Charlotte De Cock
Charlotte De Cock Stercke Vrouw - KEREL

Charlotte De Cock

Stercke Vrouw - KEREL

Charlotte De Cock (33) runt sinds 2017 samen met haar broer Jozef de brouwerij VBDCK BREWERY in Tielrode. Sindsdien is hun bier KEREL een gekend begrip in Oost-Vlaanderen én ver daarbuiten. “Wij zijn ondertussen te koop in meer dan tien landen,” zegt Charlotte trots. “Van Italië tot Chili, Amerika en Japan.

Charlotte en haar broer zijn de nazaten van een familie uit de vleeswarensector en zouden er oorspronkelijk in verdergaan tot ze instant verliefd werden op het pand in Tielrode. “We waren enorm gecharmeerd door het rustgevende karakter dat het gebouw uitstraalt. Toen we ontdekten dat het een voormalige brouwerij was, hebben we niet lang getwijfeld. Maar buiten bier drinken, wisten we op tot dat moment niets van bier brouwen. (lacht) We wisten wél dat we helemaal iets anders wilden doen. Zeker niet het zoveelste traditionele bier uitbrengen. Mijn broer is de brouwer en heeft een enorm goede smaak- en reukzin, een talent dat je niet kunt aanleren. Hierdoor gaat onze productontwikkeling snel en heel goed."

Trots

“We zijn van nul begonnen zonder enig netwerk. En zonder ons team stonden we vandaag ook nergens,” gaat Charlotte verder. “Natuurlijk ben ik trots dat we ondertussen wereldwijd gaan en dat we deals hebben met verschillende retailers. Zonder onze klanten was er geen succes mogelijk. We zijn maar met zes, wat betekent dat niemand mag en kan uitvallen. Flexibiliteit en een goede samenwerking zijn heel belangrijk bij ons. Mijn broer start om 4u ‘s ochtends met brouwen en mijn vader rijdt rond met de vrachtwagen. Ikzelf doe alles op het gebied van management, planning, sales en export. Heel pittig ja, want ik heb thuis nog een dochtertje van zes rondlopen. De brouwerij is ook mijn kindje, maar ik heb het gevoel dat ik voor beiden nooit genoeg kan doen.”

Doe voor belangrijke meetings altijd hoge hakken aan, het werkt écht!

Visie

“Vorig jaar hebben we de productie van één miljoen flesjes behaald. Mijn doel is om naar de twee miljoen te gaan en ervoor te zorgen dat iedereen KEREL kent. Zoals iedere ondernemer wil ik groeien. Nu we meer en meer te koop zijn in supermarkten en horeca, merken we wel dat het een boost geeft aan onze naamsbekendheid.”

Maken vrouwen het verschil?

Als vrouw in de mannelijke bierwereld heeft Charlotte ondertussen al haar plek verdiend. “We zijn lid van de Belgische brouwers, één van de oudste beroepsfederaties van ons land, én ik ben ook geridderd. Een enorme eer, want je moet genomineerd worden door andere mensen uit de brouwerswereld. In het begin moest ik me als vrouw meer bewijzen, maar nu weten ze heel goed met wie ze te maken hebben. Ik wil ook niet anders behandeld worden. Ik stap alleen op het vliegtuig richting Tokyo om deals te sluiten. Waarom ook niet? Mannen reizen toch ook alleen? Ik heb er enkel nog maar voordelen uitgehaald. Al zou het wel fijner zijn, mochten er in de toekomst meer vrouwen in deze sector zitten.”

Tips voor starters

“Aan jonge ondernemers die in een nieuw avontuur willen springen, zou ik aanraden om goed na te denken of ze er klaar voor zijn om hun vrijheden op te geven. Velen hebben een romantisch beeld van het ondernemerschap, maar je moet er heel veel tijd, energie en geld insteken. Er komen heel wat tegenslagen en er is altijd wel iets wat niet werkt of iemand die ziek is. Een extra gouden tip voor vrouwen: doe voor belangrijke meetings altijd hoge hakken aan, het werkt écht!”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels