3 alternatieven voor de salariswagen
Veerle Michiels SD Worx

3 alternatieven voor de salariswagen

Praktijck - SD Worx

De files op de Belgische wegen worden niet alleen langer, ze treden ook steeds vaker op buiten de spitsuren en op secundaire wegen. De mobiliteitsknoop heeft een grote impact op het welzijn en de productiviteit van je medewerkers. Als organisatie doe je er dus goed aan om hen te stimuleren om hun woon-werkverkeer slimmer te organiseren. Wij zetten alvast drie interessante alternatieven voor de salariswagen op een rij.

1.De fiets

Ongeveer 80% van de werknemers woont in een straal van 10 kilometer rond het werk of een station. De fiets is voor hen een perfect alternatief voor de bedrijfswagen. Enkele goede redenen om hem te promoten in je onderneming:

  • Je kunt je medewerker belastingvrij een fietsvergoeding van maximaal 0,24 euro per effectief getrapte kilometer uitbetalen. Sinds 1 januari 2019 telt deze vrijstelling voor fietsen in alle vormen en maten – van de stadsfiets tot de speed pedelec. Mooi meegenomen: je kunt de fietsvergoeding inbrengen als 100% aftrekbare bedrijfskosten.
  • Ook bedrijfsfietsen zijn voordelig: ze zijn tot en met aanslagjaar 2020 120% ­fiscaal aftrekbaar - inclusief de inrichting van fietsenstallingen en kosten voor onderhoud en herstelling. Vanaf aanslagjaar 2021 zijn de kosten nog 100% aftrekbaar.

2.De mobiliteits-vergoeding (cash for car)

In maart 2018 riep de overheid de mobiliteitsvergoeding – of de cash for car-regeling – in het leven. Voorlopig is het nog geen groot succes, ondanks dat er wel muziek in het concept zit: werknemers kunnen hun (recht op een) bedrijfswagen inruilen voor een vrij te spenderen som geld.

De vergoeding is gelijk aan 20% van zes zevende van de cataloguswaarde. Dat bedrag ligt 20% hoger als de werknemer ook een tankkaart had. De eigen bijdrage van de werknemer wordt dan weer in mindering gebracht.

3.Het mobiliteitsbudget

Je kunt nog een stap verder gaan door je medewerker een mobiliteitsbudget aan te bieden. Dat kan hij volledig naar eigen keuze spenderen aan verschillende vervoersmodi. Werknemers kunnen dan bijvoorbeeld kiezen voor een kleinere salariswagen en het restbedrag investeren in een plooifiets voor de laatste kilometers. Geen file, geen parkeerstress. Of werknemers investeren in een abonnement voor het openbaar vervoer en een elektrische step.

Veerle Michiels, mobiliteitsexperte bij SD Worx: “Het fileleed en de lange pendeltijd blijven een grote bron van frustratie. Als bedrijf doe je er goed aan pendelaars oplossingen te bieden waardoor hun tijd in de file beperkt wordt. Zo verhoog je immers ook hun tevredenheid over jou als werkgever.”

Mobiliteitsbeleid op maat van je organisatie

Maak werk van een mobiliteitsbeleid op maat van je organisatie. Je hebt keuze uit een brede waaier aan oplossingen om de kaart van duurzamheid te trekken en zo ook de tevreden­heid van je medewerkers een boost te geven.

Wil je meer ­inspiratie over hoe je een motiverend en slim mobiliteitsbeleid uitstippelt? Download ons gratis e-book en ontdek onze oplossingen op www.sdworx.be/mobiliteit.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels