Welke aandrijving voor een tuinmachine?
Guido Jacobs VA - Jacobs Maurits

Welke aandrijving voor een tuinmachine?

Vraag & Antwoord - Jacobs Maurits

Een elektrische, benzine- of accugedreven tuinmachine kopen: het is een keuze die almaar eenvoudiger wordt en steeds meer in het voordeel van de accutoestellen uitdraait. Daar zijn talrijke redenen voor.

Eerst en vooral hebben elektrische toestellen het nadeel dat ze altijd gepaard gaan met een kabel, die de handelingsvrijheid beperkt: zeker bij iets grotere oppervlaktes is de relatief kleine actieradius vaak een probleem. Bovendien is het met zo’n machine ook moeilijker om te manoeuvreren rond voorwerpen of planten die in het tuinperk zijn geïntegreerd. Op functioneel niveau kunnen elektrische toestellen eigenlijk geen voordelen meer voorleggen ten opzichte van alternatieve oplossingen, maar toch blijven sommige consumenten hardnekkig voor dit type machines kiezen.

Prijsargument

De belangrijkste reden daarvoor is het prijskaartje. Voor een kleine grasmaaier betaal je al snel dubbel zo veel voor een accugedreven toestel in vergelijking met zijn elektrisch broertje. Dat prijsverschil situeert zich volledig in de aankoop van de accu en de lader. Van zodra de consument een tweede tuinmachine van hetzelfde merk koopt, vervalt dat prijsargument: heel wat producenten hebben er namelijk voor gezorgd dat de accu van het ene toestel compatibel is met toebehoren, zoals randmaaiers. Bovendien zijn de meeste toestellen nu uitgerust met de hoogwaardige Li-ion-batterijen. Die behouden hun maximale capaciteit gedurende de eerste 1.500 à 2.000 laadbeurten, pas daarna verliezen ze wat van hun vermogen.

Verkoopcijfers wijzen uit dat accumachines steeds nadrukkelijker de strijd winnen. Ze bieden dan ook een comfortabel gebruik, eerst en vooral omdat er geen kabel vereist is. Net als benzinemachines laten ze toe om vlot te werken rond struiken en bomen. In vergelijking met benzinemachines ligt hun onderhoudskost ook gevoelig lager. Een benzinemachine zit op prijsniveau tussen de elektrische en de accutoestellen in en heeft het voordeel dat er geen enkele beperking qua werkoppervlakte is.

Zitmaaiers

In principe is de vuistregel: hoe lichter het model, hoe meer redenen de consument heeft om voor een accutoestel te kiezen. Bij professionelere machines, zoals zitmaaiers, ligt dat anders vanwege het gevoelig hogere prijskaartje. Toch opteert een groeiend aantal professionele klanten, zoals tuinaanleggers, voor accumachines, omdat die in vergelijking met benzinemachines veel minder lawaai produceren en dus minder hinderlijk zijn voor de buren.

Last but not least bieden accugedreven machines nu ook de mogelijkheid om met twee verwisselbare accu’s te werken: als de ene plat is, kan je met de andere verder. De kans is dan ook niet denkbeeldig dat elektrische tuintoestellen op termijn een zeldzaamheid zullen worden.

Deze expertise werd aangeboden door  Jacobs Maurits

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels