Marie Van den Broeck
Marie Van den Broeck My Add On

Marie Van den Broeck

Stercke Vrouw

Marie Van den Broeck (28) had tijdens het laatste jaar van haar studies Industrieel Ingenieur Ontwerper maar één doel: hoe kan ik het leven van mijn oma eenvoudiger maken? En kijk, in 2017 startte ze My Add On op, een bedrijf dat opnieuw een glimlach op het gezicht van de mensen tovert. “Mijn oma was altijd een fiere dame die nooit klaagde. Tot ze met krukken moest lopen en haar handen pijn deden.”

Op de schoolbanken moest Marie Van den Broeck bijgevolg niet lang nadenken over haar praktijkproject. Ze zag hoe haar oma sukkelde met haar krukken en besloot om met My Add On iets te ontwikkelen dat veel ergonomischer is.

Trots

“In 2017 heb ik My Add On opgericht. Daarvoor had ik al een klein bedrijfje in grafische vormgeving waardoor ik al wat gespaard had. Een lening bij een bank heb ik nooit moeten aangaan en daar ben ik best trots op. Als je van de schoolbanken komt en je wordt plots in het ondernemerschap gegooid, heb je ook nog geen netwerk. Intussen heb ik vier mensen in dienst en is er een openstaande vacature. Ik ben niet de persoon die voor het individuele succes gaat. Mijn team ligt aan de basis van het succes van het bedrijf. Al zal ik natuurlijk nooit mijn eerste afgewerkte product vergeten. Daar ben ik eeuwig trots op.”

Visie

“Ondernemen is jezelf continu in vraag stellen, verder bouwen en elke dag bijleren en netwerken. Je mag nog het beste product op de markt hebben, zonder netwerk ben je niets. Als start-up mag je geen enkele challenge uit de weg gaan en moet je ambitie hebben. In mijn geval is dat het 20-20-20-plan. Concreet: 20 innovatieve producten ontwikkelen in 20 verschillende landen met een team van 20 mensen. En dat tegen 2025. Ik kan alvast bevestigen dat we op schema zitten.”

Als start-up mag je geen enkele challenge uit de weg gaan.

Maken vrouwen het verschil?

“Vrouwen in het bedrijfsleven moeten nog steeds opboksen tegen vooroordelen. Als een man een ruimte binnenkomt, krijgt hij onmiddellijk aandacht en respect. Doet een vrouw hetzelfde, dan moet ze eerst uitleggen wie ze is en wat ze doet. En dan nog kom je nauwelijks op gelijke voet met een man. Ik vind juist dat vrouwen een grote meerwaarde bieden in het bedrijfsleven. Wij zijn doorgaans veel empathischer en zullen telkens een andere emotie en dimensie toevoegen. Dankzij de wedstrijden die ik heb gewonnen en de media-aandacht die daarmee gepaard gaat, word ik wel sneller herkend in het segment waarin ik werk. Maar ik heb zelf ook al gesprekken gevoerd met mannen waar denigrerende of seksistische uitspraken vielen. Dan zeg ik onmiddellijk waar het op staat en zet ik de eventuele samenwerking stop. Als wij het zelf niet doen, wie dan wel?”

Tips voor starters?

“Het is als start-up belangrijk om te starten vanuit een probleem, niet van wat je denkt dat de markt nodig heeft of vanuit een idee. Een probleem kan je toetsen bij heel veel verschillende mensen. Als je daar veel respons op krijgt, dan weet je dat je goed zit. Je kan ook continu van elke andere onderneming leren en daar mag je niet voor terugschrikken. Ondernemen is een proces met vallen en opstaan. Je moet er veel voor overhebben, maar het is zeker en vast de moeite waard.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels