Waarom kies je beter voor een lokale keukenproducent?
Werner Van Laere WoonProject

Waarom kies je beter voor een lokale keukenproducent?

Vraag & Antwoord - WoonProject

Steeds meer mensen kiezen voor producten met een lokale inslag. Lokale handelaars weten wie je bent en geven het beste advies. Ook lokale keukenproducenten dragen bij aan levendige handelskern, met hun initiatieven geven ze een boost aan een stad of gemeente.

Wat zijn de belangrijke voordelen om met een lokale keukenproducent in zee te gaan?

“Er zijn verschillende redenen maar vooral de ondersteuning van de lokale economie en tewerkstelling speelt een rol. Bovendien garandeert lokale productie een ecologische en duurzame manier van werken. Door productie om de hoek wordt nutteloos transport vermeden. Klanten kunnen ook rekenen op echt maatwerk bij de lokale producent. De lokale ondernemer is doorgaans klantvriendelijker, flexibeler en meer gericht op service.”

Hoe kan een lokale keukenproducent het verschil maken op ecologisch vlak?

“Door onder meer gebruik te maken van spaanderplaten of mdf. Dit betekent werken met afval van de massieve houtzagerijen. Daarnaast draagt de keuze voor FSC-gecertificeerd hout bij aan ecologisch verantwoord produceren. FSC staat voor ‘Forest Stewardship Council’ en is in het leven geroepen voor de instandhouding van een gecontroleerde, duurzame leveranciersketen. Dit is een garantie dat houtafval afkomstig is van bomen die op een verantwoorde, duurzame manier gekapt zijn.”

Wat zijn nog voorbeelden van een ecologische manier van werken of produceren?

“Waar mogelijk kies je voor lak op waterbasis, in combinatie met een gecontroleerde omgeving met de nodige filters en afzuiginstallaties. Dit is veel ecologischer dan het ter plaatse schilderen van de meubelen. Op het vlak van energieverbruik kunnen machines met kleinere elektromotoren een belangrijk voordeel opleveren.”

Hoe kan een keukenproducent zijn transport beperken?

“Door projecten te centraliseren op één en dezelfde dag. Een verhuiswagen zorgt dan voor het transport en plaatsers gebruikers kleinere voertuigen die minder verbruiken. Ook door de aanleg van een grotere stock aan plaatmateriaal kan het transport zo beperkt mogelijk gehouden worden.”

In hoeverre kan lokale productie bijdragen tot lokale verankering in het maatschappelijke leven?

“Door de lokale economie te ondersteunen, zorgen lokale keukenproducenten voor meer welvaart en tewerkstelling in hun eigen regio. Het is al vaker aangetoond dat de lokale cultuur floreert dankzij de lokale economie. Tewerkstelling in eigen streek vergroot de kans dat jongeren in de regio zullen blijven wonen.”

Deze expertise werd aangeboden door  WoonProject

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels