Metamorfose van een artisanale bakkerij
Bert Verlooy, Jo Beneens
& Hans Ver Elst
Broodboetiek Verlooy -
Beneens

Metamorfose van een artisanale bakkerij

Testimonial - Bert Verlooy, Jo Beneens & Hans Ver Elst

Een ingrijpende renovatie van een bakkerij/atelier uitvoeren binnen een termijn van acht weken. Zo luidde de opdracht van Broodboetiek Verlooy uit Oevel aan bouw- en interieurbedrijf Beneens uit Olen. Het verhaal van een metamorfose van een artisanale bakkerij.

We zijn doorgaans actief in een straal van circa 65 km om de files zoveel mogelijk te ontlopen. De renovatie van Broodboetiek Verlooy was dan ook een ‘thuismatch’,” opent commercieel directeur Jo Beneens. “Onze roots liggen immers in Oevel, grootvader Jozef Beneens begon er meer dan tachtig jaar geleden als zelfstandig schrijnwerker. Naast algemene bouwactiviteiten is winkelinrichting nu onze specialiteit. We werken onder meer voor bakkerijen, ­schoenen- en kledingzaken en horeca. We kunnen een beroep doen op 140 gekwalificeerde en gemotiveerde medewerkers.

Net als bij Beneens staat vakmanschap centraal bij Broodboetiek Verlooy. “Met een grondige transformatie wilden wij het ambachtelijke karakter van onze winkel en ons atelier prominent benadrukken”, vertelt zaakvoerder Bert Verlooy. “Samen met mijn vrouw Ilse namen wij de bakkerij hier over in 2011, voordien baatten wij een bakkerij uit in Geel. Na zijn opleiding aan de bakkersschool kwam ook onze zoon Willem in de zaak. Hij is een getalenteerde patissier die een absolute meerwaarde betekent. Met een grondige verbouwing wensten wij onze ambities kracht bij te zetten.”

Beleving staat centraal

De renovatie opende nieuwe perspectieven. ‘Klassieke’ bakkers hebben het niet gemakkelijk, consumenten kiezen steeds vaker voor industriële broden. “Toch zijn we ervan overtuigd dat wij als ambachtelijke bakkers een mooie toekomst hebben”, meent Bert Verlooy. “Alles startte met de herinrichting van de winkel - met onder meer een nieuwe balie en tegels - met de focus op beleving. We werkten hiervoor samen met architecte Sarah Theeuws. Via een doorkijk zien de klanten ons aan het werk in het atelier. Op die manier is er altijd beweging en leven in de bakkerij.”

Hygiënische normen

Het naleven van hygiënische normen in het kader van de voedsel­veiligheid stond centraal in het renovatietraject. “Het kwam erop aan om deze normen bouwtechnisch te vertalen. Voor ons was dit een leerproces en wij hadden hierover een dagelijks overleg met de opdrachtgever", vertelt Hans Ver Elst, projectleider bij Beneens. “In het atelier vonden de meest ingrijpende werkzaamheden plaats. Het betrof een oud gebouw met verschillende niveaus. Elke ruimte had zijn eigen tegels en kleur. Omwille van de hygiënische normen realiseerden we een antislip gietvloer met naadloze wanden wat het poetsen en het onderhoud van het atelier ten goede komt.” 

Deadlines zijn heilig

Beide partijen kijken terug op een geslaagde samenwerking. “Het respecteren van de deadlines was heilig voor ons”, stelt Bert Verlooy. “Beneens heeft op dat vlak een uitstekende reputatie en ook bij ons werden de werken binnen de afgesproken termijn opgeleverd. De recente opendeurdag was een voltreffer: we verwelkomden meer dan 400 klanten in onze artisanale bakkerij van de toekomst."

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels