Hoe weet ik welke kraan ik precies nodig heb?
Stefaan De Graeve De Graeve

Hoe weet ik welke kraan ik precies nodig heb?

Vraag & Antwoord - De Graeve

Stefaan De Graeve uit Kruishoutem is specialist op het vlak van montage en kraanverhuur. In opdracht van aannemers verwezenlijkt hij projecten in prefab of architectonisch beton, gevelpanelen, cellenbeton, staal- en houtconstructies. Zijn arsenaal aan mobiele kranen is dan ook groot. Net daarom verhuurt hij de hijstoestellen die hij zelf niet gebruikt ook voor projecten van derden. Maar hoe weet je nu precies welke kraan je voor welk project nodig hebt?

“Om te weten welke kraan je precies nodig hebt, moet je rekening houden met twee dingen: het zogenoemde ­tonnage en de vlucht”, legt Stefaan De Graeve uit. “Het tonnage is eigenlijk de hijscapaciteit of het maximale gewicht dat de kraan kan dragen. Let wel, dat is meer dan het gewicht van een object. Hoe verder het verwijderd is, hoe zwaarder de last. De vlucht daarentegen is de afstand tussen het hart van de kraan en het hart van de last.”

Voor elk project

“We kunnen voor de meest uiteenlopende hijsprojecten een passende hoogtewerker of kraan aanbieden”, zegt Stefaan De Graeve. “In het aanbod zitten JLG-hoogtewerkers met een werkhoogte tot 20 meter en Manitou-verreikers van 10 meter. Groter geschut nodig? Dan kun je een beroep doen op onze mobiele kranen met een hijsvermogen van 40 tot 130 ton. Goed om te weten: we verhuren onze kranen altijd inclusief gecertificeerde machinist. De Faun-HK40 is bijvoorbeeld een uiterst praktische 40-tons kraan die op een vrachtwagen gemonteerd staat. Ondanks de mastlengte van 35 meter is hij erg flexibel. Volstaat dat niet? Dan is de Grove GMK 5095 een beter alternatief. Die heeft een hijscapaciteit van 100 ton en een mastlengte van 60 meter. De Grove GMK 5130 is ons paradepaardje. Die heeft een hijscapaciteit van maar liefst 130 ton en een mastlengte van 60 meter.”

Checklist

Om te weten welk type kraan je precies nodig hebt, hou je maar beter rekening met onderstaande checklist. Op basis van deze informatie kan Stefaan De Graeve de geschikte oplossing en bijpassende offerte bezorgen:

  • gewicht van 
de maximale last
  • soort last
  • afmetingen van de last
  • vlucht
  • afmetingen 
tussen de obstakels
  • de beschikbare ruimte 
op de werf

Deze expertise werd aangeboden door De Graeve

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels