Een sterke Europese cybersecurity
Frank Hamerlinck Polemieck

Een sterke Europese cybersecurity

Polemieck

Ik heb altijd in globalisatie geloofd. Dat vertrouwen kreeg een knauw toen ik drie jaar geleden een artikel over de ‘Slowbalization’ las in The Economist. Het blad wees erop dat landen als de VS en het VK een meer nationalistische economische politiek kozen, terwijl multinationals merkten dat ze te afhankelijk van China geworden waren. De logistieke problemen die COVID-19 voor de wereldhandel veroorzaakte, en de huidige crisis rond Oekraïne versterken het besef dat ook Europa zijn kritieke infrastructuren moet versterken. Dat uit zich onder meer in het voornemen van de EU om 43 miljard euro te investeren om het marktaandeel van de Europese microprocessorindustrie te verdubbelen tegen 2030.

Voor mij is ook een sterke cybersecurity-industrie een kritieke infrastructuur voor Europa en de EU moet er ook voor zorgen dat die industrie de komende tijd versterkt wordt. Cybersecurity is een fundamenteel onderdeel van de IT-architectuur van zowel grote als kleine ondernemingen. Onze digitale economie heeft nood aan digitale diensten die beschermd worden tegen het toenemend aantal cyberaanvallen, die niet alleen van hackers, maar ook van natiestaten komen. 

De cybersecuritymarkt wordt nu grotendeels gedomineerd door niet-Europese bedrijven. Willen we een sterke eigen industrie opbouwen, dan hebben we zowel nood aan geschoold personeel als aan een sterk kader dat de overheid schept. Gelukkig zijn beide aanwezig. Universiteiten leveren heel sterke security-specialisten af, dat merken we bij TrustBuilder zelf wanneer we pas afgestudeerden aanwerven, en ook aan de kwaliteit van de deelnemers aan een event als de Cyber Security Challenge Belgium. Veel Belgische en Europese universiteiten specialiseren zich in cybersecurity in het algemeen en cryptografie in het bijzonder. En laten we niet vergeten dat het principe van een ‘One-time-password’ in België werd uitgevonden. 

Momenteel zijn in Europa 60.000 bedrijven en bedrijfjes actief in cybersecurity. Dat is veel, te veel. Want het duidt op versnippering. Als duizenden kleine lokale bedrijven is het onmogelijk opboksen tegen grote Amerikaanse spelers die tientallen miljoenen kapitaal achter zich hebben. Een consolidatie dringt zich op in de cybersecuritymarkt, zodat we ook in Europa een aantal grote cybersecuritybedrijven hebben die met dezelfde wapens kunnen strijden tegen die Amerikaanse dominantie. Alleen dan kunnen we spreken over een grote Europese IT-industrie.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels