Limburg Nr.42

Duurzaam

Hoewel duurzaam ondernemen een jaar of tien geleden nog een beetje meewarig bekeken kon worden, neemt het vandaag een steeds centralere plaats in de strategische plannen in.

Gesprekken met internationale industriële topbedrijven zoals Aperam (dit nummer) en Nitto (volgende editie) leren ons dat duurzaamheid in sommige gevallen zelfs de kapstok is om het hele beleid van het bedrijf aan op te hangen. De EU besteedt van nu tot 2050 1.000 miljard euro aan de Green Deal. Ondernemers zullen niet alleen uit zorg voor onze planeet en voor iedereen die na hen komt, voor het milieu en het klimaat willen zorgen.

Antwerpen Nr.36

Werken

Er scheelt iets met de arbeidsmobiliteit. Er scheelt iets met de wil om te werken in ons land. De verschillende regeerakkoorden drukten de grote ambitie uit om meer Belgen aan het werk te krijgen. En om werken meer te laten lonen. Nu de storm van de coronacrisis langzaam overtrekt wordt het hoog tijd om daar met concrete maatregelen werk van te maken. Letterlijk en figuurlijk. Want er is één zaak die als een paal boven water staat. Het zijn de werkenden die de torenhoge factuur van de crisis zullen moeten betalen. Zij en niemand anders.

Oost-Vlaanderen Nr.15

Glorie

Geen beter toneel dan een sportwedstrijd om de kracht van teamwork te tonen. De Red Lions (hockeymannen) zijn er het beste bewijs van. Niets dat de cohesie binnen zo’n team sterker accentueert dan de uitblinker die het belang van zijn ploegmaats in de verf zet. Het is een reflectie die gelukkig ook bedrijfsleiders maken, als ze één of andere onderscheiding in de wacht slepen. Bij ondernemingen, in de sport en op gelijk welk ander toneel: alles draait om de kracht van betrokkenheid en menselijk kapitaal. Dat wordt ook duidelijk in diverse verhalen die je verderop in deze Sterck vindt. Veel leesplezier!

West-Vlaanderen Nr.10

Abraham

Menselijk kapitaal is broodnodig om de groei van onze bedrijven gestalte te geven. Een markt die vermoedelijk nog te weinig wordt aangeboord, is die van de vijftigplussers. In de meeste gevallen zijn dat mensen met behoorlijk wat ervaring achter de kiezen én de motivatie om nog altijd een relevante rol te spelen op de arbeidsmarkt. Abraham zien, verandert niets aan hun arbeidsethos: vaak kunnen ze, op hun manier, echt nog wel iets bijdragen aan hun werkgever. Dat hoeft niet per se op fulltimebasis: ook met minder uren leveren ze vaak mee de brandstof om de motor van een onderneming op peil te houden.