Liefde op het eerste gezicht
Filip Bourgoo
& Alex Verstraete
Bentley Flying Spur Hybrid

Liefde op het eerste gezicht

De Test - Bentley Flying Spur Hybrid

‘Bentley goes electric? Komt nooit goed’, was de overtuiging van Filip Bourgoo. Het bleek een zeldzame vergissing van de inwoner van Knokke-Heist. Het brein achter de Zoute Grand Prix is sinds zijn prille jeugd helemaal weg van het premium merk. Die liefde is alleen maar gegroeid sinds hij recent de Bentley Flying Spur Hybrid aan een testrit onderwierp. “Van zodra we van de corona-lijdensweg verlost zijn, zet ik deze wagen bovenaan mijn verlanglijstje.”

Bentley_Flying_Spur_Hybrid

Filip Bourgoo en Bentley, het is een schoolvoorbeeld van een ‘coup de foudre’. “Ik was amper zes toen ik op de schoot van mijn opa naar ‘The Avengers’ keek. Zo raakte ik helemaal verzot op de Bentley Speed Six, de auto van John Steed in die reeks. Toen ik 24 jaar later dat oldtimermodel kon kopen, ging een droom in vervulling. Sindsdien heeft Bentley een speciaal plekje in mijn hart. Ik had het geluk van mijn hobby mijn beroep te kunnen maken, waardoor ik zowat met elk model van de Britse fabrikant heb gereden.”

Toch was Filip wat pessimistisch toen Alex Verstraete van Bentley Knokke hem voorstelde om de Flying Spur Hybrid eens te proberen. “Ik ben uitstekend vertrouwd met de atmosferische 8- en 12-cilindermotoren die zo eigen zijn aan dit merk. Daarom stond ik wat sceptisch tegenover de stap naar elektrische motoren. Eens te meer heeft Bentley me daar enorm positief mee verrast.”

Bentley_Flying_Spur_Hybrid

Bentley_Flying_Spur_Hybrid

Bentley_Flying_Spur_Hybrid

Raket

“Door de kracht in elektrische modus, schiet de wagen vooruit als een raket. Zo zoef je vanuit stilstand meteen weg. Bam! Net alsof iemand je een stevige ‘pikuur’ in je poep duwt. Die push aan een lage snelheid sprak me heel erg aan. Daarna zorgt de benzinemotor voor een enorme powerboost, goed voor een nieuwe impressionante kick! Bovendien verloopt die overstap van elektrisch naar benzine heel zacht, in tegenstelling tot bij veel andere premium merken. Zalig!”

Eens te meer slaagt het merk – vernoemd naar de in 1888 geboren stichter Walter Owen Bentley –  erin om sportiviteit, luxe en comfort harmonieus te verenigen. “Ook in dit model combineert Bentley het beste van Rolls Royce en Ferrari met vierwielaandrijving en een luchtvering die zich aanpast naarmate je snelheid vordert. Stel dat je geblinddoekt zou rijden, zou je nooit merken of je met een coupé, dan wel met een vierdeurs aan het rijden bent. Je hebt het gevoel tegelijk in een sportwagen én in een limousine te zitten.”

Bentley Knokke

Bentley Knokke is één van de oudste concessiehouders van het premium merk in Europa. De familie Bourgoo startte met het dealership in 1989 en was op dat moment nog een absolute pionier. Toen de familie besliste om zich volledig op de organisatie van de Zoute Grand Prix te focussen, werd de concessie verkocht aan D’Ieteren. Alex Verstraete is sinds 2018 zaakvoerder. De onderneming garandeert een totaalservice en verzorgt zelfs het onderhoud van de meest historische Bentley-modellen, tot wel 80 jaar oud. Daarvoor beschikt het over de unieke ‘Bentley Heritage Parts’. Bij de concessiehouder werken 14 mensen.

Lust en rust

De combinatie van artisanaal vakmanschap en moderne technologie vind je ook terug in het interieur. “De geur van ouderwets Engels leer, de excellente manier waarop dat leer gestikt is, de warmte van authentiek hout … Het is een lust voor alle zintuigen. Wat een ervaring.”

De overstap van elektrisch naar benzine gebeurt heel zacht, in tegenstelling tot bij veel andere premium merken.

Lust en rust, het zit inderdaad allebei in deze Bentley vervat. Op de snelweg kan de atmosferische motor zijn stevige vermogen kwijt, in de stad schakelt de bolide over op geruisloos cruisen. “De Flying Spur Hybrid heeft me echt hé-le-maal overstag doen gaan. Je kan onmogelijk niet verliefd worden op dit staaltje van vakmanschap, dat ook de aloude Bentley-traditie respecteert, met de kenmerkende grille en het al even typische ornament. Genot in het kwadraat!”

Bentley_Flying_Spur_Hybrid_Filip_Bourgoo_Zoute_Grand_Prix

Duurzame ‘luxury brand’

Alex Verstraete beaamt de impressies van Filip Bourgoo volmondig. “Niet voor niets koestert Bentley de ambitie om ’s wereld meest duurzame ‘luxury brand’ te worden. Daarvoor haalt het alles uit de kast. Het bedrijf streeft niet alleen CO2-neutraliteit na voor de productie-units, maar wil dat doortrekken over het hele netwerk en alle concessiehouders. Op korte termijn zullen ook wij een audit krijgen waaruit zal blijken hoe wij klimaatneutraal kunnen worden.”

Met een CO2-uitstoot van circa 60 gram scoort dit model uitstekend voor een plug-in hybride.

Die groene Bentley-filosofie weerspiegelt zich nu al in het concept van de wagens. “Met een CO2-uitstoot van circa 60 gram scoort dit model uitstekend voor een plug-in hybride. Waar je ook rijdt, overal geniet je van enorm veel koppel. In stadsverkeer kan je vlot 50 km elektrisch rijden, op de autosnelweg laat de hypermoderne benzinemotor al zijn mogelijkheden zien. Die genereert evenveel kracht als de V8-equivalent. Dit model rijdt nog geruislozer dan andere Bentley’s, terwijl je alle comfort en luxe behoudt. De luchtophanging, vierwielsturing en de persoonlijke afwerking zijn daar uitstekende voorbeelden van.”

Met de connectiviteitsoplossingen van My Bentley App stuw je de beleving naar een nog hogere dimensie. “Toegang tot verschillende  voertuigfuncties, het voorconditioneren van de cabine, de wagen op afstand controleren en vergrendelen, noem maar op. Je weet te allen tijde waar je favoriete auto zich bevindt en je krijgt meteen een signaal als een alarm wordt geactiveerd.” 

Filip Bourgoo

Filip Bourgoo baatte Bentley Knokke zelf gedurende lange tijd uit, tot het succes van de Zoute Grand Prix alle verwachtingen oversteeg. Als fervent rallyrijder (met oude Bentley’s) bleef hij in Europa wat op zijn honger zitten inzake vijfsterrenrally’s waar alle stukjes van de luxueuze puzzel in elkaar vallen: high-end auto’s, lifestyle evenementen, gastronomie en kunst. Die bracht hij vanaf 2010 samen in de Zoute Grand Prix. In het eerste jaar genoten chauffeurs in 30 oldtimers van deze ervaring, het jaar nadien was het event al goed voor 200 rijders en tienduizenden toeschouwers. De 30 juryleden van het event, samengesteld uit mannen en vrouwen van overal ter wereld, zijn gehuld in het elegante pak – mét bolhoed – van John Steed, Filips held uit The Avengers. Of hoe een kinderdroom een wel heel speciale dimensie kreeg…

Voluit genieten

De populariteit van het merk is sinds de pandemie nog crescendo gegaan. “Meer mensen komen aan de kust wonen, omdat ze nu voluit van hun leven willen genieten en daarmee niet willen wachten tot later. Daar horen een chique woning, een mooie wagen en luxueuze gadgets bij. Hoewel Bentley qua volume zijn beste jaar ooit achter de rug heeft, blijft het toch een exclusieve wagen mét een sterk imago. Nu de fabrikant dat koppelt aan een duurzaamheidsfocus en daarmee inspeelt op een hoger bewustzijn bij de consument, staan we sterker dan ooit om verder te groeien”, besluit Alex Verstraete.

Bentley_Flying_Spur_Hybrid

Bentley Flying Spur Hybrid

Bevindingen

De hypermoderne V6-benzinemotor genereert evenveel kracht als de V8-equivalent.

Combinatie van artisanaal vakmanschap en gesofisticeerde technologie.

De luchtvering past zich aan naarmate de snelheid vordert.

 • Benzinemotor: 2,9 liter biturbo V6
 • Vermogen en koppel: 416 pk / 550 Nm
 • Elektromotor: 14,1 kWh
 • Vermogen en koppel: 136 pk / 400 Nm
 • Systeemvermogen: 4,3 sec
 • 0 – 100 km/h: 4974 (l), 1967 (b), 1409 (h)
 • Actieradius: 700 km (gecombineerd)
 • Topsnelheid: 285 km/h
 • Verkoopprijs: vanaf 228.500 €/li>
Top5 meest gelezen
  Top5 gedeelde artikels