Grootste ­­zonne-installatie met burgerparticipatie
Bram Vanmaele, Jannes Soutaer
& Tom Prinzie
BeauVent - Extra-Power
Van Marcke

Grootste ­­zonne-installatie met burgerparticipatie

Testimonial - BeauVent - Extra-Power - Van Marcke

Vijftien voetbalvelden. Dat is de oppervlakte van de zonne-installatie die Van Marcke, de Kortrijkse groothandel in sanitair en verwarming, midden september in gebruik heeft genomen. Het resultaat van een gesmeerde samenwerking met BeauVent CVBA voor de financiering en Extra-Power voor de installatie. De installatie produceert evenveel groene stroom als het verbruik van 1.000 gezinnen.

Omdat Van Marcke veel belang hecht aan duurzaamheid, rustte het de nieuwe bedrijfsgebouwen op de bedrijvenzone LAR uit met warmtepompen die op elektriciteit werken. Die haalt Van Marcke uit de 12.960 zonnepanelen die op het magazijn staan. “Op jaarbasis kunnen we 40% van de opgewekte energie rechtstreeks verbruiken, zonder het net nodig te hebben”, zegt technical manager Tom Prinzie.

Na een marktbevraging kwam Van Marcke bij BeauVent (Diksmuide) uit voor de ontwikkeling en financiering. “Een mooi project van vier MWp, dat onze zonneportefeuille in één klap verdubbelt”, zegt Bram Vanmaele, projectmanager bij BeauVent, een coöperatie met 5.000 aandeelhouders. Voor Van Marcke betekent dit project een significante besparing op de energieprijs. “Wij gaan voor een duurzaam plaatje dat ook financieel moet kloppen. Bij velen is het verhaal net omgekeerd en is eventuele duurzaamheid mooi meegenomen”, zegt Tom Prinzie.

Draagvlak gecreëerd

Om de betrokkenheid van medewerkers en buren te vergroten, kreeg men de kans om in groep 200.000 euro samen te brengen voor participatie in het project. BeauVent en Van Marcke financieren elk de helft van de zonne-installatie, maar de inbreng van BeauVent is niet enkel financieel. “Behalve het financiële aspect zijn er ook hun knowhow en expertise om een installateur te selecteren en de realisatie van het project op te volgen”, aldus nog Tom Prinzie.

BeauVent en Van Marcke kozen samen voor Extra-Power uit Beernem om de zonne-installatie te plaatsen. “Logistiek was dat een huzarenstukje, omdat we 90 vrachtwagens moesten laten leveren op één grote werf”, zegt Jannes Soutaer, zaakvoerder van Extra-Power.

Evolutie

Dankzij een geoliede samenwerking van alle betrokkenen zat er amper vier maanden tussen de start van de werken en de ingebruikname. “Op Belgische bodem is dit ons grootste project tot dusver, hetzelfde geldt voor BeauVent. Het is trouwens het grootste in zijn soort met burgercoöperatie.”
Volgens Jannes Soutaer heeft Extra-Power, dat uitsluitend voor grote bedrijven en kmo’s werkt, een volgende stap in zijn ontwikkeling gezet. “Na de boom van zonnepanelen in eigen land begonnen we met herstellingen en optimalisaties van zonne-installaties. Daarna evolueerden we naar nieuwbouwprojecten. Bij Van Marcke leverden we het bewijs dat we bij de grote jongens in onze sector mogen plaatsnemen.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels