Segers & Balcaen halveert CO2-uitstoot met nieuwe drukpers
Gracy Ramont,
Paul Balcaen,
Emmanuel Verschueren
& Caroline Temmerman
Segers & Balcaen

Segers & Balcaen halveert CO2-uitstoot met nieuwe drukpers

Achter het nieuws - Segers & Balcaen

Verpakkingsspecialist Segers & Balcaen investeert 2 miljoen euro in een nieuwe gespecialiseerde drukpers die er onder meer voor zorgt dat er fors minder omgesteld moet worden. Dat moet de productiecapaciteit gevoelig opvoeren. Eveneens belangrijk is dat de nieuwe pers ook fors minder inkt nodig heeft voor het bedrukken van de verpakkingsfolies. Op die manier kan de CO2-uitstoot met maar liefst 52% gereduceerd worden, aldus Emmanuel Verschueren, General Director bij Segers & Balcaen. Bij het ter perse gaan zat het bedrijf in de laatste testfase; als alles volgens plan verloopt, wordt de pers nog voor het einde van het jaar in gebruik genomen, vervolgt Emmanuel.

Met de investering bevestigt Segers & Balcaen zijn duurzame strategie. Het bedrijf zoekt steeds verder de grenzen op van het zogeheten ‘downgauging’ (het dunner maken van plastic). Ter memorie: Segers & Balcaen gebruikt daartoe 100% recycled plastic daar waar de Europese norm slechts 30% bedraagt, aldus nog Emmanuel. Grote internationale klanten hebben om die reden de weg naar Segers & Balcaen al gevonden. Emmanuel: “Voor Coca-Cola Nederland hebben we twee jaar testen doorlopen. Zo werd een sixpack drank, omhuld in onze gerecycleerde krimpfolie, onderworpen aan crash- en sleeptesten. Na Coca-Cola in Nederland te hebben binnengehaald, gaan we volgend jaar ook in zee met Coca-Cola in eigen land.”

Wat Segers & Balcaen voor het milieu doet, is ook VOKA niet ontgaan. Het bedrijf behoort tot de 4 finalisten van de verkiezing van de miK Klimaatambassadeur 2022. MiK, voluit het milieu­-infopunt voor de kmo, is een samenwerking van Voka – Kamer van Koophandel en de provincie Vlaams-Brabant. Met deze verkiezing wil het miK duurzame bedrijven belonen. Of Segers & Balcaen het schopt tot Klimaatambassadeur 2022, komen we in december te weten.

Het bedrijf laat intussen weten vereerd te zijn met de nominatie. Emmanuel: “We zien het als een bekroning op ons werk en hopen dat dit meer bedrijven zal aanzetten om duurzaam plastic te ontdekken. Wij werken met 100% recycled plastic omdat we ervan overtuigd zijn dat er al genoeg plastic in de wereld is. Bovendien toont een studie aan dat het gerecycleerde materiaal tot 80% minder CO2 uitstoot in vergelijking met virgin (nieuw, red.) materiaal.”

Segers & Balcaen
www.segers-balcaen.com

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels