Hoe kan een bedrijf zijn wagenpark zo optimaal mogelijk beheren?
Natacha Morren BMW Meerschman

Hoe kan een bedrijf zijn wagenpark zo optimaal mogelijk beheren?

Vraag & Antwoord - BMW Meerschman

Een fleetadviseur geeft vooral advies op maat rond fiscale en financiële aspecten. Steeds meer bedrijven kiezen voor een ‘groener’ mobiliteitsbeleid maar vaak weten ze niet hoe ze hieraan een juiste invulling moeten geven. Fleetadviseurs spelen een cruciale rol door bedrijven op een correcte en regelmatige basis te informeren.

Hoe werkt dit in de praktijk?

Alles vertrekt natuurlijk vanuit een behoefteanalyse. Veel hangt ook af van de grootte van het bedrijf en de vestigingsplaats. Wat de mobiliteit van werknemers betreft zorgt een stedelijke of meer landelijke omgeving voor een totaal andere benadering.

Wat zijn de uitdagingen die de komende jaren op stapel staan op het vlak van fleetmanagement?

Duidelijkheid en rechtlijnigheid vanuit de overheid! Er heerst momenteel heel wat onzekerheid omdat er veel verwarrende en onjuiste informatie de wereld ingestuurd wordt. Denk maar aan hervormingen op het vlak van fiscaliteit en aftrekbaarheid, de impact hiervan op de TCO2, de impact voor bestuurders op het voordeel alle aard, de ‘fake’ hybrides, enzovoort. Een andere zorg van wagenparkbeheerders is de aanpassing/vernieuwing van hun vloot.

Welke keuze moeten bedrijven maken op het vlak van ‘duurzame’ wagens?

Hier zijn er nog heel wat vragen: blijven we rijden met verbrandingsmotoren, kiezen we voor een plug-inhybride of een full electric of wachten we op waterstofauto’s? Elektrische wagens zijn nog altijd aanzienlijk duur in aankoop. Bovendien is het gamma nog niet zo uitgebreid maar daar werkt de autoconstructeur heel hard aan.

Hoe kan een dealer nog een meerwaarde betekenen voor bedrijven?

Naast bovenvermelde adviseren wij wagenparkbeheerders ook omtrent de keuze tussen het toekennen van een bedrijfswagen of een mobiliteitsbudget. Bij een mobiliteitsbudget kan een werknemer kiezen voor een (kleinere) milieuvriendelijke bedrijfswagen in combinatie met een abonnement voor openbaar vervoer of een elektrische fiets. Sommigen kiezen zelfs voor de zogenoemde cash-for-car-regeling. In de praktijk blijkt dat de meeste werknemers toch nog altijd kiezen voor een bedrijfswagen.

Deze expertise werd aangeboden door BMW Meerschman

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels