Hoe kan ik het energieverbruik in mijn bedrijf terugschroeven?
Lode Hullebusch
& Klaas Vankeersbilck
Elindus

Hoe kan ik het energieverbruik in mijn bedrijf terugschroeven?

De Tips - Elindus

Met de huidige dure marktprijzen voor elektriciteit en gas zal er een gedragswijziging nodig zijn om de energiefactuur in te perken. Maar waar vinden we de grote energievreters terug? En met welke quick-wins kunnen we het verbruik snel terugschroeven?

1. Zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen is en blijft een interessante piste voor bedrijven. Belangrijk hier is om geen overcapaciteit te creëren en dus zonnepanelen te leggen in functie van het eigen verbruik. Inzoomen op het verbruik in de zomermaanden is een goede basis om vanuit te vertrekken.

2. Ledverlichting en detectoren

Opteren voor ledverlichting en detectoren is nog steeds een verstandige keuze en is bovendien een pak interessanter geworden met de huidige dure energieprijzen. Waarom kiezen voor ledverlichting? Naast het feit dat led 90% energiezuiniger is dan gloeilampen, hebben ze ook een gemiddelde levensduur van 50.000 uur. Dat is 25 keer langer dan de levensduur van een conventionele lamp. Ledverlichting in combinatie met detectie zal dus een significante besparing in het verbruik opleveren.

3. Compressoren

Een gekende en veelvoorkomende energievreter is de compressor. De energiekost van een compressor bedraagt ongeveer 80% van de totale kost, rekening houdend met onderhoud én installatie. Hier is het essentieel om regelmatig een onderhoud in te plannen en een verbruiksmeting uit te voeren. Zo houdt u steeds een vinger aan de pols en kan er tijdig actie ondernomen worden bij bijvoorbeeld een lek of een verkeerde toerentalregeling.

4. Verwarming

Verwarming is voor veel bedrijven nog steeds een grote kostenpost. We kunnen inzetten op isolatie en op hetzelfde moment moeten we een kritische blik werpen op het huidige verbruik. Wanneer verwarm ik welke ruimtes en welke temperatuur is hier vereist?

5. Cos Phi

De Cos Phi is de verhouding tussen het werkelijk en schijnbaar vermogen, die waarde ligt idealiter tussen de 0,9 en 1. Wanneer de Cos Phi niet tussen deze waardes schommelt, worden er extra kosten aangerekend door de netbeheerder. Oorzaken van een slechte Cos Phi zijn hoofdzakelijk motoren, gasontladingslampen, zonnepanelen of een verouderde middenspanningscabine. Deze problemen kunnen aangepakt worden door een condensatorbatterij te installeren.

6. Pieken in het verbruik terugschroeven

Voor bedrijven met een middenspanningscabine is het interessant om een overzicht te krijgen op eventuele exuberante pieken. In tegenstelling tot een aansluiting op laagspanning worden de transport- en distributiekosten namelijk berekend op de hoogste piek. Een opstartschema voor het machinepark kan hierbij een goed hulpmiddel zijn om deze pieken te vermijden.

7. Sluimerverbruik

Heel wat elektrische apparaten verbruiken stroom, zelfs wanneer die niet gebruikt worden. Het in kaart brengen van uw verbruikstoestellen is een must om inzicht te verkrijgen in uw sluimerverbruik. Welke apparaten blijven in stand-by staan? Een bespaarstekker zorgt ervoor dat de stand-bystand volledig uitgeschakeld wordt en kan een snelle oplossing zijn voor deze stille energievreters.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels