Eén op acht Belgische kmo’s wil internationaal uitbreiden
Gerben Granzow SDWorx

Eén op acht Belgische kmo’s wil internationaal uitbreiden

Praktijck - SDWorx

Hoewel de helft van onze Belgische kmo’s (bedrijven met minder dan 100 werknemers) internationale leveranciers heeft, heeft slechts één op de acht kmo’s de komende vier jaar interesse om internationaal verder uit te breiden. Dat blijkt uit een onderzoek dat SD Worx uitvoerde bij 1.004 bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken.

Drie kwart van de Belgische kmo’s met internationale plannen denkt eraan z’n activiteiten uit te breiden naar onze buurlanden of andere Europese landen. Onduidelijkheid over lokale wetgeving rond tewerkstelling van werknemers en sociale zekerheid blijkt het grootste struikelblok.

Stijging kmo’s met vestiging in het buitenland

In vergelijking met 2016 zien we een stijging van kmo’s met vestiging met personeel in het buitenland, namelijk van 5,4% naar 8,3%. Maar dit is niet de enige manier om uit te breiden in het buitenland: “Er zijn verschillende mogelijkheden om internationale groei waar te maken”, vertelt Annelies Auman, expert internationale tewerkstelling bij SD Worx. “Het kan enerzijds gaan om tewerkstelling van lokale medewerkers die ter plaatse (in het buitenland) werken voor de Belgische onderneming/werkgever, of anderzijds om een Belgische werknemer die tijdelijk wordt uitgestuurd om te werken in een ander land en tot slot: een Belgische of buitenlandse werknemer die zowel in België als in andere landen prestaties verricht (salary-split, detachering).”

Onduidelijkheid over lokale wetgeving inzake tewerkstelling en sociale zekerheid.

Een kwart van de bevraagde kmo’s (25,1%) geeft aan dat onduidelijkheid over lokale wetgeving inzake tewerkstelling en sociale zekerheidsverplichtingen het voornaamste struikelblok is om andere markten te verkennen.

Annelies Auman: “De opmaak van een buitenlands arbeidscontract kan vrij snel gebeuren maar verdient de nodige aandacht, net als de aanpassing van het bestaande arbeidscontract. Voor het opzetten van een lokale payroll reken je best op een gemiddelde doorlooptijd van acht weken: voor het opvragen van de nodige informatie, specifieke aanmeldingen bij lokale overheidsinstanties tot aan de eerste loonberekening. Indien geen payroll nodig is, kan de tewerkstelling in het buitenland nog aanzienlijk sneller starten.”

SD Worx weet raad

Een buitenlands avontuur brengt uitdagingen met zich mee op het vlak van tewerkstelling, dat is een feit. Wat het concrete scenario ook is, de experts van SD Worx kunnen je begeleiden bij elke stap van het proces. De hr-dienstverlener heeft daarvoor alle kennis in huis en biedt met één enkel systeem een eenvoudige oplossing om je payroll te verwerken. Meer info op www.sdworx.be.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels