Stephanie Scheirlynck
Stephanie Scheirlynck Stercke vrouw

Stephanie Scheirlynck

Stercke vrouw

Ze schotelt onder meer olympisch kampioenen
Nafi Thiam, Greg Van Avermaet en medaillewinnares Jolien D’Hoore de juiste voedingspatronen voor. Daarnaast leert ze, via boeken en lezingen, ook recreatieve sporters, clubs en bedrijfsmedewerkers gezond(er) eten. Het gaat hard voor sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck, al houdt ze haar agenda perfect onder controle. “Het is niet de bedoeling door té hard te werken je passie plots beu te worden.”

Toen ze in 2006 afstudeerde, ging Stephanie Scheirlynck meteen aan de slag als zelfstandig sportdiëtiste. Tussen 2010 en 2015 was ze in loondienst aan de slag bij Energy Lab, om na de geboorte van dochtertje Marilou weer volledig op eigen benen te staan. “Als zelfstandige heb je nu eenmaal meer vrijheid om je te ontwikkelen zoals je zelf wil. Pas op: ik werk graag in team, maar bepaal het liefst zelf mijn agenda.”

Trots?

“Ik ben fier dat ik de ideale manier heb gevonden om zoveel mogelijk mensen te helpen. Momenteel begeleid ik alleen nog topsporters op individuele basis. Door de drukte heb ik de tijd niet om ook recreatieve sporters persoonlijk op te volgen. Ik heb dat opgevangen door een online platform uit te bouwen waar allerlei wetenschappelijk onderbouwde informatie over sportvoeding staat. Daarnaast is het plezant vast te stellen dat mijn diverse sportkookboeken atleten inspiratie bieden om verantwoord en toch lekker te eten. Dat is recent nog aangevuld met het boek ‘Het optimale sportgewicht’. Het helpt atleten om tijdens de lange voorbereiding op hun sportieve doelen de juiste voeding tot zich te nemen en duurzaam af te vallen.”

Visie?

“Time management is een absolute voorwaarde om succesvol te ondernemen. Door de jaren heen heb ik geleerd om ‘neen’ te zeggen, hoewel dat absoluut niet makkelijk is. Vroeger maakte ik de fout om ook op iedere ‘last minute’-vraag positief te antwoorden, waardoor ik andere geplande taken of afspraken ging uitstellen. Nu plan ik dergelijke laattijdige vragen gewoon op een ander moment in.”

“Als ik moet kiezen tussen een extra project of tijd voor mijn kinderen, helt de balans meestal over naar dat laatste.”

Maken vrouwen het verschil?

“Topsport is bij uitstek een mannenwereld, al zijn er bijvoorbeeld bij wielerploeg Trek-Segafredo – voor wie ik regelmatig werk – wel veel vrouwen aan de slag. Mannen apprecieer ik omdat ze altijd duidelijke feedback geven, bij vrouwen moet je soms doorvragen om echt hun mening over iets te kennen. Ik ben zeker niet geneigd om een project te aanvaarden als die klant me louter zou inhuren om aan bepaalde vrouwvriendelijke quota te voldoen: ze moeten je willen omwille van je expertise, niet omdat je een vrouw bent. De belangrijkste verdienste van (vrouwelijke) collega’s en mezelf is dat stilaan iedere sporter overtuigd is van het belang van aangepaste voeding.”

Work-life-balance

“Daar heb ik voldoende controle over. Ik kan mijn kinderen elke dag zelf van de school afhalen. Extra werken kan altijd als ze in hun bed zitten. Het is heerlijk de vrijheid te hebben om op een zonnige dag plots te beslissen om drie uur te gaan fietsen, als de agenda het toelaat. Daar tegenover staat dat ik ’s avonds af en toe de baan op moet om voor een club of bedrijf een workshop rond sportvoeding te geven. Als ik moet kiezen tussen een extra project of tijd voor mijn kinderen, helt de balans meestal over naar dat laatste. Kijk, ik wil deze job graag nog erg lang doen. Wie te veel hooi op de vork neemt, riskeert daar vroeg of laat de rekening voor te betalen.”

Tips voor starters?

“Succes is leuk, maar is slechts het zichtbare topje van de ijsberg. Wat mensen meestal niet zien, is het vele harde werk dat je daarvoor moet doen. Groeien mag, maar wees op een bepaald moment misschien ook blij met wat je hebt. Hou het werk beheersbaar, zodat je op de duur geen dégout van je passie krijgt.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels