6 tips voor een energiezuinige wasbeurt
Peter Bingé & Marleen Dossche Miele Center Bingé

6 tips voor een energiezuinige wasbeurt

De tips - Miele Center Bingé

Klimaatverandering is een hot item. Steeds meer mensen gaan bewuster en duurzamer leven. Energiezuinig rijden en wonen krijgt al volop aandacht, maar vraagt vaak wel om een grote investering. Dus waarom niet eerst klein beginnen? Met de was bijvoorbeeld. We geven je graag enkele tips en tricks om energiezuinig te wassen en te drogen. 

1. Was met een volle trommel

Hoe meer wasjes jij draait, hoe meer energie je wasmachine verbruikt. Verzamel daarom zoveel mogelijk was en vul de hele trommel, maar hou een vuistdikte ruimte tussen wasgoed en trommel.

2. Of was energiezuinig met een SingleWash-programma

Wassen met een volle trommel is het zuinigst, maar soms zijn kleine wasjes een must. Zorg dan dat je toestel over een SingleWash-programma beschikt. Bij dat wasprogramma is de looptijd en het water- en energieverbruik aangepast aan een belading van maximaal 1 kg. Snel en zuinig dus. 

3. Doseer de juiste hoeveelheid wasmiddel

Te veel wasmiddel zorgt voor meer energieverbruik. Daarnaast is het ook nog eens verspilling. Let daarom op de juiste dosis of kies voor een Twindos, een toestel met automatische dosering waarbij het wasmiddel op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid wordt toegevoegd tijdens de was.

4. Houd je wasmachine en droger schoon

Door vet, vuil en wasmiddelresten kan je wasmachine verstopt raken. Dat beïnvloedt niet alleen het wasresultaat, maar ook het energieverbruik. Door één keer per week een was op 60° te draaien, houd je de trommel schoon. Ook om de drie maanden een lege machine draaien op 90° met machinereiniger helpt. Maak daarnaast direct na het drogen de pluizenfilter schoon. Die raakt namelijk snel verstopt, met als gevolg dat je was minder fris kan gaan ruiken en er meer energie wordt verbruikt.

5. Was niet te heet

Heet wassen maakt je wasmachine dan wel goed schoon, maar slurpt ook energie. Een 60° was is niet altijd nodig om je was schoon te krijgen. Beperk heet wassen tot een minimum. Wassen op 30 of 40° is meestal meer dan voldoende voor een frisse en schone was. Een ecowasprogramma helpt te besparen, het duurt misschien wat langer maar is wel zuiniger.

6. Tot wel 40% zuiniger

Wasautomaten met PowerWash2.0 en Spin&Spray wassen tot 40% zuiniger. Ze verbruiken minder water en dat water wordt tevens zo efficiënt mogelijk ingezet. Door een lager waterverbruik hoeft er ook minder water te worden opgewarmd en dat bespaart dus weer energie. Houd er rekening mee dat dit soort programma’s wel langer duren.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels