Duurzaam maatwerkbedrijf
Aart Lehembre Spoor 2

Duurzaam maatwerkbedrijf

Profiel - Spoor 2

Duurzaam innoveren, een betrouwbare partner en de beste begeleiding bieden aan mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt: die thema’s lopen als een rode draad door de werking van maatwerkbedrijf Spoor2 in Hamme. Algemeen directeur, Aart Lehembre beschrijft zijn job als de beste ter wereld: “Ik kan ondernemen, mensen begeleiden die het moeilijk hebben én bouwen aan bedrijf met een maatschappelijke voorbeeldfunctie.”

Spoor2 is een maatwerkbedrijf met hoofdzetel in Hamme en werkplaatsen in Temse, Bornem, Zele, Wetteren, Puurs en Moerzeke. Vanuit die vestigingen levert Spoor2 diensten aan bedrijven, overheden en particulieren.

“We hebben een Kringwinkel hier in Hamme maar ook in Bornem, Puurs en Zele” zegt Aart Lehembre. Daarnaast bieden we ook onderdak aan een wasserij, naaiatelier, een groendienst, een hout- en renovatiedienst, een koffie- en broodjesbar (KaffeeSocial) en veel anderen. 

Met Pro Natura in Vilvoorde, Pamel en Eeklo, dat zich richt op natuurbeheer en -onderhoud, vormen we samen de groep KiemKracht. Vandaag is dat een personele unie met ongeveer 500 medewerkers.” 

Gemotiveerde werkkrachten

“300 mensen werken bij Spoor2, de andere 200 bij Pro Natura”, gaat Aart Lehembre verder. “Dat gaat over mensen zonder diploma’s, met psychosociale problemen, vluchtelingen en dergelijke met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. We hebben een team van ongeveer 50 begeleiders met pedagogische en technische profielen die deze mensen begeleiden. Ons einddoel is om ze te laten doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Zij zijn immers allemaal bijzonder gemotiveerd om te werken.”

Voordelige samenwerkingen

“Spoor2 is al jarenlang een betrouwbare partner voor ondernemingen in elke sector”, zegt de algemeen directeur trots.

“In onze Kringwinkels kunnen bedrijven hun oude kantoormeubilair kwijt. Met onze groendiensten onderhouden we bedrijfsterreinen en tuinen van hotels en horecazaken. In de wasserij reinigen en strijken we tafellakens, beddengoed en werkkledij. Ons naaiatelier doet ook herstellingen van dit textiel. Daarnaast leveren we broodjes en stellen we ons KaffeeSocial open voor een verse lunch. Hier in Hamme verhuren we ook vergaderzalen voor meetings en workshops aan bedrijven en organisaties in de regio, met of zonder catering.” 

Aart_Lehembre_Spoor2

“Daarnaast zoeken we zelf voortdurend naar bedrijven die onze mensen kansen willen geven. Het is de bedoeling dat zij op de werkvloer een job kunnen leren. We werken daarbij met een gefaseerd model dat begint met een betaalde stage van een half jaar. Wanneer ze in de laatste fase zijn beland, kunnen onze mensen doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Dan kan onze medewerker aan de slag bij het bedrijf in kwestie. Indien nodig nemen we die persoon terug onder onze hoede. Tijdens de stage en de jaren die erop volgen, ontvangt het bedrijf dat één of meerdere van onze medewerkers tewerkstelt loonsubsidies.” 

“Vandaag kunnen we met trots zeggen dat we dergelijke samenwerkingen hebben met ondernemingen uit de reclamesector, de transportwereld en alles daartussen. Ook overheden en nutsbedrijven doen beroep op onze mensen en onze expertise.” 

Duurzaam en circulair ondernemen

“Als maatwerkbedrijf vervullen we niet alleen een voorbeeldfunctie op arbeidsvlak”, benadrukt Aart Lehembre. 

“We willen ook een voortrekkersrol spelen wanneer het gaat over duurzaam en circulair ondernemen. Onze gloednieuwe infrastructuur hier in Hamme ademt dit ook uit. Maar daar stopt het niet. Zo zijn we steeds op zoek naar innovatieve manieren om afval en onverkochte producten uit onze winkels opnieuw te gebruiken.” 

“We hebben een team van innovatiemedewerkers dat hier dagelijks mee bezig is. Dit resulteerde onder andere in enkele prototypes van zitmeubels gemaakt van onverkochte boeken waarmee we binnenkort in productie willen gaan. Onze collega’s van Pro Natura ontwikkelden dan weer een manier om afval van de Japanse duizendknoop, een bijzonder invasieve plantensoort, te vervezelen en verwerken in materialen om meubilair mee te maken. Onder andere Bioplanet zal zijn winkels daarmee inrichten.”

Afval reduceren

Op de vraag wat de toekomst brengt voor Spoor2 antwoordt Aart Lehembre klaar en duidelijk: “Innovatie!”. “We krijgen 1.000.000 kilo spullen per jaar binnen. 450.000 daarvan belandt op de afvalberg. Dat is een doorn in ons oog. Ik stel mezelf de ambitie om binnen vijf jaar geen textielafval, binnen tien jaar geen plastic en binnen vijftien geen houtafval meer te hebben.” 

Spoor2
Zwaarveld 57
9220 Hamme
T. +32 52 48 00 60
info@spoor2.be
www.spoor2.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels