Re-integratie na kanker
Geertrui Dumoulin Praktijck - Mensura

Re-integratie na kanker

Praktijck - Mensura

Weer aan het werk gaan na een ziekte als kanker is niet evident. Toch is het voor veel ex-patiënten cruciaal. Zo kunnen ze opnieuw zinvol bijdragen aan de maatschappij. Bovendien dreigen langdurig afwezigen ten prooi te vallen aan fade-out. Hoe ondersteun je medewerkers die na - of zelfs tijdens - hun behandeling weer aan de slag willen?

Dankzij de snelle wetenschappelijke vooruitgang overwint vandaag ongeveer zestig procent van alle patiënten met een kankerdiagnose de ziekte. Betere diagnostiek en nieuwe therapieën zullen dat percentage nog doen stijgen. Bovendien gaat zestig tot tachtig procent van de ex-kankerpatiënten vroeg of laat weer aan het werk. Een nieuwe studie toont aan dat twee op de drie vrouwen die borstkanker overwint, dat binnen de twee jaar na de diagnosestelling doet.

Redelijke aanpassingen

Een recent arrest erkent dat de gevolgen van kanker onder de noemer ‘handicap’ vallen. Een werkgever moet ‘redelijke aanpassingen’ doorvoeren om medewerkers met een handicap aan het werk te laten.
Enkele voorbeelden van aanpassingen op de werkvloer:

  • Ken lichtere taken, met een aangepast werkritme, toe aan wie chronisch vermoeid is.
  • Stem de werkpost af op specifieke beperkingen. Vermijd traplopen voor iemand met een verminderde longfunctie, of repetitieve arm- en vingerbewegingen voor wie aan de schouder werd geopereerd.
  • Reserveer voor een collega die een amputatie heeft ondergaan, een parkeerplaats dicht bij de bedrijfsingang.
  • Zorg voor een nabijgelegen sanitaire ruimte (een rustige, schone plek) voor iemand met darm- en blaasdisfunctie, of voor wie een stoma moet verzorgen.

Ook op cognitief en psychosociaal vlak kan je de nodige ondersteuning bieden:

  • Schakel een peter of meter in om het zelfvertrouwen te helpen opbouwen.
  • Pas de arbeidskledij aan voor wie cosmetische gevolgen draagt van zijn ziekte.
  • Maak thuiswerk mogelijk.
  • Las feedbackmomenten met het team in.
  • Hou bij opdrachten rekening met de cognitieve belastbaarheid van de medewerker.

Werkhervattingsplan

Een succesvolle re-integratie is enkel mogelijk met een geïndividualiseerde aanpak. Hou als leidinggevende dan ook regelmatig contact met je zieke medewerker. Zo blijf je op de hoogte van behoeftes en bezorgdheden.
Verder kun je samen een werkhervattingsplan opstellen, rekening houdend met het advies van de bedrijfsarts. Wees daarbij concreet: bepaal welke taken nog haalbaar zijn, maar ook hoeveel uren en op welke dagen werken nog mogelijk is.

www.mensura.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels