Niets zo leuk als de interieurinrichting kiezen bij een nieuwbouw- of renovatieproject. Tegelijk is die keuze heel uitdagend. De waaier aan mogelijkheden die de markt biedt, is tegenwoordig enorm breed. Bouwheren voelen zich dan vaak ook overweldigd door die keuze, voor hen is het allerminst evident om door het bos de bomen nog te zien, want er komt ontzettend veel op hen af. Het is de taak van een goede interieurarchitect om hen daar nauwgezet bij te begeleiden.
Welke stijl?
Modern, vintage, landelijk, klassiek, minimalistisch, … Het gebeurt wel vaker dat mensen in elke stijl wel (gedeeltelijk) hun gading vinden. Dan is de keuze voor een interieur eens zo uitdagend. Om hen op weg te helpen, is het een goed idee om met moodboards te werken. Blader eens door interieurtijdschriften of gespecialiseerde magazines en knip er voorbeelden uit van realisaties die helemaal je ding zijn. Dat maakt het niet alleen visueel en doet dromen van de uiteindelijke oplevering, tegelijk geeft het de interieurarchitect en maatwerkbouwer een goed idee van wat je voor ogen hebt. Het is de ideale leidraad en laat de interieurbouwer ook toe om te vermijden dat het een kakofonie van stijlen wordt. Zo groei je stilaan naar de verpersoonlijking van je interieur toe. Uiteindelijk is het dat wat iedereen wil, want je huis toont wie je bent.
Welke materialen?
Marmer beleeft een heuse revival. Waar mensen in de jaren zeventig hoofdzakelijk voor blinkend marmer kozen, zien we nu een opmars van mat marmer, wat voor een heel andere look & feel zorgt. Ook hier moet je vroeg of laat een keuze maken, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Gekleurd marmer, composiet of in combinatie met een houtsoort - vooral notelaar is tegenwoordig in. Bij die keuze moeten we ook inspelen op specifieke eigenschappen van de materialen. Bepaalde marmersoorten zijn meer onderhevig aan bijvoorbeeld hitte, zuren en vetten dan andere. Zo is natuursteen gevoeliger dan composiet, al bestaan er tegenwoordig al uitstekende technieken om het product te impregneren of op een andere manier te behandelen.
Hoe pak ik het aan?
De meeste bouwheren stappen met hun project rechtstreeks naar de interieurarchitect, die zijn uiterste best doet om de stijl van de woning te vertalen naar de binneninrichting. Soms wordt ook de architect zelf bij dat overleg betrokken. Die aanpak mag de bouwheer volledig zelf bepalen. Het is dan de taak van de maatwerkbouwer om een tijdloos, duurzaam interieur te creëren dat de wensen van de eindklant perfect weerspiegelt.