Limburg Nr.36

Verankering

Ooit werd het Limburgse economische landschap gedomineerd door een beperkt aantal gigabedrijven die duizenden mensen tewerkstelden. Vandaag zijn we vooral een kmo-provincie waarbij de meerwaarde in eerste instantie wordt gecreëerd door lokale ondernemers, die de koe bij de horens vatten en met veel inzet een bloeiend bedrijf uitbouwen. Eens een bepaalde omvang bereikt, bestaat de kans dat een overname volgt. Daarbij is het niet ongebruikelijk dat ook het beslissingscentrum naar elders verhuist. Gelukkig zijn een groot aantal van onze kmo’s familiebedrijven die succesvol van generatie op generatie worden doorgegeven. Op lokaal niveau vormen zij een stabiel fundament op lange termijn.

Antwerpen Nr.31

Inactiviteit

Elke werkende telt. Voor de overgrote meerderheid die niet bijdraagt aan de inkomsten van Vadertje Staat, geldt de regel dat hij/zij vooral geld kost. Soms omdat het helaas niet anders kan wegens ernstige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Maar soms is het ook zoeken naar andere redenen. 

Het kan dus anders. Hoe minder mensen aan de slag, hoe minder schouders het toenemend gewicht van onze lasten helpen dragen. Wanneer naderen we het breekpunt? Het is met een bang hart afwachten wat een toekomstig regeerakkoord op dat vlak in petto heeft. Maar daarvoor moet er eerst een regering zijn. Onze welvaart staat op het spel. De politieke verantwoordelijkheid is gigantisch.

Oost-Vlaanderen Nr.10

Zen

Een aangename verrassing tijdens de lockdown: het gebrek aan files. Bovendien leken chauffeurs in die periode veel gemoedelijker en reden ze kalmer. De onthaasting, het tijdelijk eens niet moeten meedoen aan de ‘rat race’, deed veel mensen goed. Helaas moeten we vaststellen dat die trends niet blijvend zijn. Eenmaal de versoepelingsmaatregelen elkaar in sneltempo opvolgden, moest alles weer plots sneller-harder-beter. Een reflex die we, gezien de talrijke economische uppercuts, ergens wel kunnen begrijpen. Het is evenwel doodzonde dat onderling respect en begrip voor nogal wat mensen weer in een verdomhoekje gedrumd worden.

West-Vlaanderen Nr.4

Radar

In deze bizarre tijden focussen heel wat bedrijfsleiders zich op het boven water houden van hun schip. 2020 wordt een jaar waarin duizenden vennootschappen hun omzet zullen zien terugvallen. Net in dergelijke situaties komt het erop aan elke vorm van promotie of publiciteit aan  te grijpen. Daarbij is herhaling de moeder van het succes. Meer dan ooit is het cruciaal om, met een goede mix van online en offline initiatieven, je bedrijf ‘top of mind’ te houden, visibiliteit te genereren en marketing als een essentieel wapen te beschouwen om de trein weer op de rails te krijgen en zo snel mogelijk weer aan de gewenste snelheid te laten bollen.