Wat brengt 2022 op het vlak van subsidies?
Winnie Vincken,
Benoît Claeys
& Ruth DeVreese
Konnekto

Wat brengt 2022 op het vlak van subsidies?

Praktijck - Konnekto

Het nieuwe jaar is alweer goed gestart en op volle snelheid. We delen graag enkele courante subsidiekansen voor 2022.

Groeien

Met de ondertussen gekende kmo-groeisubsidie van VLAIO kan je strategisch advies inkopen en/of een strategisch profiel aanwerven voor je ambitieus groeitraject. Dit dient aan te sluiten bij één van de volgende thema’s: internationalisering, digitalisering, duurzaam en circulair ondernemen, innovatie. 

Subsidies voor internationalisering

Flanders Investment & Trade (FIT) biedt niet enkel inhoudelijke ondersteuning bij je internationaliseringsplannen, maar ook een financieel duwtje. Sinds kort helpt het Starterspakket startende exporteurs met enkele kosten bij de eerste internationale stappen.

Maar ook ervaren exporteurs kunnen rekenen op steun bvb. voor een buitenlandse beurs, een prospectiereis of zelfs een stap verder, het openen van een prospectiekantoor (buiten de EU).

Doe je zaken met de UK? De Brexit Veerkrachtsubsidie ondersteunt de extra activiteiten die je bedrijf moet ondernemen om nog succesvol te importeren/exporteren met de UK. 

Subsidies voor innovatie

De overheid zet sterk in op bedrijven die willen innoveren. Wist je trouwens dat Vlaanderen dankzij dit jarenlange beleid is doorgegroeid tot de top van innovatieve regio’s? 

Moet je eerst nog onderzoek doen alvorens je een grotere ontwikkeling kan aanvatten, dan is de O&O haalbaarheidsstudie een interessant instrument. Hiermee kan je eerst de haalbaarheid onderzoeken van je innovatief idee alvorens verdere stappen te zetten.

Wil je direct inzetten op innovatieve ontwikkelingen? Een ontwikkelingsproject begint met een straf én vernieuwend idee. Met deze subsidie kan dit idee op korte termijn succesvol en met minder risico worden opgestart. Uiteraard is de positieve impact op jouw bedrijf en de maatschappij een belangrijk criterium.

Subsidies voor circulair ondernemen

De gevolgen voor het klimaat door onze menselijke impact zijn niet meer weg te denken. Dat we hier dringend iets moeten aan doen staat vast. Dit vergt heel wat inspanningen, zeker op financieel vlak. Opdat Vlaanderen niet achterop hinkt, worden tal van nieuwe subsidiecalls hierop gericht (denk aan recyclagehub, biogebaseerd produceren, enz).

EU-subsidies

De Vlaamse beleidsdoelstellingen gelden eveneens op Europees vlak en jaarlijks worden honderden subsidiecalls gelanceerd. De meeste programma’s leggen wel een verplichting op aangaande samenwerking met partners uit andere landen. Daarbij één uitzondering: Innovative Europe zet in op de ondersteuning van innovatie om het concurrentievermogen van Europa te versterken waarbij ambitieuze kmo’s wel alleen kunnen indienen.

Aangezien de opportuniteiten aangaande subsidies zo groot zijn, kan je bij Konnekto terecht voor een doorgedreven Grant Audit. We gaan na welke steunmaatregelen haalbaar zijn, binnen welke voorwaarden en binnen welke termijnen. En als we een haalbaar project spotten, dan staan we je van A tot Z bij. 

Konnekto
konnekto.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels