Verzekeren van cyberrisico's: geen overbodige luxe?
Bart Taeymans

Verzekeren van cyberrisico's: geen overbodige luxe?

Vraag & Antwoord

Wat gebeurt er als u morgenvroeg merkt dat uw computersysteem ­volledig onbruikbaar is, mogelijk door een cyberaanval? U kunt niets meer bestellen, u bent uw boekhouding kwijt, alle klantengegevens, enz… Mogelijk is uw computer­systeem ‘encrypted’ en wordt er losgeld gevraagd? Ook uw back-up kan besmet zijn…

Ondenkbaar? Zeker niet. Zelfs met uw firewall en alle mogelijke en noodzakelijke beveiligingen, blijft uw IT-systeem kwetsbaar. Uiteraard denkt u dat het u toch niet zal overkomen? U meent geen geheimen te hebben, u bent maar een kleine onderneming, en u hebt een firewall. Maar cybercrime neemt enorm toe in omvang en in aantal, en ook kmo’s worden het doel van aanvallen.

Dt zal alleen maar erger worden. Er is een voorbeeld van een optieker die geen lenzen of glazen meer kan bestellen, en alle klantengegevens met oogsterkte-correcties door een cyberaanval is kwijtgeraakt. Reken 20 à 30 minuten werk per klant om opnieuw oogtesten te doen, enz…

PrivacywetgevingEn er is nog meer… De nieuwe Europese privacywetgeving, de General Data Protection Regulation (GDPR) of Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), wordt van toepassing op 28 mei 2018. Ondernemingen die persoonlijke gegevens van cliënten in hun systeem bewaren, zullen moeten kunnen aantonen dat ze alle mogelijke technische en organisatorische maatregelen hebben genomen om deze data te beschermen. U moet voorzien in nieuwe procedures om de rechten van de Europese burgers van wie u gegevens bewaart te beschermen. Zo niet, dreigen er boetes en vergoedingen aan slachtoffers.

Bij een mogelijke klacht kan u onderworpen worden aan een audit en boetes. Die boetes kunnen oplopen tot 20 miljoen euro of 4% van uw jaaromzet van het vorige boekjaar. Tel daarbij minder verkoop, reputatieschade en mogelijke rechtszaken. En alle kosten om uw IT-systeem opnieuw op te starten en uw gegevens opnieuw te verzamelen.

Het kan ook u overkomen. Een beperkt aantal verzekeringsmaatschappijen hebben oplossingen om u tegen de nadelige gevolgen van dit risico te verzekeren. Zowel uw mogelijke aansprakelijkheid, als uw eigen schade en kosten, uw winstverlies, de kosten voor het terugvinden en het opnieuw verzamelen van uw gegevens, kunt u verzekeren. De kostprijs is afhankelijk van uw sector, uw omzet, … U kunt een offerte zelfs gratis online aanvragen.

Beantwoord door Bart Taeymans

DPS Verzekeringen

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels