Pand verkopen via een immokantoor?
Torchyto Beerens & Mathieu Michiels Hestor Vastgoed

Pand verkopen via een immokantoor?

Vraag & Antwoord - Hestor Vastgoed

Anno 2019 proberen veel mensen, vooral de jongere generaties, een woning te verkopen via sociale media of online marketing. Vaak komen ze na een aantal weken tot de conclusie dat ze hun doelgroep niet bereiken. Oudere mensen zweren vaak bij de aanpak van een notaris. Die brengt de verkoper wel in contact met potentiële kopers, maar begeleidt de gesprekken niet zelf. Bovendien is een woning verkopen niet iets wat je wekelijks doet. De meeste particulieren doen dat maximaal één tot twee keer in hun leven, waardoor ze geen of weinig ervaring hebben bij dergelijke onderhandelingen.

Bouwpromotoren van hun kant beschikken vaak wel over een interne verkoopdienst, maar beschikken zeker tijdens de beginjaren nog niet over een uitgebreid bestand van potentiële klanten. 

Door alle hierboven vermelde redenen, rekent circa 70 procent van de verkopers (uiteindelijk) toch op de diensten van een immokantoor. Ten eerste creëert dit voor hen meer zekerheid en veiligheid. Bij een verkoop onder particulieren weet de verkopende partij vaak niet wie zij over de vloer krijgt en kan ze ook worden geconfronteerd met dubieuze praktijken. Andere verkopers geven een geïnteresseerde koper gedurende een bepaalde periode een optie, tot blijkt dat de mogelijke koper niet over de middelen beschikt om de transactie te financieren.

Immokantoren hebben een meerwaarde voor beide partijen. Ze begeleiden de woningbezoeken en verzorgen het integrale administratieve traject, wat koper én verkoper ontzorgt. Ze zijn ook beslagen in het voeren van toch heel specifieke onderhandelingen. Vaak levert dat een compromis op dat voor de verkoper beter uitvalt dan verhoopt, en waardoor die de commissie voor het immokantoor meteen terugverdient. De koper kan dankzij een tussenkomst van het vastgoedkantoor vaak interessantere voorwaarden bedingen bij banken en bij aannemers van renovatiewerken. Bouwpromotoren die de krachten bundelen met een immokantoor zien hun panden vaak sneller verkocht worden, omdat dergelijke kantoren over een breed klantenbestand beschikken van mensen die op zoek zijn naar een woning.

Deze expertise werd aangeboden door  Hestor Vastgoed

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels