Brandveilig ondernemen?
Xavier Deckers FESG

Brandveilig ondernemen?

Vraag & Antwoord - FESG

Beter voorkomen dan genezen: dat is het motto van Fire Engineered Solutions, dat vijftien experts in dienst heeft om aannemers, initiatiefnemers van bouwprojecten en bedrijven te adviseren inzake brandveiligheid. Het Gentse bedrijf doet niet enkel aan risicoanalyses, maar ontwerpt voor elke klant een totaaloplossing op maat.

Taak van de architect?

De architect is inderdaad aansprakelijk voor de brandveiligheid. Maar aangezien een architect van zoveel op de hoogte moet zijn, heeft hij doorgaans slechts een basisbegrip van de vereisten. Een specialist ter zake is dus geen overbodige luxe. Net zoals er bij de meeste projecten een stabiliteitsingenieur en een ingenieur speciale technieken betrokken zijn, zien we steeds vaker dat er beroep gedaan wordt op een brandveiligheidsingenieur om de veiligheid te garanderen en het kostenplaatje te optimaliseren.

Geld besparen?

Via onze modellen kunnen we de gevolgen van een brand inschatten en zo bepalen of brandwerend glas wel écht nodig is. Vaak kan ook bespaard worden op de rookafvoer, die soms te groot is. Ook kunnen bijvoorbeeld de sproeiers aangesloten worden op het openbare waternet, zodat geen pomp of andere watervoorraad nodig is.

Waarom niet rechtstreeks naar een installateur?

Om maar een voorbeeld te geven: vaak weet de klant niet dat hij kan kiezen tussen een brandpoort en een blusinstallatie. Zo zal een installateur die enkel ventilatoren verkoopt niet snel geneigd zijn om alternatieven aan te reiken.

Prijsverschillen?

Jazeker, die lopen soms op tot 100%. Daarom vraagt de klant vaak om hem te begeleiden gedurende het volledige proces van ontwerp tot oplevering. Daarbij horen ook het opstellen van technische specificaties, het opvragen van prijsramingen en het vergelijken van verschillende offertes. Zo kan de klant de meest voordelige optie kiezen zonder toe te geven op kwaliteit.

Wat met duur onderhoud?

Vaak zijn de onderhoudscontracten slecht opgesteld. We geven aan wat wettelijk verplicht is en definiëren de frequentie en de precieze inhoud van de handelingen. Veel klanten appreciëren dat ze dankzij de duidelijke instructies de helft van de taken zelf kunnen uitvoeren, wat natuurlijk een grote besparing is.

Deze expertise werd aangeboden door FESG

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels