Specialist in kunststof <br>bouwmaterialen
Paul De Neve Scala

Specialist in kunststof
bouwmaterialen

Scala

Al meer dan een halve eeuw lang is Scala uit Wetteren een toonaangevende leverancier van bouwmaterialen in kunststof voor de professionele sector en de doe-het-zelfmarkt. Na de overname door de Nederlandse Martens Groep is het bedrijf meer dan ooit gewapend voor een verdere nationale en internationale expansie.

Sinds ruim een jaar is de Wetterse leverancier van bouwmaterialen Scala in handen van de Nederlandse Martens Groep. Het familiebedrijf uit Oosterhout heeft een indrukwekkende historiek van meer dan 100 jaar en is actief in zowel beton- als kunststofproducten voor de bouwsector. “De overname was een bewuste stap omdat we dankzij die verticale integratie beter gewapend zijn voor de nationale en internationale expansie van ons bedrijf”, zegt huidig CEO Paul De Neve. “Scala is en blijft een autonoom bedrijf binnen de groep en we sturen de vestigingen in Polen nog altijd aan vanuit Wetteren. Het grote voordeel van de operatie is dat we nu samen met ons moederbedrijf heel wat synergievoordelen kunnen realiseren op bijvoorbeeld de inkoop. Er is wel een duidelijk cultuurverschil. Martens Groep is van origine een productiebedrijf en is vooral kostprijsgericht. Bij Scala zijn marketing, flexibiliteit, dienstbaarheid en klantgerichtheid de kernwoorden.”

Het klantenbestand van Scala bestaat voornamelijk uit bouwbedrijven en doe-het-zelfwinkels. Ook na de overname behield het bedrijf de band met zijn historische leveranciers. Op vandaag voert Scala een gigantisch assortiment, verdeeld over 18 productgroepen. Regenwaterafvoer, folies, dakmaterialen, drukleidingen en tuin zijn daarvan de belangrijkste. De 75 medewerkers van Scala realiseren jaarlijks een omzet van 25 miljoen euro.

Vier poten

Opgericht in 1964 door Marcel De Kerpel als een handel in badartikelen, evolueerde Scala snel naar een verdeler van dakgoten en afvoerbuizen in kunststof. De productie gebeurde bij de Italiaanse partner Faraplan, weliswaar op matrijzen van Scala. “Er ontstond een verregaande alliantie tussen beide bedrijven en hun leidinggevenden. Scala, dat met beide voeten in de markt stond, vertaalde de vraag die in de markt leefde naar de ontwikkeling van nieuwe producten. Zo groeide ons bedrijf uit tot de internationale marketingmachine van Faraplan”, vertelt Paul De Neve. “Scala was niet alleen actief in de omringende landen, we openden ook een tweede vestiging in Polen en gingen op zoek naar nieuwe groeimarkten, onder andere in Oost-Europa.

” Net na de eeuwwisseling kende het bedrijf enkele moeizame jaren. De familie verdween als aandeelhouder en maakte plaats voor drie onafhankelijke investeerders. Het betekende het startsein voor een verregaande professionalisering. Er kwam ook een nieuwe bedrijfsstrategie die gericht was op een verdere diversificatie van het assortiment en van leveranciers. “Op die manier werden we actief in nieuwe segmenten zoals gevelbekleding, tuin en signalisatie”, zegt Paul De Neve. “Eén van de sterke punten van dit bedrijf is de logistiek en heel wat fabrikanten zijn vragende partij om hun producten door ons te laten verdelen.”

Ook nu Scala overgenomen is door Martens Groep, blijft de focus op de ontwikkeling van nieuwe markten liggen. “We streven naar een bedrijf dat op vier poten steunt: professionele klanten, de tuinsector, doe-het-zelfwinkels en particulieren”, aldus Paul De Neve. “De aandacht voor de eindconsument is heel recent. We zijn in zee gegaan met het Duitse Verasol, een producent van onder andere pergola's, tuinkamers en carports. Voor de montage van die producten doen we een beroep op lokale installateurs.”

Innovatie is een stokpaardje

Innovatie is al lang één van de stokpaardjes van Scala. “We blijven altijd op zoek gaan naar nieuwe producten die het verschil kunnen maken”, zegt Luk Spilliaert, verantwoordelijke voor business development bij Scala. “Een mooi voorbeeld daarvan is de Thermoclaw. Een thermisch onderbroken systeem om bijvoorbeeld zonnepanelen of aircotoestellen op het dak te bevestigen zonder daarbij het dak extra te belasten. Het is een Belgische uitvinding die we nu in de markt zetten.”

Scala

Zuidlaan 300B
9230 Wetteren

T. 09 369 31 11
info@scalaplastics.be
www.scalaplastics.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels