Hoger loon zonder stijgende loonkosten?
Kristel De Geeter Praktijck - sdworx

Hoger loon zonder stijgende loonkosten?

Praktijck - sdworx

Evaluatiegesprekken in december, gevolgd door loonsverhogingen in januari: dat scenario klinkt velen wellicht bekend in de oren. Er is ook een andere mogelijkheid om medewerkers een extraatje te geven: de variabele verloning.

In 2017 ontvingen 46,9% van alle Belgische bedienden, kader- en directieleden een variabel loon. Het systeem is dus steeds meer in trek, maar de mogelijkheden worden nog niet ten volle benut. We lijsten drie formules op waarmee je je medewerkers meer netto biedt en die ook aan werkgeverskant voordelig uitvallen.

1. Warrants

Om het variabele loon van medewerkers te optimaliseren, kun je hen warrants toekennen. Die kunnen ze al na één dag verkopen tegen een volatiele prijs. Het grote voordeel? Onder bepaalde voorwaarden betaalt noch de werknemer, noch de werkgever er sociale bijdragen op. Bovendien vormen de warrants voor de werkgever een aftrekbare beroepskost. Ook de medewerkers zijn erbij gebaat: in vergelijking met een klassieke bonus houden zij ongeveer 37 procent meer netto over.

2. Loonbonus cao 90

Deze collectieve premie van maximaal 3.383 euro bruto wordt berekend op basis van de bedrijfsprestaties. Om die waarheidsgetrouw in kaart te brengen, zet je van tevoren meetbare doelstellingen (gedetailleerde omzetambities) uit in een bonusplan.

Hoewel je een strikte procedure moet volgen, is de loonbonus cao 90 zeker het overwegen waard. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de premie volledig van de vennootschapsbelasting af te trekken. Ook voor de medewerkers is het voordelig: zij houden 65 procent van de werkgeverskost over, terwijl dat bij een ‘gewone’ bonus maar 32 procent is.

3. Winstpremie

Sinds 1 januari 2018 kun je een winstpremie geven aan je medewerkers. Die is identiek voor iedereen of aangepast aan de verschillende categorieën werknemers. In beide gevallen gaat deze collectieve premie uit van de bedrijfswinst, waardoor ze kan verschillen van jaar tot jaar. Ze mag nooit meer dan 30 procent van de totale loonsom uitmaken.

De troefkaart van de (identieke) winstpremie is vooral de eenvoudige procedure. Bovendien is ze niet gebonden aan een plafond van 3.383 euro en houden medewerkers er 62 procent van de werkgeverskost van over.

Met de loonbonus en de winstpremie zet je in op collectief betere prestaties, terwijl je met warrants individuele inzet beloont. De werkgever kiest welke formule het best bij zijn bedrijf past, afhankelijk van wat hij zelf belangrijk vindt. Het is ook mogelijk om de verschillende mogelijkheden te combineren in een ideale ­verloningsmix.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels