Digitaal ondernemen: hoe begin je eraan?
Robby Remmerie

Digitaal ondernemen: hoe begin je eraan?

Vraag & Antwoord

Als bedrijfsleider kan je er niet meer onderuit. De digitalisering van de business is een gegeven waarmee we dagelijks geconfronteerd worden. Maar te vaak gebeurt dit zonder duidelijke roadmap en niet altijd om de juiste redenen. Moeten we niet snel een webshop opstarten of waarom hebben we nog geen facebookpagina? Indien u deze zaken opstart zonder een degelijke strategie is het een recept voor mislukking. Digitalisatie is immers geen parallel project binnen uw onderneming maar grijpt in op uw basisprocessen. Daarom enkele stappen die essentieel zijn voor digitaal ondernemen:

1. Werk planmatig

Start steeds met het waarom. Wenst u meer inzichten in de gegevens van uw bedrijf? Wil u de efficiëntie van uw processen verhogen (ERP)? Wenst u een beter beheer van uw product (PIM) of klanteninformatie (CRM)? Wenst u eenvoudiger te communiceren met al uw stakeholders? Breng de bestaande processen binnen uw bedrijf in kaart en zoek de pijnpunten binnen uw bedrijf. Bepaal vervolgens de prioriteiten, maar kijk ook naar quick wins die op korte termijn resultaat geven. Wist u bijvoorbeeld dat de overstap naar elektronisch factureren u 5 tot 9 euro kan besparen per factuur? Het zijn kleine stappen die uw bedrijf vooruit helpen. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om te starten met e-commerce, indien u uw product- of klanteninformatie nog niet digitaal ter beschikking heeft.

2. Change management

Dit is de sleutel tot een succes­volle transformatie. Betrek daarom je werknemers in het proces en zorg dat er een aanspreekpunt is binnen de onderneming. Elke verandering zorgt voor angst. Daarom heb je iemand nodig die enthousiast en met de nodige kennis van zaken de meerwaarde kan aantonen voor het bedrijf maar ook op individueel niveau. Communiceer steeds duidelijk en open met uw werknemers.

3. Tijd

Ondernemen is vaak een race tegen de klok en tijd is schaars. Het proces van digitalisatie doe je echter niet tussen de soep en de patatten. Hou er dus rekening mee dat je hier voldoende tijd voor reserveert of zoek externe hulp, maar wees er zeker van dat de tijd die je met digitaal ondernemen bespaart ruimschoots de initiële investering overtreft.

4. Mens centraals

Ga voor automatisatie en digitalisatie, maar plaats steeds de mens, uw personeel en uw klanten centraal in uw plannen. Want uiteindelijk zal het dat zijn waarmee u het verschil kan maken. Digitaal ondernemen is een must anno 2017, maar zorg steeds voor een duidelijk plan van aanpak.

Beantwoord door Robby Remmerie

Novatech

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels