Mensgerichte<br>architectuur
Iwein Meyskens & Kris Loix archipelago architects

Mensgerichte
architectuur

archipelago architects

Gebouwen waar het goed is om te werken, om te leren, om te wonen en om mensen in te verzorgen. Mensgerichte architectuur dus. Dat is het handelsmerk van archipelago architects, met vestigingen in Leuven (voorheen ar-te) en Brussel (voorheen baev). “We zijn blij dat het bewustzijn rond het klimaat toeneemt. Met archipelago houden we daar al jaren rekening mee, in de breedste zin van het woord”, zeggen Iwein Meyskens en Kris Loix, bestuurders van archipelago architects.

archipelago focust zich op eerder complexe opdrachten voor professionele opdrachtgevers zoals gebouwen voor onderzoek, onderwijs, industrie, logistiek, utiliteit, residentiële projecten, ziekenhuizen en huisvesting voor mensen met zorgbehoefte. Het werkingsgebied strekt zich uit over heel België met af en toe een uitschieter tot verder in Europa, Afrika of de Verenigde Staten.

“We zijn niet alleen architecten, maar ook ingenieurs, interieurdesigners, ouders, dromers en geëngageerde burgers. Met die gedachte vervullen wij opdrachten die een blijvende meerwaarde bieden aan de mensen en hun omgeving. Hoe? Via contextuele, duurzame en mensgerichte architectuur.”

Oog voor klimaat

Binnen die architectuur heeft ook het klimaat een belangrijk aandeel. “Mensgerichte architectuur houdt intrinsiek rekening met het klimaat, in elke betekenis van het woord: het leefklimaat, samenlevingsklimaat, werkklimaat, ... We onderzoeken daarom niet alleen de milieu-impact van een gebouw, maar ook de gezondheidsaspecten van mensen in onze gebouwen.” 

Drie medewerkers werden daarvoor intensief opgeleid als WELL Accredited Professional. “Zij kijken als ontwerper naar gebouwen en omgeving vanuit een gezonde gebruikerservaring. Thema’s zoals licht, water, lucht, voeding, fitness en comfort, die een directe invloed hebben op ons lichaam en geest, worden aangepakt zodat ze als aangenaam ervaren worden.”

De klanten van archipelago hebben die mensgerichtheid in hun DNA. “We werken het liefst samen met gemotiveerde en ambitieuze opdrachtgevers die zowel voor zichzelf als voor hun bedrijf een evenwicht vinden tussen hun business, een aantrekkelijker kader voor hun medewerkers, inclusie en de maatschappelijke uitdagingen. We hebben als archipelago dan ook met veel overtuiging Sign for my Future en de Green Deal Circulair Bouwen mee ondertekend.”

Vrouw & Kind

Eén van de projecten die de contextuele, mensgerichte invalshoek mooi illustreert, is het nieuwe multidisciplinair hospitaal Vrouw & Kind op de campus Gasthuisberg in Leuven. 

“Dit gebouw diende een uitnodigende, warme en sfeervolle omgeving te worden voor alle gebruikers en daar zijn we in geslaagd.”

archipelago architects

Remylaan 2b
3018 Leuven

T. 016 50 80 00

info@archipelago.be
www.archipelago.be

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels