moore (selectie van bedienden), DPS (Digital Payroll Services, loonadministratie) en de PRO Group (verzameling van gespecialiseerde detacheringsbedrijven). Vorig jaar nam het investeringsfonds Green Park Investment Partners een minderheidsparticipatie in BOEMM!, onder meer met het oog op de uitbouw van PRO Group. “Die laatste activiteit zal pas echt op volle toeren beginnen draaien als we over het ergste van de coronapandemie heen zijn, van zodra overnames weer interessant worden.”

“We hebben efficiënter gewerkt, maar toch hebben we onze salescijfers met 17 à 18% zien zakken, wat ons circa 8 miljoen euro heeft gekost. Toch ben ik ervan overtuigd dat het goed komt. De impact op de globale economie zal kleiner zijn dan die van de Tweede Wereldoorlog, al valt de economische situatie wel enigszins te vergelijken met die van toen.”

STERCK. Wat mogen we jullie wensen voor de toekomst?

Tania: “We zijn heel tevreden met de evolutie van ons bedrijf, dat we graag nog verder willen zien groeien, al hoeven we absoluut geen mastodont te worden. Het gaat vooral om waarde creëren met een mooie groep van mensen waar onze klanten op kunnen rekenen. Als we binnen onze niche enthousiast progressie kunnen blijven maken, zijn we absoluut content.”

Lieven: “Op mijn veertigste had ik gezegd: ik wil alleen nog goéde wijn drinken en me laten omringen door positieve mensen. Dat eerste doe ik al, terwijl ik ook voor die tweede doelstelling goed op weg ben. Het is mijn hoofdtaak om de schwung erin te houden en zo BOEMM! verder uit te bouwen. Mijn volgende opdracht is Marie-Julie en Pieter-Jan Cracco klaar te stomen voor het CEO-schap. Intussen blijf ik het een enorm voorrecht vinden om een bedrijf als dit te mogen runnen. De cirkel zou helemaal rond zijn als Pieter-Jan en Marie-Julie op termijn de krachten bundelen met mijn twee zonen (Miel en Briek).”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels