Charlotte Matthys
Charlotte Matthys NONA June

Charlotte Matthys

Stercke Vrouw - NONA June

Zoete gesuikerde sapjes, een doodgewone frisdrank of gewoon maar water. Op zich niets mis mee, maar voor Charlotte Matthys (28) mocht het op alcoholvrij gebied toch iets anders zijn. In 2018 ontwikkelde de Gentse haar eigen alcoholvrije gin – NONA June – vanuit haar eigen woonkamer, op basis van negen kruiden. Haar verhaal trok de aandacht van het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes dat haar eerder dit jaar opnam in de felbegeerde lijst ’30 under 30 Europe’. Een perfect voorbeeld van ondernemerschap en vooral veel lef en durf.

Tijdens mijn opleiding bio-ingenieur aan de Universiteit Gent, merkte ik tijdens het uitgaan op dat de selectie alcholvrije drankjes op de menukaarten wel heel schaars waren. Voor alle duidelijkheid, ik drink wél alcohol, maar ik heb ook vaak de behoefte om het niet te drinken. Ik begon te experimenteren met kruiden die ik vooral vond in mijn achtertuin, de Bourgoyen. Mijn lievelingsdrank is gin, dus die verfijnde smaken moesten zeker aanwezig zijn. Samen met de Universiteit van Gent onderzocht ik hoe ik het perfecte proces kon ontwikkelen.”

Sterrenrestaurants

“Ik werkte na mijn studies bij een start-up IT-bedrijf, maar al snel had ik door dat mijn passie ergens anders lag. Mijn deadline voor mezelf was om mijn alcoholvrije gin klaar te hebben tegen de Horeca Beurs. En dat is gelukt. Mijn eerste klant die ik er binnenhaalde met NONA June was het tweesterrenrestaurant Boury uit Roeselare (Boury heeft ondertussen drie sterren, nvdr.). Tijdens het ontwikkelen heb ik ook veel raad gevraagd aan chefs en sommeliers. Ik vond dat heel belangrijk. Toen is het allemaal heel snel gegaan. Ondertussen mag ik nog enkele sterrenzaken tot mijn klanten rekenen, hebben we al heel wat prijzen gewonnen op internationale drankwedstrijden en zijn we ook buiten de landsgrenzen heen stilletjes de markt aan het veroveren.”

Visie

“’No alcohol no compromises’ is de slogan van NONA drinks. Het is niet omdat er geen alcohol is toegevoegd aan een drankje dat je afbreuk moet doen aan de smaakkwaliteit en beleving. Op dit moment zijn we de leider in België in het segment van alcoholvrije spirits en dat is iets wat ik wil aanhouden. Ons doel is om nog enkele varianten te produceren en om verder uit te breiden naar onze buurlanden.”

We zijn echt geen girly-team, maar we dragen wel zorg voor elkaar.

Team uitbreiden

“De eerste jaren deed ik alles alleen. Van het productieproces tot de verkoop, de leveringen, de boekhouding en de marketing. We zijn nu vier jaar later en het team van NONA drinks is ondertussen gegroeid tot twaalf personen. Maar we zijn nog volop nieuwe medewerkers aan het zoeken. En dat is een grote uitdaging: de juiste mensen op de juiste plaats vinden. Maar voor alle duidelijkheid: mannen zijn welkom. (lacht) Ons team bestaat nu voornamelijk uit vrouwen, maar dat is echt heel toevallig. We zijn echt geen girly-team, maar we dragen wel zorg voor elkaar. De capaciteiten zijn nog steeds de belangrijkste troeven om bij NONA drinks aan de slag te gaan. Sowieso is de drankenwereld nog steeds een mannenwereld, maar dat zie ik enkel maar als een voordeel voor mezelf. Ik ben daar ook niet zo erg mee bezig.”

Sterktes

“Ons sterktepunt is onze passie en dat wordt goed door mezelf bewaakt. Dat vertaalt zich op alle gebieden, van de kwaliteit van de producten tot de mensen in het team. Ik heb de kans om alles aan te pakken zoals ik het wil en daar steek ik enorm veel tijd in. Natuurlijk zijn er nog zaken waar ik extra aandacht aan wil geven. De marketing moet nog naar een hoger niveau bijvoorbeeld en de spirit moet nog meer naambekendheid krijgen. We liggen nu in meer dan 2.000 winkelpunten. Van drankenspeciaalzaken tot concept stores, retailwinkels zoals Delhaize en Colruyt en horecazaken. Na twee jaar hebben we één miljoen euro omzet gehaald en daar ben ik best fier op (lacht).”

Tips voor starters

“Het is belangrijk om je te laten omringen door de juiste mensen en om daar voldoende tijd in te stoppen. Ik heb dat zelf pas na een tijdje gedaan, omdat ik dat zo wilde. Een goede portie doorzettingsvermogen mag ook zeker niet ontbreken. Er zijn altijd momenten waarop het minder gaat, maar daar mag je je niet door laten ontmoedigen. En ja, het is hard werken. Mijn man is huisarts dus hij weet wat een drukke job inhoudt. Ik waak er wel over dat we op tijd en stond wat quality time hebben en dat ik nog afspreek met mijn vrienden en familie. Ik ga misschien wel minder op reis dan vroeger, maar ik kies ook bewust voor mijn job. En dat is helemaal oké.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels