Duurzame <br>prestige
Siebren De Schutter &
Natacha Morren
BMW iX3

Duurzame
prestige

De Test - BMW iX3

Kwaliteit herken je meteen, zeker bij de eerste indruk over de BMW iX3. De jonge telg uit het elektrisch aanbod van de Duitse constructeur heeft alles in zich om ook de fleetmarkt aan te spreken, vooral dan bij directieleden of het hoger management. “Deze wagen combineert het beste van twee werelden: alle comfort van elektrisch rijden, verpakt in het tot in de puntjes verzorgde jasje dat je altijd van BMW mag verwachten”, klinkt het bij Siebren De Schutter, als hr-manager ook verantwoordelijk voor de fleet bij Ter Beke.

bmw_iX3

Auto’s waren dan misschien niet het voornaamste onderwerp in de jeugddromen van Siebren De Schutter, de jongste jaren ontwikkelde de huidige hr-manager van Ter Beke wel een meer dan gezonde interesse in wagens. “Zo vergaar je op de duur toch behoorlijk wat kennis. Onder meer de elektrificatie van wagens boeit me mateloos. Ik ben een fervent voorstander van de vergroening van wagenparken, een filosofie die ik intussen ook heb kunnen overbrengen op onze organisatie. Momenteel tellen we circa 130 bedrijfswagens op fossiele brandstoffen en twee hybridemodellen, het plan is om vanaf 2024 en tegen 2029 onze vloot volledig te elektrificeren. De hybrides slaan we over. Het is een abrupte, maar doelbewuste ommekeer van de aanpak.”

Ter Beke

Als innovatieve Belgische voedingsgroep met 2650 medewerkers heeft Ter Beke zowel in eigen land als op exportmarkten een ijzersterke reputatie. De beursgenoteerde onderneming specialiseert zich vooral op de productie en de verkoop van fijne vleeswaren en versbereide gerechten. Dat gebeurt vanuit twaalf industriële vestigingen in België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Polen. De nieuwe visie over de invulling van het wagenpark illustreert de duurzaamheidsfilosofie bij Ter Beke.

Full TCO

Bij Ter Beke zijn ze nu dan ook volop bezig om zich op die stevige ommezwaai te organiseren. “Waar vroeger de huurprijs, de niet-recupereerbare btw en de CO2-uitstoot de belangrijkste criteria waren, is de ‘full TCO’ (totale leasekost van de wagen, brandstof en belastingen, rekening houdend met de fiscale maatregelen) nu de voornaamste prioriteit bij de keuze van de modellen. We merkten de jongste jaren al dat steeds meer medewerkers informeerden naar mogelijkheden om een volledig elektrische auto als bedrijfswagen te kiezen. Op zich is de switch naar elektrische auto’s niet zo ingrijpend, het is vooral alles wat erbij komt kijken (laadinfrastructuur, de impact van drukke laadmomenten voor wagens op de eveneens energievretende productieprocessen) dat we momenteel volop analyseren.”

bmw_iX3

 

bmw_iX3

bmw_iX3

In functie daarvan informeert Ter Beke zich uitgebreid bij zijn mobiliteitspartners. BMW Bilia Verstraeten is er daar één van. “Door de jaren heen is een mooie samenwerking tussen Ter Beke en onze organisatie gegroeid”, verduidelijkt Natacha Morren, fleetmanager bij BMW Bilia Verstraeten. “Er is geen betere manier om Ter Beke te danken voor het vertrouwen in onze organisatie dan hen, net als onze andere klanten, de best mogelijke service te bieden. We kunnen ons ook helemaal vinden in de haalbare en pragmatische aanpak die het bedrijf wil hanteren bij het uitrollen van de groene fleetaanpak. We kunnen alleen maar toejuichen dat deze gerespecteerde onderneming zich daarvoor laat omringen en adviseren door ervaren partners uit de eigen regio.”

Vertrouwd gevoel

Een testrit met de nieuwe BMW iX3 biedt Siebren De Schutter alvast een veelbelovend voorsmaakje van wat BMW te bieden heeft inzake groene mobiliteit. “De eerste aanblik gaf me al een vertrouwd gevoel”, legt hij uit. “Het verraste me positief dat deze wagen, die niet kan verstoppen dat het een broertje is van de bekende X3, groter is dan ik had verwacht. Je ziet meteen dat deze wagen thuishoort in de premium klasse, onder meer dankzij de prachtige afwerking, de sierlijke velgen bijvoorbeeld. Het maakte me meteen benieuwd naar het interieur.”

Het plan is om vanaf 2024 en tegen 2029 onze vloot volledig te elektrificeren.

Ook de cockpit van de wagen spreekt tot Siebrens verbeelding. “Voor mij is dat nog belangrijker dan het exterieur, want ik breng elke dag relatief veel tijd door achter het stuur. Ik raakte vooral gecharmeerd door de strakke, stijlvolle vormgeving die zich ook weerspiegelt in het digitale dashboard met head-up display. Die projectie helpt je om je aandacht bij de weg te houden en verhoogt dus de veiligheid. Daarom kan ik me ook volledig vinden in de hybride aansturing van de wagenfuncties: naast het touchscreen heb je immers nog altijd de handige draaiknop om bepaalde keuzes te maken. Ik zou elke autoconstructeur aanraden om die dubbele bediening te blijven faciliteren.”

bmw_iX3

“Slimme functies zoals verkeersbordherkenning én een visueel signaal als je de snelheidslimiet overschrijdt, zijn erg nuttig en letterlijk kostenbesparend”, vervolgt De Schutter. “Daarnaast zijn er verschillende rijhulpsystemen, zoals de Lane Change Warning, die je vriendelijk maar kordaat aansporen om je richtingaanwijzers op te zetten als je van rijvak wil veranderen, mocht je dat vergeten zijn.”

De strakke, stijlvolle vormgeving weerspiegelt zich ook in het digitale dashboard met head-up display.

Audiovisuele aha-erlebnis

Eén van dé stokpaardjes van onze testpersoon, is de connectiviteit van de wagen. “Daar hecht BMW steevast veel aandacht aan”, vult Natacha Morren aan. “Onder de naam ConnectedDrive schuilen heel wat specifieke diensten. BMW Maps zorgt voor optimale online navigatie, terwijl de smartphone-app onder meer een accuraat beeld over de laadstatus biedt.”

BMW Bilia Verstraeten

Bilia Verstraeten is de enthousiaste concessiehouder van het Duitse premium merk in Lochristi. Bij het bedrijf kan je ook terecht voor een totaalservice van MINI. Naast een uitgebreid aanbod aan nieuwe wagens vind je bij deze gedreven partner ook talrijke knappe stockwagens en tweedehands voertuigen, met een showroom in openlucht voor BMW Premium Selection. Een sterke dienst na verkoop staat in voor een vlekkeloze service van beide merken.

“Dankzij de draadloze verbinding tussen mijn smartphone en de wagen, kan ik van Apple Car Play en Android Auto genieten in de best mogelijke omstandigheden, want ook de luidsprekers zijn van een onberispelijke kwaliteit. Dat vonden mijn kinderen van 9 en 13 evenzeer. Zij waren, net als ik, zeer te spreken over het feit dat je het zoemend geluid dat de wagen voor de buitenomgeving maakt, ook binnenin kan ervaren”, pikt Siebren De Schutter in. Last but not least, vindt Siebren dat de wagen gewoonweg heerlijk bolt. “Of je nu over smalle paadjes, drukke wegen of de autosnelweg rijdt: de ‘zachtheid’ van zo’n elektrische wagen kan ik altijd wel pruimen. Onder meer dankzij zijn stevige vermogen trekt de auto heel vinnig op, je bereikt in een mum van tijd de gewenste snelheid. Ik ben ervan overtuigd dat deze wagen in ons bedrijf sterk zal scoren bij het management en kijk intussen ook reikhalzend uit naar andere elektrische modellen van BMW. Als de X1 of de 3-serie in zo’n versie wordt gegoten, zal dat ongetwijfeld op grote interesse kunnen rekenen.”

bmw_iX3

Daarop is het evenwel nog even wachten, weet Natacha Morren. “De lancering van zowel de i4 als de iX (qua look de futuristische variant van de X4) is voorzien in november 2021. We hebben er alle vertrouwen in dat ook zij op behoorlijk wat belangstelling zullen kunnen rekenen bij het (ondernemers) publiek.”

bmw_iX3

BMW iX3

Bevindingen

De vertrouwde look van de BMW X3 in een aangepast jasje.

Een strak, knap afgelijnd interieur met heel wat handige functies.

De punch van de motor garandeert een aangename rijervaring in alle omstandigheden.

 • Stroomverbruik: 17,8-17,5 kWh/100 km
 • 0 tot 100 km/u: 6,8 sec
 • Topsnelheid: 180 km/h
 • Laadduur (80%): 36 minuten
 • Elektrische autonomie: 520 km
 • Accu-inhoud: 73,8 kWh
 • Totaalgewicht: 2725 kg
 • Leeggewicht: 2260 kg
 • Maximumkoppel: 400 Nm
 • Maximumvermogen: 210 kW/286 pk
Top5 meest gelezen
  Top5 gedeelde artikels