Architecten van het openbaar domein
Dominique Goegebeur Studieburo Goegebeur

Architecten van het openbaar domein

Profiel - Studieburo Goegebeur

Meten is weten en hoort als het van het Oost-Vlaamse Studieburo Goegebeur afhangt de basis te zijn van elk doordacht ontwerp. Bij Goegebeur noemen ze zich met trots de architecten van het openbaar domein en dat met een nieuw kantoor in Aalter en een tweede vestiging in Meerbeke (Ninove).

De hoofdactiviteit van dit studiebureau is het ontwerp van wegenis- en rioleringswerken, omgevingsaanleg en dorpskernrenovatie. “Het afvoeren van water ruimt daarbij zoveel mogelijk plaats voor infiltratie in de ondergrond. In de mate van het mogelijke proberen we parkings aan te leggen zonder riolering”, vertelt Dominique Goegebeur, samen met Jan D’Hauwer zaakvoerder van Studieburo Goegebeur.

In het geval van typische West-Vlaamse kleigrond zit er vaak niets anders op dan water geleidelijk te bufferen naar de dichtbijgelegen beek. “In woonwijken voorzien we sowieso een overloop, maar dat is vooral op zekerheid spelen voor het soort wolkbreuken dat maar één keer om de twintig jaar voorkomt.” In de centrumstraten van Merelbeke bijvoorbeeld liet Goegebeur in z’n ontwerp het water bufferen via de fundering van de weg.

Flexibiliteit en gebiedskennis

Studieburo Goegebeur voert heel vaak opdrachten uit voor rioolbeheerders Aquafin en Farys, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), sociale huisvestingsmaatschappijen, projectontwikkelaars en vooral ook lokale overheden. 

Flexibiliteit en gebiedskennis zijn volgens Goegebeur belangrijke maatstaven om te kiezen voor een lokaal verankerd studiebureau als het zijne. “Je weet waar de mensen naartoe willen en zo krijgt een dossier sneller de wind in de zeilen.”

Ook in fietspadendossiers is het studiebureau vaak betrokken. “Meestal is dat een heel moeilijke evenwichtsoefening, omdat de fietspaden moeten gecombineerd worden met voldoende brede voetpaden en parkeergelegenheid, waarbij na het bekijken van opties voor clusterparkings of parkeren op de rijweg ook onteigeningen ter sprake kunnen komen. Dit soort dossiers kent vaak een heel lange doorlooptijd, waarbij meer dan eens de aandacht voor het inhoudelijke aspect wat verloren gaat”, geeft Dominique Goegebeur nog mee.

Ideale ligging

Zijn grootvader was landmeter en het studiebureau heeft die roots nooit verloochend. “Landmeten is de basis van elk doordacht project. In het geval van nieuwe verkavelingen of appartementsbouwen komt de landmeter er ook na uitvoering van het project nog eens aan te pas, in functie van de verkoop of het bepalen van de quotiteiten.”

Studieburo Goegebeur bedient Oost- en West-Vlaanderen grotendeels vanuit het pas recent in gebruik genomen hoofdkantoor in het centrum van Aalter. “Een ideale ligging, waardoor we altijd binnen de 30 tot 45 minuten op de werven staan. In Eeklo waren we na ruim 20 jaar aan vernieuwing toe. Aangezien we ons daar niet op een zichtlocatie bevonden, mochten we deze kans niet laten liggen.”

Studieburo Goegebeur Aalter
Kestelstraat 2A
9880 Aalter
T. 09 377 13 93

Studieburo Goegebeur Ninove
Valleistraat 75
9402 Meerbeke
T. 054 32 04 70

info@sbgoegebeur.be
www.sbgoegebeur.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels