Residentieel en professioneel vastgoed in vertrouwde handen
Christophe Lonneville
& Laurette Wouters
Op Syndic

Residentieel en professioneel vastgoed in vertrouwde handen

Profiel - Op Syndic

OP werd in 1875 als eerste vastgoedkantoor in Brussel opgericht en is daarmee de oudste actieve vastgoedgroep van ons land. Vandaag leidt Guillaume Pinte het bedrijf met kantoren in Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Waals-Brabant. In bijna 150 jaar ontwikkelde OP een zeer uitgebreide expertise op het gebied van vastgoeddiensten.

De vastgoedgroep mag dan al bijna anderhalve eeuw in de sector actief zijn, het basisprincipe is nog steeds hetzelfde als in de begindagen: duurzame klantenrelaties opbouwen, zonder snel winstbejag. OP Syndic ondersteunt eigenaars, investeerders, ontwikkelaars en aannemers, zowel voor residentieel als voor bedrijfsvastgoed. Op de pijlers rentmeesterschap, syndicus, en verkoop en verhuur van onroerend goed zijn ongeveer 100 werknemers actief, verspreid over heel België.

OP Syndic heeft een indrukwekkende portefeuille met 6.000 panden in rentmeesterschap. Als syndicus beheren ze momenteel 35.000 units, bestaand uit appartementen, studio’s, kantoren en andere vastgoedvormen. “We bieden onze klanten een 360 graden-service”, vertelt Laurette Wouters. Zij is directeur van de afdeling in Vlaanderen. “We staan hen bij als syndicus of rentmeester, en geven advies in verband met de verkoop of verhuur van hun eigendom. Ook voor een correcte schatting van hun pand kunnen ze bij OP terecht.”

Syndicus of rentmeester

“Niet iedereen kent het verschil tussen een syndicus en een rentmeester”, legt Christophe Lonneville, directeur rentmeesterschap, uit. “Een syndicus is verantwoordelijk voor de algemene delen van een mede-eigendom. Hij beheert de administratieve, technische en boekhoudkundige aspecten van de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Het is belangrijk dat de syndicus snel reageert, oplossingsgericht denkt en helder communiceert. Bovendien moet hij bereid zijn buiten de kantooruren te werken, want algemene vergaderingen met de eigenaars zijn altijd ’s avonds. De syndicus is iemand die gebeten is door de vastgoedsector. Het vinden van gedreven medewerkers die over al die kwaliteiten beschikken, blijft een uitdaging.”

Rentmeesterschap, ofwel privatief beheer, kan drie vormen aannemen. Een rentmeester neemt de administratie over van de eigenaar, hij staat in voor het technische aspect of neemt beide in handen. “Die keuze ligt volledig bij de eigenaar”, zegt Christophe. “De rentmeester regelt de verhuur van het pand, staat in voor onderhoudswerken, vraagt offertes aan, volgt herstellingen op en zo meer.”

Digitaal en persoonlijk

OP Syndic werkt volop aan de digitalisering van het bedrijf. “Door de coronacrisis pasten we ons aan een nieuwe levenswijze aan. We maakten kennis met de nieuwe virtuele wereld en digitaliseerden de algemene vergaderingen voor mede-eigenaars”, zegt Laurette. “Op die manier konden de eigenaars tijdens de lockdown op afstand deelnemen aan de vergadering.” En daar stopt de digitalisering niet. “We leven in een maatschappij waar mensen zo snel mogelijk willen geholpen worden en dat maken we graag zo eenvoudig mogelijk. Daarom werken we aan een website waarop alle info te vinden is via een persoonlijke login. Het digitale luik versterken we met service op maat en een persoonlijke aanpak. Ook in onze kantoren blijven de mensen welkom.”

OP Syndic heeft uitgebreide expertise in eigen huis. “We hebben een eigen hr-afdeling die ons onder andere begeleidt en ondersteunt bij de administratie en de zoektocht naar de juiste mensen”, vertelt Laurette. “Met juridische vragen kunnen we altijd terecht bij ons interne legal department. Ten slotte beschikken we over een dienst financiën. Onze boekhouders helpen, informeren en ondersteunen niet alleen ons, maar ook onze klanten. Zowel digitaal als persoonlijk.” 

Emeria Group

In 2020 besloten OP en Trevi hun krachten te bundelen. Elk vanuit hun eigen expertise en knowhow vormen ze een complementaire tandem. Trevi specialiseert zich meer in de makelaardij, terwijl OP sinds lang een leiderspositie bekleedt in het syndicus- en rentmeesterschap. Het ontstaan van de Emeria Group ligt in het verlengde van deze fusie. Emeria is de nummer 1 in syndicus, rentmeesterschap en makelaardij in Duitsland, België en Frankrijk en de nummer 2 in Zwitserland. Emeria is ook één van de Europese leiders op het gebied van property management. De toekomst van OP Syndic ziet er rooskleurig uit en daar plukken de klanten mee de vruchten van.

OP Syndic
Moutstraat 88
9000 Gent
T. 09 395 43 43
info@op.be
www.op.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels