Een goede klankkwaliteit?
Hans Dierickx Vraag & Antwoord - Kompakt-Hifi

Een goede klankkwaliteit?

Vraag & Antwoord - Kompakt-Hifi

Muziek werkt psycho-akoestisch. Met andere woorden: er bestaat een relatie tussen de subjectieve waarneming, de psychologie en de natuurkundige aspecten van klank (de akoestiek). Daardoor heeft de objectieve waarneming van geluid een invloed op het onderbewustzijn. Een goede klank zorgt onderbewust voor een kalmerend effect in de psyche van de mens. Het tegendeel is ook waar: een slechte kwaliteit van de muziekweergave leidt tot stress en onrust. Zonder dat mensen er zich van bewust zijn, draagt de kwaliteit van muziek dus bij tot hun gemoedstoestand.

Deze relatie tussen akoestiek en psychologie is niet enkel van toepassing in de huiskamer, maar speelt ook mee in een professionele omgeving. Een goede klankkwaliteit in een restaurant zorgt er indirect voor dat mensen zich sneller en langer comfortabel voelen, waardoor er een grotere kans is dat ze langer in het restaurant vertoeven. Ook voor winkels en supermarkten loont het de moeite te investeren in een professionele audiokwaliteit.

Concerten en opera

Nergens komen de natuurlijke, pure klanten van instrumenten beter tot hun recht als tijdens klassieke concerten en opera. Voor audioprofessionals vormen dergelijke opvoeringen dé referentie inzake goede muziekkwaliteit. Om zulke kwaliteit in huis te halen, is een optimale muziekinstallatie van cruciaal belang.

De bedoeling van goede hifi is de luisteraar een weerspiegeling te geven van de werkelijkheid. Met een goede muziekinstallatie hoef je zelf niet naar de opera, maar breng je de opera naar je huiskamer. Een goed audiosysteem maakt het leven aangenamer en speelt ook esthetisch een belangrijke rol in een woonkamer.

Bij de zoektocht naar een goede hifi-installatie, doe je er goed aan te opteren voor een winkel met ervaring en met een aanbod van kwalitatieve geluidssystemen. 
Dan spreken we, voor een goed begrip, niét over mp3-formaten zoals Spotify. Die bieden namelijk maar een povere geluidskwaliteit. Wie toch het plezier van streaming wil ervaren en belang hecht aan goede geluidskwaliteit, kiest beter voor Tidal en/of Qobuz. Via dergelijke systemen kan je muziek met cd-kwaliteit beluisteren. Uiteindelijk is dat van cruciaal belang voor iedereen bij wie muziek tot een levensstijl is uitgegroeid.

Beantwoord door Kompakt-Hifi

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels