Wegwijs door het labyrint van subsidies
Winnie Vincken,
Benoît Claeys
& Ruth DeVreese
Konnekto

Wegwijs door het labyrint van subsidies

Praktijck - Konnekto

Het nieuws wordt gedomineerd door de energievraagstukken en de klimaatveranderingen. Bedrijven spelen een sleutelrol in de transitie naar een duurzame maatschappij. Daarom willen zowel regionale, nationale als Europese overheden de bedrijven een financieel duwtje in de rug geven met tal van subsidies. Maar hoe vind ik de juiste subsidie en hoe vraag ik die aan? Konnekto helpt je door de wirwar van het subsidielandschap. 

Natuurlijk zijn subsidies interessant. Alleen mag je er niet vanuit gaan dat je gaat aankloppen en met geld zal buiten wandelen. Een sterk dossier is nodig. Het gaat hier over publieke middelen, dus er wordt kritisch gekeken naar de subsidieaanvraag én de return naar de brede maatschappij. Wil je geld om een ledverlichting te plaatsen, dan zal je van een kale reis thuiskomen. Het krijgen van subsidies gaat hand in hand met innovatie, risico en uitdagingen, gestoeld op een stevig plan. Maar het blijft de moeite om een subsidieaanvraag in te dienen. De subsidieverstrekker vraagt uiteraard een zekere return, maar eist de financiële middelen niet terug.

Vlaams, federaal of Europees

Subsidies zijn er op alle niveaus en voor elk ambitieus thema. De Europese subsidiemiddelen zijn vaak groter dan de Vlaamse, maar de uitdaging is dat je ook moet opboksen tegen meer kandidaten. Ook biedt een sterk dossier nooit de garantie om de subsidie te krijgen. Is er 20 miljoen euro te verdelen, dan kan je als vijfde in de rij toch nog uit de boot vallen. Via het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) zijn er tal van interessante en toegankelijke subsidies. Wie een sterk dossier heeft, heeft een grote kans om gesubsidieerd te worden. 

Niet commercieel

Wie een dossier indient, maakt vaak de fout om de overheid te willen imponeren. Elk bedrijf vindt dat het aanspraak maakt op subsidies, maar daar heeft VLAIO geen boodschap aan. Zij willen cijfers en een concreet plan, en ze willen weten hoe de subsidie zal bijdragen aan een economische en maatschappelijke meerwaarde. Ze willen zekerheid dat de subsidies aangewend worden voor een verdere groei van een gezond bedrijf. Wees dus realistisch. Een vervijfvoudiging van de omzet binnen een half jaar dankzij een subsidie zal weinig overtuigend overkomen. Dat neemt niet weg dat je trots mag zijn op jouw bedrijf, maar wees niet bang om pijnpunten en risico’s bloot te leggen. 

IJzer moet je smeden als het heet is. Dat geldt ook voor subsidieaanvragen. Er zijn subsidies die doorlopend kunnen aangevraagd worden, maar de meeste subsidieverstrekkers werken met periodieke calls. Dat zijn oproepen waarvan een dossier binnen een bepaalde deadline moet ingediend worden, en waarvan niet zeker is dat ze nog terugkomen. Het is onmogelijk te voorspellen welke calls er volgend jaar gaan zijn, dus is het verstandig om subsidies aan te vragen zodra je in aanmerking komt. 

Wil je hier meer over weten? Ga dan naar www.konnekto.be

Konnekto
konnekto.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels