50 jaar later: opnieuw een succesvolle samenwerking
Bob Van Poppel & Marcel Hermans

50 jaar later: opnieuw een succesvolle samenwerking

Testimonial

Groothandel Escapo uit Mechelen betrok vijftig jaar geleden zijn nieuwe gebouwen, gerealiseerd door bouwonderneming Van Poppel. Ondertussen herhaalde zich de geschiedenis: de gedateerde gebouwen kregen een opvallende make-over en hiervoor ging Escapo opnieuw in zee met ... Van Poppel. Van Poppel is een middelgroot bouwbedrijf waar de 7de generatie mee aan het roer staat. De Mechelse onderneming is actief in zowel nieuwbouw, renovatie als restauratie. Particulieren, bedrijven en overheden behoren tot de klanten.

“We opereren vooral regionaal. We hebben een eigen projectontwikkelingsbedrijf waarbij we gronden kopen en gebouwen realiseren. Wij gaan geen uitdagingen uit de weg en bijten ons graag vast in technisch moeilijke projecten”, schetst Bob Van Poppel. “Gelieerd aan de Christelijke Mutualiteiten is Escapo een groothandel van geneesmiddelen en hulpmiddelen. Wij leveren zowel aan apotheken, mediotheken, thuiszorgwinkels als ziekenhuizen. We kunnen een beroep op 150 medewerkers, waarvan een groot aantal actief in de logistiek. Onze bestaande gebouwen waren gedateerd, zowel op energetisch vlak als voor de functionele indeling en het logistieke concept”, vertelt Marcel Hermans, Algemeen Directeur van Escapo.

Renovatietraject in twee fasen Bij de aanbesteding voor de ­renovatie van het Escapo-gebouw kwam Van Poppel als winnaar uit de bus. “We kozen voor een renovatietraject in twee fasen omdat het gebouw ook opgesplitst is in twee gedeelten: de administratie aan de voorzijde en het logistieke magazijn achteraan.

Twee jaar geleden zijn we gestart met de renovatie van het magazijn, een jaar later pakten wij het kantoorgedeelte aan waarvoor we telkens een beroep deden op Van Poppel. In het logistieke deel lag de nadruk niet zozeer op het architecturale vlak, maar ging de aandacht uit naar de isolatie. Nieuwe richtlijnen rond de distributie van geneesmiddelen dwongen ons ook om de focus te leggen op een verbeterde temperatuurcontrole”, legt Marcel Hermans uit.

Aangenaam omgevingsklimaat

Het kantoorgedeelte werd volledig gestript. “Architect Dirk Van der Veken ontwierp voor de eerste verdieping een circa 150 cm uitkragend volume. De buitenisolatie die we aanbrachten voorkomt koudebruggen, dempt het geluid van buitenaf en houdt energieverlies tegen”, zegt Bob Van Poppel. “In de kantoren wenste Escapo een aangenaam omgevingsklimaat voor zijn medewerkers, letterlijk en figuurlijk.”

Bouwteam en interne werkgroep

Voor Bob Van Poppel en Marcel Hermans liep de goede samenwerking als een rode draad doorheen het renovatietraject. “Het was belangrijk om mekaar te vinden op het vlak van kwaliteit, kostenbewaking en timing. Met een bouwteam zorgden we voor een strikte opvolging. Bovendien was er een interne werkgroep bij Escapo die de renovatiewerken van dichtbij opvolgde. Tijdens de renovatiewerken van de kantoren verhuisden administratieve medewerkers immers tijdelijk naar extra ruimten in het logistieke magazijn. Daarvoor moest er een draagvlak zijn. Het zijn allemaal aspecten die bijdroegen aan een succesvol bouwproject.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels