Werk niet harder, maar slimmer
Lieven Van Nuffel 3rd Wave

Werk niet harder, maar slimmer

Praktijck - 3rd Wave

Meer doen in dezelfde tijdspanne, zonder je medewerkers harder te laten werken: het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch kan het perfect: door beter samen te werken en door je medewerkers te crosstrainen in zelfsturende teams. Lieven Van Nuffel, business development manager bij 3rd Wave, geeft enkele interessante tips.

Teamwerk

“Crosstraining wil eigenlijk zeggen dat je met kleine, zelfsturende teams werkt en dat elk teamlid een ander kan vervangen. Als alle teamleden zicht hebben op de verschillende onderdelen in de flow, werken ze veel beter samen”, gaat Lieven Van Nuffel verder. “Hoe je dat aanpakt? In eerste instantie door de koppen samen te steken. Laat iedereen zijn frustraties uiten en zoek samen naar oplossingen. Je zal merken dat er nagenoeg automatisch een bepaalde dynamiek ontstaat die meerwaarde creëert.”

Niet pushen

“Uiteraard moet je mensen daarvoor uit hun comfortzone halen. Niet iedereen verandert graag. Vijftigplussers hebben er meestal nog iets meer moeite mee. Dwing hen niet, dat heeft een averechts effect”, weet Van Nuffel. “Neem er ook je tijd voor. Om over te schakelen van silo’s naar teams, moet je toch een jaar tijd investeren. Je zal evenwel merken dat je na die tijd tot 50 procent efficiënter werkt. Bovendien resulteert crosstraining in minder stress, meer werkplezier en kleinere foutenmarges.”

Klankbord

Hoe je die transformatie aanpakt, bepaalt elke onderneming zelf. “Er is heel wat literatuur over crosstraining en zelfsturende teams. Begin daarmee en wijs een klankbord aan, iemand die het helikopterzicht bewaart. Dat mag gerust iemand intern zijn, maar je kunt eveneens een beroep doen op een externe coach. De basis van crosstraining is vertrouwen. Als je dat aan je medewerkers geeft, krijg je meer betrokkenheid en een groter verantwoordelijkheidsgevoel. Het is 'trial and error', maar het is absoluut de moeite waard.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels