Hoe bereid ik mijn bedrijf voor op een elektrisch wagenpark?
Matthias Aendekerk Rena Plus

Hoe bereid ik mijn bedrijf voor op een elektrisch wagenpark?

Vraag & Antwoord - Rena Plus

Over enkele jaren zijn enkel nog volledig elektrische bedrijfswagens fiscaal aftrekbaar. Ook u zal dus misschien de omschakeling maken naar een elektrische vloot. Zelfs als dat nog niet voor morgen is, is het een goed idee nu al na te denken over hoe u dat zal aanpakken. Als installateur van zonnepalen en laadpalen zetten wij, van Rena Plus, u graag op weg.

Hoe uw toekomstige ideale laadinfrastructuur eruit ziet, is heel persoonlijk. Veel hangt af van uw wagenpark en uw verkeersstromen. Hebt u veel vertegenwoordigers die op korte termijn een ruim bereik moeten kunnen bijladen om opnieuw de baan op te gaan? Of worden de meeste wagens puur voor woon-werkverkeer gebruikt en kunnen deze aan een lager vermogen laden? Op basis daarvan kiezen we de geschikte laadpalen, maar dat heeft ook een impact op het nodige vermogen en de wagens die u aankoopt. Hou er ook rekening mee dat de laadsnelheid van sommige wagens beperkt wordt door de boordlader in de wagen, informeer u dus grondig in de garage en laat u bij de plaatsing van een laadpunt adviseren door een expert.

Voldoende beschikbaar vrij vermogen?

Hebt u een grote vloot? Ga dan even na of u voldoende vermogen vrij hebt op het net voor uw laadpalen. Zeker bij laagspanning  zonder eigen cabine is dit een aandachtspunt. Laat uw technieker of installateur nazien of uw beschikbaar vermogen volstaat. Is dat niet zo? Vraag dan tijdig een verzwaring van het net aan, in of rond uw bedrijf.

Eigen gebruik of publiek toegankelijk?

Uiteraard kunnen uw eigen medewerkers hun elektrische wagen in de toekomst opladen op uw site. Eventueel kan u uw laadpunten ook publiek openstellen. En dat is best interessant, zeker als u zelf groene stroom opwekt. De stroom die rechtstreeks verbruikt wordt voor het opladen van de wagens levert namelijk aanzienlijk meer op dan de teruglevering naar het net. Daar zit een verdienmodel in.

Laadinfrastructuur en groene stroom?

Misschien hebt u al zonnepanelen, maar is extra vermogen mogelijk. Of misschien hebt u nog geen panelen liggen. Als u investeert in laadinfrastructuur is het een goed idee om ook hernieuwbare energie toe te voegen aan uw bedrijfssite. Zo laadt uw elektrische vloot voordelig op en verhoogt u het duurzame karakter van uw bedrijf. Een boost voor uw imago, terwijl u de energiekosten onder controle houdt.

Denk vooruit

De belangrijkste tip? Informeer u tijdig en bekijk op voorhand welke voorzieningen u nodig heeft om elektrisch te kunnen gaan rijden. Installateurs ondervinden vandaag al een aanzienlijke stijging in aanvragen. Wacht- en levertermijnen zullen de komende jaren enkel oplopen. Rena Plus staat vandaag al voor u klaar. Met expertise en met plezier.

Deze expertise werd aangeboden door  Rena Plus

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels