5 tips voor een optimale integratie van beeld en geluid in je nieuwe woning of verbouwing
Jo Van Damme Concepts

5 tips voor een optimale integratie van beeld en geluid in je nieuwe woning of verbouwing

De Tips - Concepts

Wie (ver)bouwt denkt maar beter proactief na over de integratie van beeld en geluid doorheen de hele woning. Jo Van Damme is een specialist terzake en bouwt gebruiksvriendelijke oplossingen op basis van de nieuwste ontwikkelingen. Speciaal voor STERCK. Magazine serveert hij 5 tips voor de ultieme audiovisuele totaalbeleving bij jou thuis of op kantoor.

1. Kies voor onzichtbaar geluid of een klassevolle luidspreker

Luidsprekers kan je gemakkelijk verbergen door inbouwluidsprekers te gebruiken. Er zijn al zeer hoogkwalitatieve inbouwluidsprekers verkrijgbaar die zowel in een vals plafond als in betonnen gewelven geïntegreerd kunnen worden. Zonder kwaliteitsverlies! Er bestaan ook volledig onzichtbare speakers die je tijdens de ruwbouwwerken kan laten inbouwen. Mag een luidspreker deel uitmaken van je interieur? Ga dan voor een mooi ogende vloerstaande of boekenplankspeaker.

2. Neem audio-, video- en netwerkbekabeling op in de plannen

Denk op voorhand goed na over waar in huis je allemaal muziek wil laten afspelen. Vergeet hierbij ook zeker de tuin niet. Als je kiest voor bekabelde luidsprekers, voorzie dan alle bekabeling al bij de elektriciteitswerken. Het is beter om teveel ruimtes te bekabelen, zo kan je achteraf nog altijd beslissen om ergens speakers te installeren.

3. Zorg voor een goede wifiverbinding

Een multiroomsysteem (muziek in verschillende ruimtes) wordt bestuurd via een smartphone of tablet. Daarom is het belangrijk om een goede wifiverbinding te voorzien die even sterk is in alle delen van de woning (en de tuin). Gebruik voor je netwerk enkel nog systemen die voldoen aan de wifi 6 standaard.

4. Ga voor futureproof

Wil je genieten van de beste beeld- en geluidskwaliteit, zorg dan zeker voor glasvezelkabels tussen de belangrijke plaatsen in je woning. Je vertrekt het best vanuit de Telenet- of Proximus-aansluiting naar de tv-toestellen en netwerkswitch. Zo ben je voorbereid op de noden van de toekomst!

5. Kies de juiste plaats en bediening voor jouw toestellen

Op de plaats waar een tv-toestel komt, zorg je best voor twee netwerkkabels, een coax- en elektriciteitskabel. Het is ook mogelijk om randapparatuur zoals bv. decoder, Apple TV, home cinema versterker ... te verbergen in een kast of zelfs in een andere (technische) ruimte. De apparatuur kan je dan bedienen met één afstandsbediening of via je gsm/tablet.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels